Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων

Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
0

 Ο Γιώργος Μπογιατζίδης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη.

Έχει σπουδάσει Διακοσμητική και Συντήρηση Έργων Ζωγραφικής κάνοντας την πρακτική του άσκηση στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία δέκα χρόνια συνθέτει έργα κολάζ με μια τεχνική δικής του επινόησης, η οποία δανείζεται πολλά στοιχεία από την τέχνη του βιτρό.


Έχοντας σαν πρώτη ύλη φωτογραφίες καταφέρνει μέσα από τα έργα του να απομονώσει τα κομμάτια μιας ούτως άλλως απομονωμένης πραγματικότητας (φωτογραφίας) κατακερματίζονταν τα και δημιουργώντας από το νέο υλικό μια νέα σύνθεση. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει πάρει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις.

Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
"Πριν από δέκα χρόνια ακολούθησα μια τυχαία ιδέα/έμπνευση να δημιουργήσω ένα έργο βιτρό το οποίο θα αποτελούταν από κομμάτια περιοδικών αντί για γυαλί."Γιώργος Μπογιατζίδης

Πώς προέκυψε η τέχνη στην ζωή σου;
Πριν από δέκα χρόνια ακλούθησα μια τυχαία ιδέα/έμπνευση να δημιουργήσω ένα έργο βιτρό το οποίο θα αποτελούταν από κομμάτια περιοδικών αντί για γυαλί. Όταν κατάφερα και συνέθεσα το πρώτο έργο εντυπωσιάστηκα από το αποτέλεσμα και αποφάσισα να συνεχίσω. Με έφερε ως εδώ.

Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
"Όπως οι εικόνες που βλέπεις σε ένα όνειρο έτσι και οι εικόνες στο κολάζ έχουν έναν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. "Vintage Collage- Partizan


Πώς θα περιέγραφες εσύ ο ίδιος το έργο σου;
Θα το περιέγραφα σαν το στιγμιότυπο ενός ονείρου.

Όπως οι εικόνες που βλέπεις σε ένα όνειρο έτσι και οι εικόνες στο κολάζ έχουν έναν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Το ίδιο το έργο λειτουργεί πέρα από τις δυνάμεις του χρόνου και του χώρου, αλλά διατηρεί τους δεσμούς του με την επικαιρότητα.

Τα μεγέθη και τα χρώματα εξυπηρετούν την καλύτερη μεταφορά του μηνύματος και όχι την πιστή απόδοση της πραγματικότητας, οι συμβολισμοί του είναι αρχέγονοι και μιλάνε μια γλώσσα πανανθρώπινη που δεν γνωρίζει διαχωρισμούς και ανισότητες.

Μια άλλη περιγραφή που θα έδινα επίσης είναι ότι κόβω χαρτάκια και τα κολλάω! :)

Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
Anatomy
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
Aurelius


Αλήθεια, γιατί διάλεξες το κολάζ συγκεκριμένα;
Για μένα προσωπικά αυτή την εποχή το κολάζ είναι το καλύτερο καλλιτεχνικό εργαλείο για να εικονοποιήσεις σε δύο διαστάσεις το μήνυμα που θέλεις να μεταφέρεις από το μυαλό σου στο μυαλό του θεατή.

Είναι ένα άμεσο μέσο έκφρασης. Βασίζεται αποκλειστικά στην ευαισθησία του καλλιτέχνη και όχι στις πολύπλοκες τεχνικές οπτικοποίησης του μηνύματος που περιλαμβάνονται στις παραδοσιακές μορφές τέχνης.

Ένας καλλιτέχνης απελευθερωμένος λειτουργεί σε πνευματικό επίπεδο και με απλά τεχνικά εργαλεία, συνθέτει και μορφοποιεί θραύσματα της πραγματικότητας δημιουργώντας ένα μωσαϊκό ολοκληρωτικά αφιερωμένο στο μήνυμα του έργου του.

Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
"Tο κολάζ είναι το καλύτερο καλλιτεχνικό εργαλείο για να εικονοποιήσεις σε δύο διαστάσεις το μήνυμα που θέλεις να μεταφέρεις από το μυαλό σου στο μυαλό του θεατή."Empire Strikes Back
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
Imagination
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
"Είναι ένα άμεσο μέσο έκφρασης. Βασίζεται αποκλειστικά στην ευαισθησία του καλλιτέχνη και όχι στις πολύπλοκες τεχνικές οπτικοποίησης του μηνύματος που περιλαμβάνονται στις παραδοσιακές μορφές τέχνης."Judgment


Πρόκειται για ψηφιακό κολάζ, ή χειροποίητο;
Τα κολάζ μου είναι όλα αναλογικό, δηλαδή χειροπιαστά.


Και πού βρίσκεις όλο αυτό το υλικό που χρειάζεται για τα κολάζ σου;
Κυρίως από το internet, είναι μια ανεξάντλητη πηγή εικόνων.


Πώς γεννιέται ένα κολάζ; Το αποτέλεσμα που βλέπουμε γεννιέται στην πορεία ή είναι εξ' αρχής οπτικοποιημένο στο μυαλό σου;

Ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας γίνεται στο μυαλό μου, όπου έχω σχηματίσει ήδη την εικόνα που θέλω. Όταν φυσικά αρχίσω και συνθέτω το έργο πολλά από αυτά που είχα στο μυαλό μου αλλάζουν. Αυτο κάνει την διαδικασία ακόμα πιο απολαυστική και ενδιαφέρουσα.

Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
Marat
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
Monstrous
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, οι δυσκολίες, του να δημιουργείς με κολάζ;
Τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά. Η απλή του τεχνική, η αμεσότητα του, η ευκολία να βρεις τις πρώτες ύλες σου, και το ότι μπορείς να το συνθέσεις από οτιδήποτε.

Μειονεκτήματα και δυσκολίες δεν πιστεύω ότι υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι δυο χέρια και ένα μυαλό για να τα κουνάει. Ίσως το μυαλό να είναι και μειονέκτημα κάποιες φορές!

Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
The devil
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
The Emperor


Μίλησε μας για την επερχόμενη έκθεση κολάζ στο Βερολίνο όπου συμμετέχεις.
Πρόκειται για το Collagistas Festival, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο κολάζ και συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη καθώς και από την Αμερική. Από την Ελλάδα παίρνουμε μέρος εγώ και η Ελένη Χαντζάρα. Επίσης θα συμμετάσχω τον ερχόμενο Μάρτιο σε μία ομαδική έκθεση/δημοπρασία φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο Παρίσι.

Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
The Empress
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
The Fool


Επόμενα σχέδια;
Κάνω κάποια πρώτα βήματα για την δημιουργία ενός κολάζ animation με τη βοήθεια ενός ταλαντούχου φίλου φωτογράφου. Αρχίζω τον άλλο μήνα μια σειρά από τρίμηνα σεμινάρια κολάζ στη βιβλιοθήκη Άνω Πόλης, και άλλα πολλά.


Για το τέλος, Γιώργο, τι είναι αυτό που αγαπάς στην Θεσσαλονίκη, και τι είναι αυτό που δεν αντέχεις σ' αυτήν;
Στη Θεσσαλονίκη έχω ζήσει όλη μου τη ζωή, την λατρεύω ολοκληρωτικά. Λατρεύω το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της, πιο πολύ όμως την προσπάθεια της να ζήσει και να συνεχίσει. Μισώ τον κρυφοσυντηρητισμό της που πάντα μπαίνει εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια.

Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
The Hanged
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
The Lovers
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
The Moon
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
The Star
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
The bike madness

__________________

George Bogiatzidis (Boya)

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Design / Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Από τις συναυλίες της Μπιγιονσέ, του Weeknd, της Αντέλ της Μάιλι Σάιρους και των U2, το σετ του Super Bowl, τις επιδείξεις του Yves Saint Laurent και της Louis Vuitton, μέχρι τα σκηνικά της όπερας και των σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τech & Science / Αφού οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως σταθούν η αφορμή για να διορθωθεί αυτό το λάθος: όσα αποκαλύπτονται για την εμμονή στον ανδρικό σχεδιασμό απο τα Οργανισμό Οικονομικού Συντονισμού και Ανάπτυξης
NEWSROOM
Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου

Design / Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου για το Αρχείο Καβάφη

H Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης, που ανέλαβαν την ανακαίνιση, την αρχιτεκτονική μελέτη και την επιμέλεια του χώρου όπου φιλοξενείται το Αρχείο, καθώς και της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, μας ξεναγούν στην οδό Φρυνίχου και μας περιγράφουν τη διαδικασία πίσω από το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί το καβαφικό σύμπαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Design / Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Το σπίτι της Κατερίνας Τερζοπούλου είναι σαν να το βρέχει το κύμα. Η Κατερίνα έχει καθρέφτη πάνω στην τζαμαρία γιατί θεωρεί ότι αν κοιτάς πρώτα τη θάλασσα και μετά τον εαυτό σου δείχνεις καλύτερη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ