Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
Graphico

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο

Μια σύγχρονη κατοικία που κρύβει μια παλιά αρχαιολογική ανασκαφή

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 

 

Η κατοικία εμβαδού 210 τ.μ. βρίσκεται στην Αρχαία Κόρινθο σε οικόπεδο όπου στο νότιο τμήμα του προηγήθηκε αρχαιολογική ανασκαφή. Η διατήρηση του «πνεύματος» της ανασκαφής αλλά και η σχέση της κατοικίας με το ευρύτερο, ιστορικού ενδιαφέροντος, περιβάλλον αποτελούν τις βασικές προγραμματικές παραμέτρους της μελέτης.

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 


Ο σχεδιασμός χρησιμοποιεί τετράγωνο κέλυφος σε πρόβολο, με το οποίο περιφράσσεται η όλη δομή και οριοθετείται ο χώρος της ανασκαφής, υπενθυμίζοντας συμβολικά την ύπαρξή της. Μέσα σε αυτό κατασκευάζεται η κατοικία ως ανεξάρτητο οικοδόμημα, που ξεπροβάλλει κατακόρυφα από το έδαφος ως «συνέχεια» των προγενέστερων κτισμάτων. Παράλληλα, αφήνεται ορατό το νοτιοανατολικό τμήμα της ανασκαφής για να λειτουργεί ως «αποδεικτικό στοιχείο» της ιστορίας του οικοδομικού συνεχούς στην περιοχή. Το κτίριο κατασκευάστηκε από μεταλλικό σκελετό και στοιχεία πλήρωσης από πανέλα 3Δ.

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 

 

Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο στάθμες. Προγραμματικά, η επεξεργασία των επιμέρους χώρων χαρακτηρίζεται στο ισόγειο από τη συνεχή επαφή του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο ενώ στον όροφο από την επιλεκτικά ανοικτή ή κλειστή αντιμετώπιση της θέας μέσω της διάτρησης του περιμετρικού κελύφους.

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 

 

Η στρατηγική σχεδιασμού της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου στηρίζεται στη χρήση διπλού κελύφους, που εξασφαλίζει τον διαμπερή ελεγχόμενο φυσικό αερισμό και τη σκίαση τόσο του εσωτερικού κελύφους όσο και των ανοιγμάτων. Το έργο προτάθηκε ως Ελληνική συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό «Βραβεία Mies Van Der Rohe» (2009).

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 

 

Ανασκαφή: 2003

Μελέτη: 2003 -2004

Κατασκευή: 2005 - 2008

Αρχιτέκτων: Σπύρος Παπαδόπουλος

Στατικά: ΣΠΙΤΙ ΑΒΕΕ

Συνεργάτες: E. Μάντζαρη, Ν. Γκουσιάκη, Σ. Παπαδάτος, Γ.Ηλιάδης, Α. Μπεζές

Σύμβουλος ενεργειακού σχεδιασμού: Άρης Τσαγκρασούλης

Φωτογράφηση: Χαράλαμπος Λουϊζίδης

 

Kατοικία στην Αρχαία Κόρινθο
 

 

info


To γραφείο του Σπύρου Παπαδόπουλου ιδρύθηκε το 1999. Αποτελεί ένα ανοιχτό δημιουργικό εργαστήριο που δραστηριοποιείται σε έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας, στο πεδίο της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού τοπίου, των οπτικοακουστικών τεχνών, του βιομηχανικού σχεδιασμού και της επικοινωνίας. Η δραστηριότητα αυτή έχει κυρίως ερευνητικό χαρακτήρα, και πραγματεύεται ζητήματα σχετικά με τη διαθεματική σύνδεση του αστικού χώρου και της αρχιτεκτονικής με τις νέες τεχνολογίες και τα εικαστικά. Παράλληλα, έχει επιμεληθεί και σκηνοθετήσει την τηλεοπτική εκπομπή αστικής κουλτούρας "Metalocus" (Seven, 2000) η οποία απέσπασε το βραβείο «Παναγιώτη Μιχελή» (ΣΑΔΑΣ- 2005).

 

Στην ίδια πολιτιστική πλατφόρμα "Metalocus" συμπεριλαμβάνεται η συν-επιμέλεια και έκδοση του ομώνυμου διεθνούς περιοδικού, το οποίο έχει διακριθεί επανειλημμένως για τη διάχυση της αρχιτεκτονικής. Έργο του γραφείου έχει επίσης παρουσιαστεί σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής, φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, και δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Projects του γραφείου 

Coca Cola - Pin Trading Center
Coca Cola - Pin Trading Center

 

 Δοχείο αρώματος
Δοχείο αρώματος

 

Επετειακή έκθεση - 10 χρόνια - metalocus
Επετειακή έκθεση - 10 χρόνια - metalocus

 



 

4 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Pov Hasta Siempre Pov Hasta Siempre 17.5.2014 | 13:10
Ερωτα θα εχει με τον Le Corbusier και την Villa Savoye...
avatar Michael A 18.5.2014 | 00:54
Όμορφο κι ενδιαφέρον κτίριο και αναμφισβήτητα σέβεται τα αρχαία που βρεθήκαν μέσα του. Όμως. Φαίνεται πως δεσπόζει πάνω από τόπο ιερό" και φαίνεται πως "το" νοιάζει κυρίως να το κοιτάξουν. Είναι μια ναρκισσιστική ύβρις, έτσι όπως είναι τη στιγμή της φωτογράφησης, έτσι όπως φαίνεται από τον αρχαιολογικό χώρο. Μένει να κρυφτεί με φυτεύσεις (ιθαγενή κυπαρίσσια, φαίνονται άλλωστε πολλά στην περιοχή, όχι τα ξενικά λέϋλαντ που έχουν φυτευτεί) κι αν βρει καλό αρχιτέκτονα τοπίου μπορεί να πετύχει κι ένα hint προς τους επισκέπτες πως κάτι σύγχρονο κι ενδιαφέρον βρίσκεται εκεί. Ή και να βαφτεί σε χρώμα πιο χωμάτινο από το κυκλαδίτικο λευκό. Συγγνώμη δηλαδή, μεγάλωσα σε εκείνους τους τόπους, μέσα σε αγγλοσάξωνες εποίκους και αρχαιολόγους του τόπου, και μου δημιουργείται η εντύπωση πως, έτσι όπως παρουσιάζεται σήμερα το κτίριο, ίσως δεν έχει γίνει αντιληπτή (από αυτούς που το σχεδίασαν) η βαθιά αύρα του τόπου αυτού, το πως τον βιώνουν όλοι αυτοί οι μη-νεοέλληνες που με θαυμασμό τον πλησιάζουν πρώτη (ή πολλοστή) φορά. Ελπίζω όλα αυτά να αμβλυνθούν με τη λεγόμενη "διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου"...
avatar Volkodav 18.5.2014 | 07:41
"Η σχέση της κατοικίας με το ευρύτερο, ιστορικού ενδιαφέροντος, περιβάλλον".
Οπωσδήποτε...
avatar Volkodav 18.5.2014 | 07:44
@ Michael A
υπάρχει και πιο δραστική θεραπεία.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ