Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
Graphico

Άβολα, ελαττωματικά-σχεδόν άχρηστα

Η Κατερίνα Καμπράνη "πειράζει" καθημερινά αντικείμενα, γίνεται παγκόσμιο viral και μιλάει στο LIFO.gr

Aπό τον Θανάση Χαραμή

 

 

Πιρούνια που δεν καρφώνουν, χερούλια που είναι αδύνατον να πιαστούν, ενα ποτιστήρι που καταβρέχει τον εαυτό του και πόρτες απρόσιτες.

 

Το σύμπαν της Κατερίνας Καμπράνη είναι σουρεάλ, δύσχρηστο, άβολο και όμως καταφέρνει να σου προκαλέσει μια πολύ παιχνιδιάρικη αίσθηση. Με την πρώτη ματιά τα καθημερινά αυτά αντικείμενα μοιάζουν καθόλα φυσιολογικά. Ο εγκέφαλος αργεί ίσως λίγο να εντοπίσει και να επεξεργαστεί την μικρή λεπτομέρεια που τα κάνει τόσο ανατρεπτικά. Αυτή η μικρή λεπτομέρεια είναι που έχει κάνει και τη σειρά "Τhe Uncomfortable" παγκόσμιο ιντερνετικό viral.

 

 Μιλήσαμε μαζί της, ζητήσαμε τα "πειραγμένα" σχέδια της και σας τα παρουσιάζουμε.

 

 

 

 


"Έχω σπουδάσει Αρχιτεκτονική στην Αθήνα και έκανα ένα μικρό πέρασμα από την "σχεδίαση προϊόντων και διαδραστικών συστημάτων" στο πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σύρο. Μένω στην Αθήνα και δουλεύω ως αρχιτέκτονας σε γραφείο εδώ και 7 χρόνια. Εξακολουθώ να απασχολούμαι  εκεί, αλλά τώρα πια δουλεύω περισσότερο ως ελεύθερη επαγγελματίας, σαν γραφίστας και ότι άλλο εμφανιστεί. Σε αυτή την περίοδο ψάχνω για άλλη δουλειά."

 

 

 

 


"Το project ξεκίνησε σιγά-σιγά το 2009. Αν μου έλεγες στην αρχή ότι θα πάρει τέτοιες διαστάσεις στο internet δε θα το πίστευα! Η πρώτη ιδέα δεν ήταν αντικείμενο, ήταν ένα άβολο WC και μου ήρθε ενώ ξεφύλλιζα ένα περιοδικό. Μέσα σε μια εικόνα (νομίζω ήταν ένα closeup από πλακάκια μπάνιου) εγώ είδα κάτι άλλο και αμέσως το έκανα σκίτσο."

 

 

 

 


"Μετά άρχισα να σκέφτομαι έτσι. Προτίμησα να σκέφτομαι αντικείμενα γιατί το design είναι το πάθος μου και ήθελα να αισθάνομαι πιο κοντά στον τομέα αυτό. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ορισμένα αντικείμενα είναι τόσο δεδομένα που δεν μπορούσα για πολύ καιρό να τα σκεφτώ αλλιώς!"

 

 

 

 

 

 


"Η διαδικασία είναι ότι διαλέγω ποιο αντικείμενο θα πειράξω και προσπαθώ να αλλάξω μόνο κάτι μικρό για να γίνει άβολο. Το πειραγμένο αντικείμενο πρέπει οπωσδήποτε να θυμίζει το αρχικό και συνήθως θέλω να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά με δυσκολία. Θέλω τα αντικείμενα να σε προκαλούν να τα χρησιμοποιήσεις, δεν θέλω να είναι πολύ επιθετικά ή μπερδεμένα (αν και αυτό φαντάζομαι ότι εξαρτάται από την ψυχολογία στην οποία βρίσκομαι)."

 

"Συνήθως τα κουβεντιάζω με φίλους, καμιά φορά κάνω μερικά σκίτσα και όταν καταλήξω αρχίζω να σχεδιάζω στον υπολογιστή. Οι εικόνες είναι όλες 3d. Δεν έχω κατασκευάσει τίποτα εκτός από κάποια πιρούνια και κουτάλια και αυτό γιατί όταν χάλασε το laptop μου και δεν είχα τι να κάνω...."

 

 

 

 

 

"Πολλοί με ρωτάνε αν τα πουλάω, αλλά ακόμα δεν είμαι πολύ σίγουρη αν είναι σωστό να κατασκευάσω κάτι επίτηδες άβολο....Βέβαια δεν σου κρύβω πως δεν το βρίσκω κακή ιδέα. Θα ήθελα πολύ κάποια από αυτά να τα πιάσω στα χέρια μου. Εάν φτιάξω κάτι, το πρώτο θα είναι το ποτιστήρι γιατί θέλω δω την ανακύκλωση του νερού στην πράξη!"

 

 

 

 


"Τα πιο δύσκολα ήταν το κουτάλι και η καρέκλα. Την καρέκλα την παίδευα 3-4μήνες στο κεφάλι μου αλλά δεν μου ερχόταν κάτι καλό."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

______________

*Oλο το υλικό και οι φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν μετά από έγκρισή της δημιουργού για χρήση αποκλειστικά στο Lifo.gr

 

www.kkstudio.gr/

6 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Baira Baira 20.3.2014 | 23:13
Αυτή η κατάργηση ή αντιστροφή της χρήσης ή μορφής που θεωρείται δεδομένη σχεδόν από όλους και η κατάργηση της εργονομίας ενός αντικειμένου έχει ενδιαφέρον. Το θέμα είναι ότι έχει απασχολήσει αρκετά και στο παρελθόν και βασιζόταν στην ειρωνεία, στα κοινωνικά και πολιτισμικά στερεότυπα και πως αυτά καταρρίπτονται. Πειράζει λοιπόν που δεν θεωρώ αυτό το project τόσο φοβερό και άξιο της προβολής που έχει πάρει;
βλαχάκι (το) βλαχάκι (το) 21.3.2014 | 11:31
Γιατί να μην απολέσουμε το άγχος της παρθενογένεσης, ως δημιουργοί και την προσδοκία του να βλέπουμε παρθενογένεσει,ς ως απλό κοινό;

Μ' αρέσει αυτό το δούλεμα της σκέψης στην αντι-εργονομία
:-)
avatar atman 21.3.2014 | 15:35
Απορώ γιατι το σκέφτεται: ΠΟΥΛΑ:)! περα απο σουρεαλιστικά ειναι και λίγο μαγικά - οτιδηποτε σου φερνω να αναθεωρησεις τα δεδομένα πράγματα!
avatar PaulM 23.3.2014 | 19:53
Είμαστε πλέον στην εποχή, όπου ο καθένας που έχει να προβάλει ένα άχρηστο τίποτα, το βαφτίζει τέχνη. Δε διαφωνώ ότι υπάρχουν και οι υποστηρικτές του αλλά το απόλυτο άχρηστο τίποτα μας έχει καταβάλει και το βλέπουν αρκετοί σαν τέχνη πλέον. Συγνώμη λοιπόν αλλά εγώ δεν βλέπω τίποτα που έστω να μοιάζει με τέχνη σε όλη αυτή τη διαφημιστική καταχώρηση, που σκοπός της είναι, αν όχι άμεσα, σύντομα τουλάχιστον, να βοηθήσει στην πώληση των άχρηστων έργων σε βαθιά σκεπτόμενους φιλότεχνους, που θέλουν να είναι μέσα στη μόδα και να κομπάζουν για τα αποκτήματά τους.
avatar atman 24.3.2014 | 10:44
... τους πίνακες του escher γιατι τους θεωρουμε τέχνη;
avatar aziloti 24.3.2014 | 07:22
Μου θυμίζει πολύ αυτό
http://www.giuseppecolarusso.it/improbabilita_.html
Προηγούμενα 1 Επόμενα
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ