Το τρίτο φύλο στη βουλή ... και στα διαβατήρια!

Facebook Twitter
0

 

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Αν είσαι διαφυλικός, τρανσέξουαλ, transgender που το λένε στα αγγλικά, και θέλεις να βγάλεις διαβατήριο, στην ερώτηση Φύλο, τί είναι ασφαλές και ακριβές να δηλώσεις; Όταν οι επιλογές είναι μόνο δύο, και δεν σου κάνει καμία από αυτές, πως μπορείς να αυτοπροσδιοριστείς επισήμως μέσα σε τόσο στενά πλαίσια;

Οι Αυστραλοί σπάνε τα καλούπια και προσθέτουν στα διαβατήρια τους και μια τρίτη επιλογή φύλου. Στόχος τους είναι να εξαλειφθούν οι πρακτικές διακρίσεων.

Αν είσαι Αυστραλός-ή τρανσέξουαλ και πας να κάνεις αίτηση για χορήγηση διαβατηρίου, με το νέο νόμο που ίσχυει στη χώρα, μπορείς πλέον να δηλώσεις φύλο Απροσδιόριστο (indeterminate), το οποίο στο διαβατήριο που θα εκδοθεί θα αναγράφεται με το σύμβολο Χ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, όσοι άνθρωποι κατέληξαν να είναι άλλο φύλο από αυτό που είχαν όταν γεννήθηκαν, μέχρι τώρα δεν τους επιτρεπόταν να αλλάξουν τα διαβατήρια τους αν δεν έκαναν πρώτα εγχείρηση αλλαγής φύλου.

Μια Αυστραλιανή γερουσιαστής, η  Louise Pratt, ο σύζυγος της οποίας γεννήθηκε μεν κορίτσι, αλλά τώρα αυτοπροσδιορίζεται ως άνδρας, δήλωσε ότι η μεταρύθμιση αυτή είναι ένα γιγάντιο βήμα προόδου. «Υπήρχαν πολλές περιπτώσεις όπου άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν από τις αρχές σε αεροδρόμια άλλων χωρών επειδή στα διαβατήριά τους φαινόταν διαφορετικοί από αυτό που ήταν στην πραγματικότητα. Ήταν μια εμπειρία οδυνηρή και μερικές φορές πραγματικά επικίνδυνη». 

Στην Πολωνία τώρα, μια διαφυλική γυναίκα και ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος άνδρας έκατσαν στα έδρανα του νεοεκλεγέντος κοινοβουλίου, σπάζοντας έτσι τα στεγανά της παραδοσιακής καθολικής αυτής χώρας, και δημιουργώντας έτσι συνθήκες για βαθιές κοινωνικές ανατροπές και αλλαγές. Διαβάζω στον Guardian.

Η Anna Grodzka γεννήθηκε άνδρας αλλά τώρα είναι γυναίκα. Ο Robert Biedron είναι ένας επιφανής γκέι ακτιβιστής, ο οποίος έμελλε να γίνει ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος  βουλευτής της Πολωνίας. Και οι δύο ανήκουν στο προοδευτικό κόμμα/κίνημα του εκκεντρικού Janusz Palikot, που ονομάζεται Movement (party), και το οποίο ήρθε τρίτο στις πρόσφατες εκλογές, λαμβάνοντας ποσοστο 10%. Πρόκειται για ένα κόμμα που τόλμησε να μιλήσει ανοιχτά για θέματα ταμπού (ναρκωτικά, διαχωρισμός εκκλησίας –κράτους, γκέι γάμοι, τεχνητή γονιμοποίηση, αμβλώσεις κ.α.) και να πάρει σαφείς θέσεις υπέρ προοδευτικών λύσεων και αναθεωρήσεων. Πολλοί παραλλήλησαν την είσοδο του κινήματος αυτού στην Πολωνική βουλή με την εκλογή του Ομπάμα στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ – τέτοια ιστορική σημασία αποδίδουν στο γεγονός, μιας και τα προηγούμενα χρόνια η Πολωνία είχε μια επικίνδυνα οπισθοδρομική συντηρητική κυβέρνηση με αντιλήψεις αναχρονιστικές και διχαστικές.

Ο αρχηγός του κόμματος Palikot έχει ήδη μιλήσει για την ανάγκη αποποινικοποίησης του χασίς, υποστηρίζοντας ότι η βότκα και η νικοτίνη είναι πιο επιζήμιες από την κάναβη. Οι νέοι ψηφοφόροι, και γενικότερα οι νέοι τον ψήφισαν μαζικά γιατί όπως δήλωσαν πολλοί δεν υποκρίνεται όπως άλλοι πολιτικοί. Και μάλιστα έβγαλαν και ένα σχετικό σύνθημα. Generation JPII (Pope John Paul II) is over – here comes Generation JP (Janusz Palikot). Δηλαδή, η γενιά του Πάπα φεύγει – έρχεται η γενιά του Πάλικοτ, κάνοντας έτσι ένα παιχνίδι με τα αρχικά των ονομάτων τους. Σε μια παλιότερη εμφάνιση του σε συνέντευξη τύπου ο Πάλικοτ έβγαλε μπροστά στα κανάλια έναν ροζ δονήτη και ένα νεροπίστολο και τα κουνούσε επιδεικτικά, για να σχολιάσει έτσι την πρόσπαθεια συγκάληψης του βιασμού μιας νεαρής γυναίκας μέσα σε αστυνομικό τμήμα.

Με την είσοδο στην Πολωνική βουλή της τρανσέξουαλ και του ανοιχτά ομοφυλόφυλου άνδρα, το 10% του Πολωνικού εκλογικού σώματος κούνησε και αυτό μεταφορικά ένα ροζ δονήτη μπροστά στα έκπληκτα μάτια του πολιτικού του κατεστημένου. 

Σχόλιο:

Διάβαζα προχθές την συνέντευξη του Νίκου Μουρατίδη στο νέο γκέι περιοδικό από τη Θεσσαλονίκη, το Fagazine. Ούτε λίγο-ούτε πολύ ο κύριος Μουρατίδης μας είπε πως είναι πιο γοητευτικό να κρατάς τις σεξουαλικές προτιμήσεις σου κρυφές, πως δεν πρέπει κανείς να μιλά ανοιχτά για την σεξουαλικότητα του για να μην τον πιάσουν στο στόμα τους τα μεσημεριανάδικα, πως κανένας από τους γκέι καλλιτέχνες που γνωρίζει δεν έχει πει άλλα πράγματα από αυτά που κάνει, και τέλος ότι δεν χρειαζόμαστε κανένα γκέι κίνημα γιατί τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ότι ήταν το 60 και το 70. Λες και η όποια πρόοδος δεν είχε να κάνει με το ότι κάποιοι έβαλαν το κεφάλι τους στον τορβά, βγήκαν από την ντουλάπα που σθενάρα υποστηρίζει ο κύριος Μουρατίδης και μίλησαν ανοιχτά, διεκδίκησαν και κέρδισαν την θέση τους στον ήλιο. Ο κύριος Μουρατίδης μας προτείνει μια θέση στον ίσκιο της κοινωνικής απομόνωσης και ένα φήμωτρο για όσους δεν θέλουν (ή απλά δεν μπορούν) να κρύβονται για το ποιοι είναι.

Ας είναι καλά ο άνθρωπος, και οι θεές φιλενάδες του, όποιες κι αν είναι αυτές. Εκπροσωπούν ούτως ή άλλως έναν κόσμο που φεύγει, έναν κόσμο που συνήθισε/βολεύτηκε στην ασφάλεια που του παρήχε η ντουλάπα του μικρού του κύκλου, και που δεν μπορεί να καταλάβει πόσο πίσω μας πάνε δηλώσεις του τύπου dont ask dotn tell, και που δεν μπορεί να αφουγκραστεί τον έφηβο γκέι ή την έφηβη λεσβία και την νεαρή τρανσεξουαλ που καταπιέζονται και που γι’ αυτούς σημαίνει πολλά το να μπορείς να είσαι υπερήφανος και ειλικρινής.

Ο βουλευτής Biedron και η βουλευτίνα Grodzka δεν βγάλαν ντουντούκα για να πούνε τι κάνουν στο κρεβάτι τους, απλά κατάλαβαν καλύτερα από κάθε κύριο Μουρατίδη γιατί είναι σημαντικό ένας πολίτης, ένας επαγγελματίας, ένας επιφανής άνθρωπος να μην κρύβεται αλλά να μιλάει την αλήθεια.

Οπτική παρέμβαση: Νίκος Δούλος

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ