True Detective: 2ος κύκλος

True Detective: 2ος κύκλος Facebook Twitter
0

Ακολουθούν spoilers!

Όταν αναγνωρίζεις την υπογραφή ενός δημιουργού από τους τίτλους αρχής, καταλαβαίνεις ότι είτε σου αρέσει αυτό που κάνει, είτε όχι, πρέπει να παραδεχτείς ότι ξέρει πολύ καλά τι θέλει να πει, και αυτό που διαφέρει κάθε φορά, είναι πόσο καλά μπορεί να το εκφράσει.


Μετά από μήνες άπειρων δημοσιεύσεων, προβλέψεων, στοιχημάτων και θεωριών, τα δύο πρώτα επεισόδια του δεύτερου κύκλου του True Detective μεταδόθηκαν και στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με την Αμερική, αποκλειστικά από τα κανάλια Novacinema. Και η σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο είναι αναπόφευκτη, σε σημείο που ίσως είναι και άδικη.


Η ατμόσφαιρα που αγαπήσαμε είναι εδώ: το καμένο κίτρινο χρώμα της Λουιζιάνα έχει αντικατασταθεί από το έντονο κόκκινο και το πράσινο της Καλιφόρνια. Οι χαρακτήρες έχουν προβλήματα με τον εαυτό τους, με τις σχέσεις τους, με την κοινωνία. Όπως και στον πρώτο κύκλο, η ιστορία προκύπτει από την τοποθεσία, και η Καλιφόρνια εμφανίζεται χωρίς τα διάσημα κλισέ. Δεν βλέπουμε καλλίγραμμους ανθρώπους στις παραλίες, αλλά πλάνα από ψηλά, που δείχνουν τη μοναξιά και το αχανές, ενίοτε αφιλόξενο τοπίο, μια μεταφορά για την ψυχική κατάσταση των πρωταγωνιστών.

True Detective: 2ος κύκλος Facebook Twitter


Η αντίθεση μεταξύ του μύθου της Καλιφόρνιας (ήλιος, ωκεανός, σερφ, Χόλιγουντ) και της πλευράς που παρουσιάζεται στη σειρά (απομόνωση, οικονομική ανισότητα, τυχοδιώκτες γκουρού που υπόσχονται ευτυχία) κατά κάποιο τρόπο επαναλαμβάνεται και στον μύθο που φέρει κάθε ένας από τους πρωταγωνιστές, ως άνθρωπος, σε αντίθεση με τον χαρακτήρα που υποδύεται. Ο Vince Vaughn είναι ο άνθρωπος της ρομαντικής κομεντί, των ταινιών με αξιολάτρευτα αδέξιους άντρες που κερδίζουν την ωραία της παρέας. Στη σειρά είναι ένας επικίνδυνος, δεσποτικός, διεφθαρμένος άντρας του υπόκοσμου. Η Rachel Adams είναι η γλυκιά και χαμογελαστή γυναίκα των κομεντί. Στη σειρά είναι μια γυναίκα που έχει κάνει απροσδιόριστα ασυνήθιστο σεξ, έχει σοβαρά προβλήματα με την οικογένεια της, μάλλον είναι εθισμένη στον τζόγο, και δεν προσπαθεί να γοητεύσει με την εμφάνισή της.

Η δομή της πλοκής στο πρώτο επεισόδιο δείχνει ότι ο σεναριογράφος προσπαθεί να μην χρησιμοποιήσει τα ίδια τεχνάσματα ενώ ταυτόχρονα δεν είναι σίγουρος αν υπάρχουν καλύτερα. Η συνάντηση των αστυνομικών στην τελευταία σκηνή ήταν ενδιαφέρουσα, γιατί ήδη ξέραμε πολλά γι' αυτούς. Θέλουμε οπωσδήποτε να μάθουμε περισσότερα για το παρελθόν τους και για το μέλλον τους, και ως προς αυτό το πρώτο επεισόδιο τα κατάφερε. Αν στη συνέχεια η σειρά καταφέρει να ξεφύγει από τα πολυχρησιμοποιημένα κλισέ του "διεφθαρμένου μπάτσου που πίνει ουίσκι καπνίζοντας, προκαλώντας την συμπάθεια της εξαντλημένης σερβιτόρας που έχουν δει πολλά τα μάτια της", ίσως καταφέρουμε κι εμείς να σταματήσουμε να αναπολούμε τους απολαυστικούς διαλόγους μεταξύ Ραστ και Μάρτιν μέσα στο αυτοκίνητο.


Αρχαίο ελληνικό δράμα

Δεν γίνεται να μην αναφερθεί ότι το όνομα της πρωταγωνίστριας είναι Αντιγόνη, "Ani" Bezzerides, και η αδερφή της λέγεται "Αθηνά", ονόματα που μάλλον ήταν έμπνευση του φιλοσοφημένου χίπη γκουρού πατέρα τους. Σε μια σκηνή, ο πατέρας της Αντιγόνης της λέει ότι τα προβλήματα της με τους άντρες πηγάζουν από την μεταξύ τους σχέση. Από την πορεία θα εξαρτηθεί αν πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα ή για κάπως επιπόλαια χρήση προφανών αναφορών.

True Detective Season 2 Main Titles from Elastic on Vimeo.

Τώρα λοιπόν που ξέρουμε τι να περιμένουμε, έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους για να κολλήσουμε και με τη δεύτερη σεζόν. Οπότε μας βλέπω πάλι πιστούς με το μεταμεσονύκτιο ραντεβού μας (η σειρά θα παίζεται ταυτόχρονα με την Αμερική αποκλειστικά από τα κανάλια Novacinema κάθε Κυριακή στις 4 μετά τα μεσάνυχτα). Ακόμα όμως και αν λείψουμε από κάποιο, υπάρχει παντα ο εξελιγμένος αποκωδικοποιητής NovaBox+.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ