Γιατί το Χ έγινε το σύμβολο του "κλείνω ένα παράθυρο", ενώ το Ο του "ανοίγω μια συσκευή;"

Γιατί το Χ έγινε το σύμβολο του "κλείνω ένα παράθυρο", ενώ το Ο του "ανοίγω μια συσκευή;" Facebook Twitter
5

Πριν από τέσσερα χρόνια τα emoji αφορούσαν κυρίως τα γιαπωνέζικα κινητά τηλέφωνα. Σήμερα βρίσκονται σχεδόν σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή. Όμως αν και είναι κυρίως χωρίς κείμενο, η μετάφρασή τους σε διαφορετικές κουλτούρες δεν ήταν πάντα εύκολη.

Δείτε αυτά τα δύο emoji. Το πρώτο δείχνει μια γυναίκα με τα χέρια της σταυρωμένα σαν ένα Χ. Το δεύτερο δείχνει την ίδια γυναίκα, χαμογελαστή, που σχηματίζει με τα χέρια της έναν κύκλο. Τι μας δείχνει;

Το Unicode Consortium, η οργάνωση που τυποποιεί χαρακτήρες στις περισσότερες πλατφόρμες, αναφέρεται σε αυτά τα δύο emoji ως U+1F645 («πρόσωπο με χειρονομία όχι ΟΚ") και U+1F646 («πρόσωπο με χειρονομία ΟΚ») Αυτό δίνει πληροφορία για το πώς πρέπει να τα ερμηνεύσουμε, αλλά δεν ξεκαθαρίζει το μυστήριο για το πώς αυτές οι χειρονομίες συνδέονται με αυτές τις συγκεκριμένες έννοιες.

Μια πρόσφατη έκθεση της Lauren Archer δίνει μια εξήγηση. Το «Χ» είναι τώρα ένα σύμβολο στα γραφικά των υπολογιστών για το κλείσιμο ενός παραθύρου, και η Archer ήθελε να μάθει το γιατί. Βρήκε μια πρώιμη χρήση του Χ ως «κλείσιμο» σε ένα λειτουργικό σύστημα της Atari από το 1985 και εικάζει ότι η Atari, μια αμερικανική εταιρεία με γιαπωνέζικο όνομα, είχε δανειστεί την έννοια του 'Χ' από την γιαπωνέζικη κουλτούρα. Εξηγεί:

"Η χρήση του [x] για το κλείσιμο και του [ο] για το άνοιγμα μπορεί να προέρχεται από τα γιαπωνέζικα σύμβολα batsu και manu.

Το batsu [x] είναι το σύμβολο για το λάθος, και μπορεί να αντιπροσωπεύει κάτι λανθασμένο, κακό ή την επίθεση, ενώ το maru [ο] σημαίνει σωστό, καλό, ολόκληρο ή πολύτιμο. Τα batsu και maru είναι κοινές χειρονομίες. Κοιτάξτε ξανά αυτά τα δύο emoji. Ταιριάζουν απόλυτα με το batsu και το maru." -Λ.Φ.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Οι Ιάπωνες γράφουν Χ όταν κάτι είναι λάθος και Ο όταν είναι σωστό. Πχ στο σχολείο οι δάσκαλοι έτσι σημειώνουν το σωστό και το λάθος στα γραπτά. Το δικό μας "τικ" ή "τσεκ" δεν υπάρχει. Οι Αμερικανοί γράφοντας ΧΟΧΟΧ εννοούν "αγκαλιές". Φαντάσου να βλέπεις ανθρώπους από πάνω όταν αγκαλιάζονται.
Συνήθως με ΧΟΧΟ κλείνουν οι Αμερικάνοι τα μηνύματα τους σε αγαπημένα πρόσωπα. Σημαίνει φιλιά και αγκαλιές. Υποτίθεται αν δεις από πάνω δύο να φιλιούνται σχηματίζουν ένα Χ και να αγκαλιάζονται ένα Ο.