10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter
0

Ενώ ο τρύγος του 2015 ακόμα εξελίσσεται στα ελληνικά αμπελοτόπια, όλες οι ενδείξεις είναι θετικές σε ότι αφορά την ποιότητα. Κατά τόπους δεν λείπουν τα προβλήματα λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, όμως το τελικό αποτέλεσμα δείχνει να δικαιώνει τους κόπους μιας χρονιάς. Ετοιμαστείτε για γερές οινοποσίες τον προσεχή χειμώνα!

Κτήμα Σκούρα - Πελοπόννησος

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Το 2015 εξελίσσεται υπέροχα στο Κτήμα Σκούρα. Τα λευκά κρασιά μας φαίνονται αρωματικά και γεμάτα, όσο για τη Νεμέα, σίγουρα είναι μια προβληματική χρονιά με πολύ χαμηλές αποδόσεις, αλλά με υποσχέσεις για πολύ υψηλής ποιότητας κρασί.

Γιώργος Σκούρας

Κτήμα Γεροβασιλείου - Κεντρική Μακεδονία

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Το 2015 εξελίχθηκε σε μια όψιμη χρονιά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον χειμώνα και οι δροσερές συνθήκες κατά τη διάρκεια της άνοιξης καθυστέρησαν την έναρξη του βλαστικού κύκλου, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έκπτυξη των οφθαλμών και η ανθοφορία κατά 12 μέρες. Τον Ιούνιο, οι όχι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι αρκετές βροχοπτώσεις καθυστέρησαν την ωρίμαση των σταφυλιών, χωρίς όμως να προκαλέσουν προβλήματα ασθενειών. Τα σταφύλια παρουσιάζουν έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά και καλές οξύτητες.

Βαγγέλης Γεροβασιλείου

 

Kτήμα Κυρ-Γιάννη

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Ο τρύγος του 2015 ξεκίνησε πολύ καλά με τις λευκές ποικιλίες μας στο Αμύνταιο.  Η χρονιά δείχνει εξαιρετική, με πολύ καθαρά και υγιή σταφύλια και πολύ ωραία αρώματα.  Οι υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα σε συνδυασμό με τις χαμηλές τα βράδια, επιτρέπουν τα σταφύλια να ωριμάσουν ακόμα καλύτερα.  Υπολογίζουμε να μαζέψουμε τα Ξινόμαυρα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Τα σταφύλια έχουν ωριμάσει μέχρι στιγμής ομοιόμορφα, με χαλαρά και μικρά τσαμπιά.  Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά περίπου 20% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.  Μετά την περσινή καταστροφική χρονιά ( χαλάζι στις 22 Ιουλίου και βροχές όλο το Σεπτέμβριο ), είμαστε αισιόδοξοι ότι φέτος θα είναι μια πολύ καλή μέχρι και εξαιρετική χρονιά! 

Στέλιος Μπουτάρης

 

Κτήμα Κίκονες - Θράκη

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Η σοδειά του 2015 στο Κτήμα Κίκονες προμηνύεται εξαιρετική. Ο καιρός μέχρι τώρα ήταν ο ευνοϊκότερος δυνατός. Καθ’ όλη τη διάρκεια του τρύγου στη Θράκη (Μαρώνεια) είχαμε ηλιοφάνεια με ζέστη, χωρίς καύσωνες όμως, ενώ μόνο για μια νύχτα έβρεξε απαλά, αφού τελείωσε ο τρύγος όλων των λευκών σταφυλιών και του Syrah. 

Η ποιότητα των σταφυλιών από τους ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες ήταν τόσο υψηλή φέτος, που κάναμε ρεκόρ της μεγαλύτερης ποσότητας που παραλάβαμε ποτέ στο οινοποιείο μέσα σε μία μέρα.

Μελίνα Τάσσου

Κτήμα Παυλίδη - Δράμα

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Ο τρύγος του 2015 στο Κτήμα Παυλίδη έδωσε πολύ αρωματικά  λευκά.

Καλή εικόνα έχουν και τα ερυθρά και αν συνεχίσει ο καλός καιρός (ζέστη, χωρίς καύσωνες και βροχές), θα είναι εξαιρετική χρονιά.

Ποσοτικά είμαστε λίγο πιο κάτω από πέρσι (5-10%).

Παναγιώτης Κυριακίδης

Κτήμα Σιγάλα - Σαντορίνη

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Η χρονιά στη Σαντορίνη έχει χαμηλή παραγωγή, όπως οι προηγούμενες δυο-τρεις χρονιές. Οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές τον χειμώνα και την άνοιξη. Δεν είχαμε καύσωνες το καλοκαίρι, αλλά τον τελευταίο μήνα είχαμε υψηλές θερμοκρασίες , χωρίς βοριάδες που αναζητούμε. Αν και είναι νωρίς για να αξιολογήσουμε, φαίνεται να είναι μια χρονιά με λεπτότητα, ενώ διακρίνεται μια ελαφριά τανικότητα.

Πάρις Σιγάλας

Κτήμα Χαριτάτου - Κεφαλονιά

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Η χρονιά ήταν δύσκολη στην Κεφαλονιά, με πολλές βροχές τη βλαστική περίοδο και παρότι φαινόταν ότι θα έχουμε μια όψιμη χρονιά, τρυγήσαμε τη Μαυροδάφνη στις περσινές ημερομηνίες . Μικρότερη παραγωγή, αλλά σαφέστατα εντυπωσιακά καλύτερη ποιότητα. Δικαιολογημένα, λοιπόν, περιμένουμε μια εξαιρετικής ποιότητας ξηρή Μαυροδάφνη, με σωστή συμπύκνωση τανινών και ανθοκυάνων. Όσο για την ξηρή οινοποίηση του Μοσχάτου, που είχε μια ελαφρά πρωιμότητα, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η φετινή παραγωγή θα υπερτερεί όλων των προηγούμενων ετών.

Χρήστος Πέππας

Κτήμα Δουλουφάκη - Κρήτη

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Ο φετινός τρύγος στον Νομό Ηρακλείου χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής, που προσμετριέται στα θετικά της ποιότητας. Ο χειμώνας που προηγήθηκε είχε δυνατές βροχοπτώσεις, που ήταν επιθυμητές. Ακολούθησε ένα δροσερό καλοκαίρι, επίσης θετικό για την πορεία της ωρίμανσης των σταφυλιών. Όμως το χαλάζι που έπεσε στον Νομό Ηρακλείου τη Μεγάλη Πέμπτη και η δυνατή βροχή την ημέρα της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου –πολύ σπάνιο φαινόμενο– ήταν καθοριστικά για τη μείωση της παραγωγής. Σε γενικές γραμμές, όμως, όσοι παραγωγοί είχαν σωστές καλλιεργητικές μεθόδους δεν είχαν σοβαρό πρόβλημα και είχαν καλή ποιότητα.

Νίκος Δουλουφάκης

Οινοποιείο Μελισσινού - Κεφαλονιά

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Ο φετινός τρύγος στην Κεφαλονιά ήταν δύσκολος όσον αφορά την υγιή κατάσταση των σταφυλιών, με τα περισσότερα προβλήματα να παρατηρούνται στις Ρομπόλες, εξαιτίας των καλοκαιρινών βροχοπτώσεων και της χαλαζόπτωσης κατά τον Ιούλιο. Ο τρύγος ήταν όψιμος λόγω των ήπιων θερμοκρασιών του φετινού καλοκαιριού και η ωρίμανση των σταφυλιών ήταν φυσιολογική, με αποτέλεσμα την καλή διατήρηση αρωμάτων και οξύτητας. 

Κική Σιαμέλη

Κτήμα Τέχνη Οίνου - Δράμα

10 οινοποιοί απ' όλη την Ελλάδα στέλνουν χαιρετισμούς από τον τρύγο Facebook Twitter

Η καλλιέργεια και ο τρύγος του 2015 στο Κτήμα Τέχνη Οίνου πραγματοποιήθηκαν υπό συνθήκες τυπικές της περιοχής της Δράμας, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας και του κάθε αμπελοτεμαχίου. Σε λίγο καιρό θα γευτούμε κρασιά που αντανακλούν το οινικό δυναμικό της περιοχής, με αρωματικά, φρουτώδη λευκά και πλούσια, χυμώδη ερυθρά.

Ηρακλής Τοπαλίδης

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ