Μαγειρέψτε όπως ο Τζάκσον Πόλοκ

Μαγειρέψτε όπως ο Τζάκσον Πόλοκ Facebook Twitter
Ο Πόλοκ στην κουζίνα του
1


Πριν από αρκετά χρόνια η φωτογράφος Robyn Lea επισκέφτηκε στο East Hampton το μουσείο που υπήρξε το σπίτι του Τζάκσον Πόλοκ και της Λη Κράσνερ. Εκεί περιεργάστηκε την κουζίνα και τα σύνεργα, ειδικότερα τις κατσταρόλες Le Creuset και τα πιατικά Eva Zeisel. «Εκείνη την εποχή, ήταν τα πιο καλά πιατικά που μπορούσε να αγοράσει κανείς. Ήταν πολύ μοντέρνα. Όλα έδειχναν ότι το ζευγάρι αγαπούσε τη μαγειρική και το καλό φαγητό. Ποιος είχε Le Creuset στην δεκαετία του '40 και του '50; Άρχισα να αναρωτιέμαι: τι έτρωγαν;»


Όταν η Lea ρώτησε στο μουσείο αν στο σπίτι είχαν βρεθεί συνταγές, έμαθε ότι υπήρξαν πράγματι χειρόγραφες συνταγές από τον Πόλοκ και την Κράσνερ, αλλά δεν ήταν μέρος της έκθεσης. Έτσι η φωτογράφος ξεκίνησε ένα ταξίδι αναζήτησης που κράτησε δύο χρόνια.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι πολλές από τις συνταγές που ο Πόλοκ αγαπούσε πολύ ήταν συνταγές που απαιτούσαν πολλή υπομονή και ακρίβεια, δύο αρετές που ο Πόλοκ δεν είχε...

Ο Τζάκσον Πόλοκ είχε τέσσερις αδελφούς και ζούσε με την οικογένεια του μέχρι τα 18 του. Η μητέρα του, Stella Mae McClure Pollock, ήταν υπέροχη μαγείρισσα, και ο γιος της συνέχισε την οικογενειακή της παράδοση τιμώντας τις συνταγές της, όπως και τις συνταγές των καλλιτεχνών φίλων του.

Ξεκινώντας από την κουζίνα του σπιτιού, βρήκε βιβλία μαγειρικής και αποκόμματα με συνταγές από τους New York Times που έφταναν μέχρι το 1942. Έφτασε μέχρι το σπίτι μιας εγγονής της μητέρας του Πόλοκ στην Καλιφόρνια, όπου βρήκε το δικό της βιβλίο μαγειρικής. «Το πάθος της για μαγειρική ήταν πελώριο. Είχε πάνω από 900 συνταγές για επιδόρπια – κέικ πολύπλοκα, ένα υπέροχο μιλφέιγ. Ήταν μια γυναίκα εξαιρετικά δημιουργική», λέει η Lea για την μητέρα του Πόλοκ, η οποία μεγάλωσε πέντε γιους, των οποίων τα ρούχα έραβε μόνη της.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, λέει η Lea, είναι ότι πολλές από τις συνταγές που ο Πόλοκ αγαπούσε πολύ ήταν συνταγές που απαιτούσαν πολλή υπομονή και ακρίβεια, δύο αρετές που ο Πόλοκ δεν είχε... Οι επιδόσεις του στη ζαχαροπλαστική δείχνουν έναν άνθρωπο που σεβόταν την πειθαρχία που απαιτείται για να γίνει ένα καλό ψωμί».

Μαγειρέψτε όπως ο Τζάκσον Πόλοκ Facebook Twitter
Η κουζίνα του σπιτιού/μουσείου, όπως είναι σήμερα. Φωτο: Robyn Lea
Μαγειρέψτε όπως ο Τζάκσον Πόλοκ Facebook Twitter
Φωτο: Robyn Lea
Μαγειρέψτε όπως ο Τζάκσον Πόλοκ Facebook Twitter
Μαγειρέψτε όπως ο Τζάκσον Πόλοκ Facebook Twitter
Μαγειρέψτε όπως ο Τζάκσον Πόλοκ Facebook Twitter
Μαγειρέψτε όπως ο Τζάκσον Πόλοκ Facebook Twitter
Μαγειρέψτε όπως ο Τζάκσον Πόλοκ Facebook Twitter
Χειρόγραφη συνταγή του Πόλοκ για ψωμί

Το βιβλίο κυκλοφορεί την 1η Απριλίου.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια