Πώς χάρη στη Nutella o πλανήτης χρειάζεται περισσότερα φουντούκια

Πώς χάρη στη Nutella o πλανήτης χρειάζεται περισσότερα φουντούκια Facebook Twitter
3

Η Nutella, το πιο διαδεδομένο γλύκισμα σοκολάτας, έχει κλείσει τα 50 χρόνια κυκλοφορίας, και εμπορικά, όλα δείχνουν πως ακόμα έχει μεγάλο δρόμο μπροστά της.

Υπάρχει ήδη ένα μπαρ "Nutella" στο κέντρο του Μανχάταν, ακριβώς έξω από την Fifth Avenue. Ένα ακόμη μπαρ Nutella βρίσκεται στο Eataly στο Σικάγο, όπου μπορείτε να την απολαύσετε σε ψωμί, σε κρουασάν, σε κρέπες και σε δεκάδες ακόμη ευφάνταστους συνδυασμούς και η πραλίνα συνεχίζει ακάθεκτη την κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς.

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Ιταλός ζαχαροπλάστης με το όνομα Ferrero, δεν είχε αρκετό κακάο, και αντί γι' αυτό άλεσε φουντούκια, με αποτέλεσμα μια μαλακή και κρεμώδης σοκολάτα.


«Ήταν μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του περασμένου αιώνα," λέει ο Borri, ιδιοκτήτης εστιατορίου Nutella.

Σε κάθε περίπτωση, η Nutella κατέκτησε την Ιταλία και τελικά, τον κόσμο. Η συνταγή για την παγκόσμια κυριαρχία της, αποδεικνύεται, ότι δεν είναι πάρα πολύ περίπλοκη: ζάχαρη, κακάο, φοινικέλαιο και φουντούκια. Όλα τα υλικά είναι εύκολο να τα προμηθευτεί κανείς, όμως το μυστικό είναι στα φουντούκια. (Hazelnuts), Τα φουντούκια αυτά προέρχονται από μια στενή λωρίδα γης κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία.

 

Πώς χάρη στη Nutella o πλανήτης χρειάζεται περισσότερα φουντούκια Facebook Twitter

Ο Karim Azzaoui, αντιπρόεδρος πωλήσεων και μάρκετινγκ του BALSU ενός μεγάλου προμηθευτή φουντουκιών στις ΗΠΑ, λέει πως οι καρποί φυτρώνουν στις απότομες πλαγιές που υψώνονται από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Οι καλλιέργειες είναι μικρές και ο παραδοσιακός τρόπος συγκομιδής γίνεται από παππούδες και εγγόνια που συνήθως μαζεύουν τα φουντούκια με το χέρι.« Οι αγροτικές οικογένειες της Τουρκίας είναι εξαιρετικά υπερήφανες για την καλλιέργεια φουντουκιού, καθώς αποτελεί μέρος της ιστορίας των οικογενειών τους για αιώνες", λέει ο Azzaoui.


Η Nutella κάνει τώρα αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας, εξαιρετικά μοντέρνο.


Η εταιρεία Ferrero που πλέον είναι εταιρεία κολοσσός με έδρα στην Άλμπα, στην Ιταλία, χρησιμοποιεί περίπου το ένα τέταρτο της παραγωγής φουντουκιού στον κόσμο  που υπολογίζεται σε αριθμό που ξεπερνά τους 100.000 τόνους ετησίως.


Αυτό έχει εκτινάξει τις τιμές των φουντουκιών. Φέτος, ύστερα από ένα παγετό στην Τουρκία, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την μείωση στην παραγωγή φουντουκιών της χώρας στο μισό, οι τιμές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, έως και 60%.

Επειδή έχουν γίνει τόσο περιζήτητα και δυσεύρετα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να τα καλλιεργούν. Οι αγρότες στη Χιλή και την Αυστραλία καλλιεργούν φουντουκιές ενώ απόπειρες γίνονται ακόμη και στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ποτέ δεν είχαν μεγαλώσει με επιτυχία στο παρελθόν. Mια από τις μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκεται στο Rutgers University λίγο πιο έξω από το Μπρουνσγουικ και είναι ερευνητική.

Πώς χάρη στη Nutella o πλανήτης χρειάζεται περισσότερα φουντούκια Facebook Twitter
"Όλα τα πράσινα φυλλώδη πράγματα που βλέπετε εδώ είναι φουντουκιές. Αλλά στην αρχή, κάναμε τα πάντα για να μην πεθάνουν από τη νόσο», λέει ο Thomas Molnar, ένας επιστήμονας που είναι υπεύθυνος για αυτή την προσπάθεια.

Η ασθένεια, που ονομάζεται Eastern Filbert Βlight, προκαλείται από ένα μύκητα. Μερικοί καρποί από δέντρα συγγενικά του εμπορικού φουντουκιού, με καταγωγή τη Βόρεια Αμερική, δείχνουν αντοχή στο μύκητα, αλλά το είδος φουντουκιού που έχει η Ευρώπη, δεν μπορεί να αντέξει και το δέντρο πεθαίνει.


Περίπου 10 χρόνια πριν, ο C. Reed Funk ξεκίνησε την αναζήτηση για κάποιο είδος φουντουκιάς που θα μπορούσε να επιβιώσει αυτής της αρρώστιας. Παρόμοιες προσπάθειες ξεκίνησαν στο Oregon State University, καθώς το Eastern Flibert Blight απειλoύσε και τις δικές τους καλλιέργειες.


«Συλλέξαμε διάφορους σπόρους από την Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία, την Πολωνία και την Ουκρανία," λέει ο Molnar. " Τους καλλιεργήσαμε κανονικά και το 98% από αυτούς έχασαν τη ζωή τους." Το υπόλοιπο 2 τοις εκατό, όμως, μετέφερε τα γονίδια που τους επέτρεψε να επιβιώσουν από το μύκητα. Κάπως έτσι, αυτή τη στιγμή οι έρευνες συγκεντρώνονται στοπ πώς θα υπάρξει το τέλειο δέντρο που θα φανεί ανθεκτικό και θα μπορέσει να αποδώσει εμπορικά

Πώς χάρη στη Nutella o πλανήτης χρειάζεται περισσότερα φουντούκια Facebook Twitter

Ο Molnar είναι αισιόδοξος, καθώς οι προσπάθειές του έχουν εντυπωσιάσει τη Ferrero. "Έχουν έρθει εδώ αρκετές φορές," λέει ο Molnar. "Αν πληρούμε τις προδιαγραφές ποιότητας τους, θα ενδιαφέρονταν να αγοράσουν όλα τα φουντούκια που μπορούμε να παράγουμε." Αυτό που ο Molnar έχει να δώσει σαν συμβουλή στους επίδοξους καλλιεργητές φουντουκιών είναι η ύπαρξη ενός ακόμη εχθρού των καλλιεργειών. Οι σκίουροι οι οποίοι είναι το ζώο που κυριολεκτικά τρελαίνεται για φουντούκια και που θα πολιορκήσει τις καλλιέργειες . " Το σίγουρο είναι πως θα χρειαστείτε φύλακα για τα φουντούκια σας." υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι στις καλλιέργειες.

-Θ.Χ.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια