ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Θέλεις να γίνεις σεφ;

Θέλεις να γίνεις σεφ; Facebook Twitter
Στη μαγειρική θα πετύχεις με όπλο την αγάπη, τον έρωτα και την ηδονή γι'αυτό που κάνεις. Αν συνδυάζεις την καλλιτεχνία με την πειθαρχία και την επικοινωνία.
3

Στη λίστα με τους μελλοντικούς άνεργους, οι μάγειρες και όλα τα επισιτιστικά επαγγέλματα φαίνεται να έχουν στον ήλιο μια μοίρα, αφού ο κλάδος μάλλον ευημερεί, έχει ζήτηση και στο εξωτερικό και δεν είναι φίλος κολλητός της ανεργίας. Σαν μάγειρας έχεις παρόν και μέλλον και πολλές διαφορετικές καριέρες να επιλέξεις, αφού ο δρόμος της κουζίνας δεν είναι ένας, αλλά ένα ολόκληρο οδικό δίκτυο με διαφορετικές γεύσεις.


Παλιότερα, στις σχολές μαγειρικής πήγαιναν κυρίως όσοι είχαν αποτύχει στα πάντα όλα και σαν τελική λύση απελπισίας, επέλεγαν το δρόμο του μουσακά αναζητώντας μια θέση στην αγορά του μεροκάματου. Τώρα, στις σχολές μαγειρικής πηγαίνουν κυρίως όσοι φιλοδοξούν μια στρασάτη καριέρα μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες, στα πρότυπα του Πετρετζίκη, του Σκαρμούτσου, του Λουκάκου, του Καλλίδη και των λοιπών τηλεοπτικών μάγων της κατσαρόλας. Πριν αποφασίσεις, ωστόσο, να ιδρώσεις όλο σου τον ιδρώτα στο κολαστήριο της επαγγελματικής κουζίνας, να σου παραθέσω μερικές αλήθειες που θα φωτίσουν το-chef-παρασκήνιο της μαγειρικής πραγματικότητας.

  • Ο μάγειρας δουλεύει όταν οι άλλοι δουλεύουν, σκληρότερα, όμως, όταν οι άλλοι χαίρονται, ήτοι, Κυριακές και λοιπές εορτές και αργίες. Κοινώς, αποχαιρέτα από τώρα τα καλοκαίρια στην ξαπλώστρα και τα Χριστούγεννα στις πίστες του σκι. Τα παιδιά σου δεν θα τα δεις ποτέ να μεγαλώνουν καθώς θα επιστρέφεις σπίτι όταν εκείνα θα βρίσκονται στο τρίτο όνειρο και όταν ξυπνάς, εκείνα θα είναι ήδη στο σχολείο. Στη λίστα της απώλειας θα κλάψεις και κάποιους έρωτες, εκείνους που αρνούνται να δεχτούν ότι κάποιος μπορεί να βρίσκεται στη 1 το πρωί σε πλήρη δράση πάνω από τις φωτιές και όχι στις πίστες των κλαμπ.
  • Η κουζίνα είναι ένας στρατός. Μέχρι να σηκώσεις κεφάλι και να σταθείς στα ψηλότερα της ιεραρχίας θα βιώσεις πολλά καψόνια και θα πλένεις μαρούλια αντί να μαγειρεύεις τις αγαπημένες σου σπεσιαλιτέ, οι οποίες θα μείνουν στην αφάνεια, καθώς ο σεφ πάνω από το κεφάλι σου θα έχει άλλη άποψη για τη γαστρονομία.

Θέλεις να γίνεις σεφ; Facebook Twitter
Αναρωτήσου πόσο "στρατηγό" κουβαλά το ζώδιο ή το κύτταρό σου εν γένει. Αν κλέψεις στην απάντηση, σε βλέπω για πάντα στη λίστα με τους βοηθούς.
 

 

  • Η μαγειρική δεν θα σε κάνει πλούσιο. Θα σε ζήσει αξιοπρεπώς ακόμη και αν καταφέρεις τη σόλο εκδοχή ενός δικού σου μαγαζιού: με συνέταιρο το κράτος, τους προμηθευτές, τις ΔΕΚΟ και τους υπαλλήλους, πολλοί κατεβάζουν ρολά και επιστρέφουν οικειοθελώς στη δούλεψη των άλλων, κάτι που αν μη τί άλλο, μεταφράζεται σε λιγότερο στρες.
  • Αν πάλι επιμένεις στην άποψη "αφεντικό του εαυτού σου", περισσότερα θα καθαρίσεις σε ένα δικό σου ταβερνάκι, με τη μαμά στη λάτζα και τον μικρό σου αδελφό στο σέρβις παρά σε κάποια υπερπαραγωγή που θα λατρέψουν οι δημοσιογράφοι.
  • Αν νομίζεις ότι δουλειά του μάγειρα είναι η μαγειρική, μάλλον γελάστηκες. Μια σεφ-ική μέρα αναλώνεται κυρίως σε τηλεφωνήματα με τους προμηθευτές, σε παραγγελίες, πάνω από ατελείωτα νούμερα που οφείλουν να βγάλουν ένα νόημα, μπροστά σε ειδικά προγράμματα οργάνωσης στην οθόνη του υπολογιστή, στην επόμενη συνταγή, στην επόμενη καθαριότητα, στο επόμενο βρισίδι με τους πιο κάτω της ιεραρχίας, στην επόμενη αναφορά στον επιχειρηματία του εστιατορίου. Μέσα σ'αυτόν τον κυκεώνα, η κατσαρόλα μπορεί να περιμένει αφού ο σεφ είναι κυρίως, στρατηγός.
  • Και τώρα ήρθε η στιγμή να αναρωτηθείς πόσο "στρατηγό" κουβαλά το ζώδιο ή το κύτταρό σου εν γένει. Αν κλέψεις στην απάντηση, σε βλέπω για πάντα στη λίστα με τους βοηθούς.
Θέλεις να γίνεις σεφ; Facebook Twitter
Θα πας μπροστά αν θέλεις να γίνεις Φεράν Αντριά στη θέση του Φεράν Αντριά και όχι να μαγειρεύεις σαν τον Φεράν Αντριά. Αν ξέρεις ποιός είναι ο Φεράν Αντριά.
  • Τα παλληκάρια που βλέπεις στην τηλεόραση μην σε ξεγελάνε: κανείς ποτέ δεν έκανε καριέρα επειδή τον κάλεσε η Ελενίτσα Α (Μενεγάκη) και η Ελενίτσα Β (Ψυχούλη) να τους μαγειρέψει ένα ριζότο στην εκπομπή τους. Η προβολή του 15λεπτου έχει αντίκτυπο στη μαμά και τη γκόμενά σου (που θα σε καμαρώσουν) άντε και στα likes σου στο φέισμπουκ. Πάνω στη βδομάδα, όλοι θα σε έχουν ξεχάσει. Τα αστέρια με δική τους εκπομπή, λεφτά από την τηλεόραση δεν βγάζουν, γιατί πια της τηλεόρασης δεν της περισεύουν να σε κάνει πλούσιο. Για την ακρίβεια, οι αμοιβές δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε το κινητό σου. Λεφτά θα βγάλεις μόνον αν είσαι διαόλου κάλτσα και καταφέρεις να εκμεταλλευτείς τη δημοσιότητά σου. Κάτι που σημειωτέον, απαιτεί σκληρή δουλειά, πολύ μυαλό και τεράστιο επικοινωνιακό ταλέντο μαζί με αρκετό προσωπικό στυλ.

 

  • Τη μαγειρική δεν θα σου τη μάθουν οι σχολές. Αλλά τα ταξίδια, τα εστιατόρια του κόσμου που θα πληρώσεις με τα ωραία σου λεφτάκια, το διάβασμα, η ενημέρωση, η πολλή δουλειά, ο πειραματισμός.
  • Θα πας μπροστά αν στο σχολείο απαντούσες στο σάντουιτς ζαμπόν-τυρί των άλλων παιδιών με το δικό σου, το οποίο απαιτούσες με ανανά και ανθότυρο. Αν στην παρέα σου σε βαριούνται γιατί τους μιλάς μόνο για συνταγές και εστιατόρια αδιαφορώντας για τις γκομενο-ποδοσφαιροκουβέντες. Αν ονειρεύεσαι πώς θα έφτιαχνες εσύ το δικό σου κοκκινιστό την ώρα που πέφτεις για ύπνο τα βράδια. Αν θέλεις να γίνεις Φεράν Αντριά στη θέση του Φεράν Αντριά και όχι να μαγειρεύεις σαν τον Φεράν Αντριά. Αν ξέρεις ποιός είναι ο Φεράν Αντριά. Αν το σεξ και το μαγείρεμα σου δίνουν την ίδια-ακριβώς-ηδονή.
  • Με άλλα λόγια, στη μαγειρική θα πετύχεις με όπλο την αγάπη, τον έρωτα και την ηδονή γι'αυτό που κάνεις. Αν συνδυάζεις την καλλιτεχνία με την πειθαρχία και την επικοινωνία.
  • Η μαγειρική δεν είναι μόνο υλικά και τηγάνια. Κυρίως είναι πολιτισμός, τέχνη και ιστορία. Ζωγραφική και γλυπτική. Σινεμά και θέατρο. Φωτογραφία και περφόρμανς. Θάνατος και αναγέννηση. Σκέψη και πράξη. Μείνε συντονισμένος με όλα τα παραπάνω.
  • Σου εύχομαι ολόψυχα καλό κουράγιο!
Θέλεις να γίνεις σεφ; Facebook Twitter
Η μαγειρική δεν είναι μόνο υλικά και τηγάνια. Κυρίως είναι πολιτισμός, τέχνη και ιστορία. Ζωγραφική και γλυπτική...
3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Σαν συναδελφος τα συγχρητηρια μου, πραγματικα απο τα ρεαλιστικα αρθα που εχω διαβασει σχετικα με το επαγγελμα μας..Θα προσθετα μονο...Την υπεροχη μυρωδια τηγανισμενου λαδιου και σχαρας που θα σε ακολουθει μετα το σχολασμα και θα δεν αντεχεις ουτε εσυ να μυριζεις τον εαυτο σου..Αλλα αν σου αρεσει η κουζινα θα την φορας σαν να ηταν YSL..
Ξεχάσατε κάτι νομίζω με όλο το θάρρος! Αν εισαι γυναίκα λοιπόν και θές να γίνεις σεφ θα πρέπει να εισαι 100 φορές καλύτερη από τον καλύτερο άντρα για να σε θεωρήσουν μέτρια! Νομίζω πως σ αυτό το ανδροκρατουμενο καθαρά επάγγελμα υπαρχει μεγάλος ρατσισμος προς τις γυναίκες. Ίσως να υπαρχει δικαιολογία αλλά δεν είναι όλες το ιδιο!! Και ακομα μια ρεαλιστική παρατήρηση είναι ότι τις περισσότερες φορές αν δεν εχεις μπάρμπα στην Κορώνη (δλδ γνωστό, μέσο κ.τ.λ) σε μαγαζί, δεν κανείς βήμα! Τι να πω αυτά βλέπω αυτά σχολιάζω. Πάνω απ' ολα για μένα τουλάχιστον για να εισαι μάγειρας πετυχημένος πρέπει να μαγειρεύεις ακομα κ το τοστακι με αγαπη! Αυτά!
Ξεκίνησα να μαγειρεύω σε ηλικία 12 ετών, απλά πράγματα στην αρχή όπως μακαρόνια με διάφορες σάλτσες και σούπες που είναι ακόμα η αδυναμία μου. Στα 22 ήξερα να κάνω όλα τα φαγητά και πειραματιζόμουν με νέες γεύσεις και συνδυασμούς, συγγενείς και φίλοι με προέτρεπαν να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μαγειρική, πράγμα που σκεφτόμουν και εγώ πολύ σοβαρά. Μέχρι που είδα πως λειτουργεί μια κουζίνα εστιατορίου σε ώρα αιχμής, μίλησα με ανθρώπους του χώρου και κατάλαβα πως δεν θα μπορούσα με τίποτα να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις και τους ρυθμούς. Η μαγειρική για μένα είναι χόμπι, με ηρεμεί και με γεμίζει ενέργεια, βάζω μουσική, ποδιά, ετοιμάζω τα υλικά και αρχίζω την παρασκευή. Εύχομαι καλή επιτυχία και δύναμη σε όσους αποφασίσουν να μπουν σε κουζίνα επαγγελματικά.