Γιγαντιαία λαχανικά και λαχανονεράιδες

Γιγαντιαία λαχανικά και λαχανονεράιδες Facebook Twitter
Οι νικητές του 2013 μαζί με τις λαχανονεράιδες, γυναίκες που συμμετέχουν εθελοντικά στο φεστιβάλ εδώ και 15 χρόνια
1

Τα πάντα στην Αλάσκα είναι μεγαλύτερα – ακόμα και τα λαχανικά. Ένα λάχανο 62 κιλών, ένα είδος πεπονιού 29 κιλών και ένα μπρόκολο 16 κιλών είναι μερικά από τα τερατώδη λαχανικά που βγήκαν από το χώμα της Αλάσκα τα τελευταία χρόνια, γράφει το NPR.

Στο ετήσιο φεστιβάλ της Αλάσκα, το οποίο ξεκινάει φέτος στο Palmer, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά λαχανικά αυτού του μεγέθους που θα διαγωνίζονται σε μέγεθος. «Οπωσδήποτε πρόκειται περί freak show», λέει η οργανώτρια του φεστιβάλ, Kathy Liska. «Μερικά από αυτά τα λαχανικά είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορείς καν να αναγνωρίσεις τι είναι.»

Πολλές πολιτείες κάνουν τέτοιου είδους διαγωνισμούς αλλά η Αλάσκα είναι διάσημη για τα ιδιαίτερα μεγάλα δείγματα, τα οποία σπάνε ρεκόρ Γκίνες.

Γιγαντιαία λαχανικά και λαχανονεράιδες Facebook Twitter

Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ο ήλιος, λέει ο Steve Brown, γεωπόνος στο Πανεπιστήμιο Alaska Fairbanks, ο οποίος είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φεστιβάλ. Με 20 ώρες ηλιοφάνειας τη μέρα, τα λαχανικά της Αλάσκα έχουν επιπλέον χρόνο για φωτοσύνθεση, επιτρέποντας την αύξηση του μεγέθους. Τα λάχανα επωφελούνται ιδιαίτερα, λέει ο Brown. Οι επιπλέον ώρες ηλιοφάνειας τα κάνουν επίσης πιο γλυκά στη γεύση. «Ο κόσμος συχνά δοκιμάζει τα καρότα μας και νομίζουν ότι τους βάζουμε ζάχαρη.»

Όμως τα πραγματικά μεγάλα δείγματα – τα αληθινά τέρατα – δεν προκύπτουν τυχαία, είναι προϊόντα προσεκτικού προγραμματισμού.

Γιγαντιαία λαχανικά και λαχανονεράιδες Facebook Twitter

Η επιλογή του σωστού είδους σπόρου, όπως ο χρόνος που θα εκτεθεί το χώμα στον ήλιο είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες, λέει ο Brown, ο οποίος παραδίδει και σχετικά μαθήματα. Ένας από τους συχνούς νικητές του διαγωνισμού αποκαλείται «Αϊνστάιν» γατί περνάει χρόνια πειραματιζόμενος με διάφορα είδη για να νικήσει.

«Μου θυμίζει το εργαστήριο του Φράνκενσταϊν», λέει ο Brown. «Αν παρακολουθούσατε έναν από τους διαγωνιζόμενους στο φεστιβάλ, αυτό που θα σας εντυπωσίαζε περισσότερο είναι πόσο επιστημονική γνώση και τεχνολογία απταιτείται.»

-Λένα Φουτσιτζή

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια