Τα μαγαζιά που αγάπησα στην Καλαμάτα

Τα μαγαζιά που αγάπησα στην Καλαμάτα Facebook Twitter
3

Τα μαγαζιά που αγάπησα στην Καλαμάτα Facebook Twitter
H Καλαμάτα ξυπνά πάνω στα 3 χιλιόμετρα της παραλίας της, κάτω από την επιβλητική σκιά του βουνού.

 

Μέσα στη αχλή του πρωινού και τη γκρίζα γραμμή του ορίζοντα, η Καλαμάτα ξυπνά πάνω στα 3 χιλιόμετρα της παραλίας της, κάτω από την επιβλητική σκιά του βουνού. Οι μικρές ψαρόβαρκες αδειάζουν σπαρταριστά ψάρια στην πλώρη τους και τα παριζιάνικου τύπου καφέ της παραλίας δεν καταφέρνουν να σβήσουν από το τοπίο την αίσθηση μιας άλλης εποχής, τότε που όλα ήταν χαλαρά, χαμογελαστά, χωρίς σκοτούρες. Από κει ο δρόμος ανοίγεται ανάμεσα στ' αμπέλια και τα εσπεριδοειδή για τα γραφικά λιμάνια της Πύλου, της Μεθώνης, της Κορώνης και της Φοινικούντας. Αλλά μπορείς να μείνεις κι εδώ. Να κάνεις τις εκδρομές σου, να επιστρέφεις ξανά στη νεοκλασική ομορφιά της Κεντρικής πλατείας, στη ρομαντική γοητεία της παλιάς πόλης κάτω από το Φράγκικο Κάστρο, στη δροσιά και τη γαλήνη του Πάρκου Σιδηροδρόμων, στο κουλέρ λοκάλ της σκεπαστής αγοράς, στις γειτονιές με τα χαμηλά σπιτάκια που μυρίζουν χωριό πίσω από τη Φαρών, στην παραλία με τα χίλια χρώματα που θυμίζει πάρτι τα βράδια του καλοκαιριού, στις γύρω θάλασσες, στη μαγική θέα από το όρος Καλάθι. Ο καινούριος δρόμος τη φέρνει ακόμα πιο κοντά-και άνετα-στην Αθήνα, η Καλαμάτα είναι μια κούκλα που κανείς ακόμη δεν πούλησε σαν προορισμό του καλοκαιριού. Προσωπικά, ευχαρίστως την ανταλλάσσω με την κοσμοπλημμύρα του Αυγούστου στη Βοϊδοκοιλιά.

Τα μαγαζιά που αγάπησα στην Καλαμάτα Facebook Twitter
To Πάρκο Σιδηροδρόμων
 

 

Να δοκιμάσεις

 

  • Τη ροδοκόκκινη "γουρνοπούλα", που σε υποδέχεται στα μαγαζιά του δρόμου, ολόκληρη και φρεσκοψημμένη, σημάδι πώς μπήκες στα χωρικά ύδατα της Καλαμάτας. Φάτε την όπως οι ντόπιοι: στη λαδόκολλα με μπόλικο αλατοπίπερο για πρωινό.
  • Ταλαγάνι στη σχάρα.
  • Πρόβεια ή κατσικίσια πικάντικη σφέλα, την τοπική φέτα, ή αλλιώς "τυρί της φωτιάς".
  • Σύγκλινο και παστό χοιρινό καπνισμένο σε ελιά, θυμάρι, κυπαρίσσι και ξύλο πορτοκαλιάς, που αρωματίζεται στη συνέχεια με κανελογαρύφαλα, κρασί και πορτοκαλόφλουδες. Άπαιχτο με τηγανητά αβγά!
  • Κορωνέικη ελιά ακόμη πράσινη, σερβιρισμένη μέσα στο καλαματιανό ελαιόλαδο. Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν θα βρεις στην πράσινη εκδοχή της την ελιά Καλαμών, πέρα από τις τοπικές ταβέρνες.
  • Παστά ορτύκια, δίπλες, λαλάγγια.
  • Φρέσκο, μαλακό παστέλι με μέλι, κομμένο σε μερίδες κατευθείαν από τον "ταβλά".
  • Tην τοπική μπύρα "Νέδα".

 

 

Φαγητό

 

  • Ξημέρωμα, Αγία Σιών, 27210 41316

Κοσμική ψαροταβέρνα με ιστορία, από τις καλύτερες της Ελλάδας με αριστοτεχνική σχάρα και το πιο αλάδωτο τηγάνι, στο υπέροχο τοπίο μέσα στον ελαιώνα.

 

  • Βάγιας, Καλλιπάτειρας 48, 2721029118

 Στη μαγική αυλή με το χαλικάκι, τα καρό τραπεζομάντιλα και τη μουσική των τριζονιών να κατεβαίνει από το φοίνικα, μελιτζανάκι και βολβοί τουρσί, τσίχλες, συκώτι μοσχαρίσιο, χόρτα με μαυρομάτικα, σφέλα και σαγανάκι, κεφτέδες, μελιτζάνες φούρνου, βολβοί, καγιανάς και ντομάτα ξεφλουδισμένη από το μποστάνι τους, σε ένα παραδοσιακό πελοποννησιακό κουτούκι.

 

Τα μαγαζιά που αγάπησα στην Καλαμάτα Facebook Twitter
Στον Βάγια θα φας ντομάτα ξεφλουδισμένη από το μποστάνι τους...

 

  • Βρυώνης, Λέικων 98, Λαίικα

Μια λουλουδιασμένη αυλή των θαυμάτων ξεχασμένη στο χρόνο και η κυρία Αγγελική στην κουζίνα να τηγανίζει κεφτεδάκια σκέτα ή με κόκκινη σάλτσα, στρογγυλές τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι. Να δοκιμάσεις καγιανά, συκωταριά, μελιτζάνες και πιπεριές τηγανητές με τη μοναδική νοστιμιά των λαχανικών όταν κόβονται από το σπιτικό μποστάνι, αρνίσιο πατσά, τσίχλες παστές και κολοκυθοκορφάδες.

 

Τα μαγαζιά που αγάπησα στην Καλαμάτα Facebook Twitter
Η κυρία Αγγελική στην κουζίνα τηγανίζει στρογγυλές τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι...

 

Τα μαγαζιά που αγάπησα στην Καλαμάτα Facebook Twitter

  • Μουριά, στον προσφυγικό συνοικισμό του Κορδιά 

Στο απέναντι συρματόπλεγμα στεγνώνει η μπουγάδα, στα τραπεζάκια στο σκιερό πεζοδρόμιο θα βρεις ολόφρεσκο τηγανητό γάβρο, ζουμερή ψητή σαρδελίτσα και ψαράκι ημέρας, ολοζώντανη χωριάτικη, αληθινές πατάτες, κορφάδες γιαχνί, λιθρινάκι, κουτσομούρα και μπακαλιάρο ψαρεμένο από τον ψαρά-ιδιοκτήτη.

 

Τα μαγαζιά που αγάπησα στην Καλαμάτα Facebook Twitter
Μουριά
 

  • Μύλος-Πήδημα, 27210 52243

Το πανέμορφο Δημοτικό πάρκο του Πηδήματος καταλήγει στο Μύλο ή αλλιώς, σε ένα μαγαζί φαινόμενο και λατρεμένο στέκι κάθε καλαματιανού. Από τα τραπέζια δίπλα στη λίμνη χαζεύεις τα λικνίσματα και τα καμώματα των κύκνων, τρώγοντας μακαρονάδα με χοντρό μακαρόνι, χωριάτικη, κοτόπουλο στη σχάρα με τηγανητές πατάτες και μαυρομάτικα με χόρτα, από το σελφ-σέρβις, περιμένοντας να έρθει η σειρά σου να σερβιριστείς, με το κουπόνι στο χέρι και το μάτι στο φωτεινό ταμπλό με τα νούμερα, σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει λαϊκό πανηγύρι.

 

 

Τα μαγαζιά που αγάπησα

 

Meat Shop 

Στο Meat Shop θα διαλέξεις άψογα κομμένο το κρέας σου και αν θέλεις, θα σου το ψήσουν επιτόπου στη ψησταριά τους...Κρεοπωλείο, κρεοψησείον ή ντελικατέσεν, όπως και να το πεις, το κατάστημα της οικογένειας Κουταβά στην Καλαμάτα θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί αισθητικά στο Μιλάνο. Εδώ θα διαλέξεις άψογα κομμένο το κρέας σου και αν θέλεις, θα σου το ψήσουν επιτόπου στη ψησταριά τους ή κατόπιν παραγγελίας, στο πιο ολοκληρωμένο σέρβις που μπορείς να ονειρευτείς από ένα χασάπικο. Από τα ράφια, θα διαλέξεις χοιρινό ή μοσχαρίσιο λουκάνικο χωρίς συντηρητικά με πορτοκάλι, πράσο ή ρίγανη σε συνταγή της γιαγιάς Σταυριανής, όλα με χοιρινά της Σπάρτης και του Μελιγαλά, πλεξίδα με κιμά και τυρί μέσα σε φύλλο και την τοπική σπεσιαλιτέ, τσίχλες συντηρημένες στο λάδι.

Ακρίτα 106 & Πραξιτέλους, Καλαμάτα, 27210 86228, (στην Αθήνα Ζησιμοπούλου 107, Π. Φάληρο)

 

 

Παστέλι του ταψιού

 

Τα μαγαζιά που αγάπησα στην Καλαμάτα Facebook Twitter
Παστέλι στον ταβλά, που φτιάχνεται ζεστό κάθε μέρα, μαλακό, φτιαγμένο μόνο με σουσάμι και μέλι...

 

Από το 1958, ο Φίλιππος Χριστόπουλος έφτιαχνε τη δική του καλαματιανή ρακή, ούζο και ηδύποτα, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Σε λίγο, στο χορό μπήκε και το διάσημο παστέλι του, κέρασμα στην ξεχωριστή πελατεία. Παστέλι στον ταβλά, που φτιάχνεται ζεστό κάθε μέρα, μαλακό, φτιαγμένο μόνο με σουσάμι και μέλι από την Ελαφόνησο της Λακωνίας, που κόβεται και πουλιέται με το κομμάτι και μερικά από τα καλύτερα αγνά προϊόντα της Λακωνίας: χειροποίητες δίπλες, λαλάγγια, λαδένια κουλουράκια που μοσχοβολούν πορτοκάλι, τσίπουρο, ρακή του αλλά και το κλασικό, σκληρό, συσκευασμένο παστέλι με σουσάμι ή με ξηρούς καρπούς. Οι νοικοκυρές της πόλης τον Φίλιππο προτιμούν για τους ξηρούς καρπούς του, στη γκάμα και το δυσεύρετο κουκούτσι από βερύκοκο. Και όποιος θέλει να φέρει πίσω τη γεύση της Καλαμάτας, από δω θα ψωνίσει χυλοπίτες από τη Μάνη, μέλι από τον Ταϋγετο, ελαιόλαδο, ζουμερά ξερά σύκα και ωραιότατα σταρένια παξιμάδια.

Φίλιππος Χριστόπουλος, Υπαπαντής 1, πλ. 23ης Μαρτίου, 27210 22209

 

Ζαχαροπλαστεία Αθανασίου, www.athanassioupastry.gr

Ο παππούς έγινε γνωστός πουλώντας σάμαλι και παγωτό με το τρίκυκλό του στους δρόμους της Καλαμάτας. Την επιχείρηση που ταξίδεψε ως τη Βοστώνη και τον Παναμά, θα τη δεις παντού μπροστά σου, ως uber καφετέρια που πουλά της Παναγιάς τα μάτια σε τοπικό, παραδοσιακό γλυκό. Σπεσιαλιτέ το παγωτό με γάλα από ντόπιους παραγωγούς και το συκοκάρυδο, με καρύδι και σοκολάτα.

 

 

H πολύχρωμη εμπειρία της αγοράς

 

Στη σκεπαστή αγορά, κάθε Σάββατο συντελείται ένα τεράστιο παζάρι, πλούσιο σε τσιγγάνικο χρώμα, όλο το πάρτυ της εφήμερης αγοραπωλησίας, μέχρι το μεσημέρι που θα αδειάσουν οι πάγκοι. Στο εσωτερικό, τα μαγαζιά των παλιών παραγωγών, με όλα τα εκλεκτότερα τοπικά προϊόντα, τα αλλαντικά και τα τυριά. Έξω, οι παραγωγοί, τα πιο σπάνια και νοστιμότερα λαχανικά που έχω δει ποτέ σε ελληνική αγορά. Στο τέλος, σουβλάκι στον Νικήτα, εκεί που τελειώνει η σκεπαστή αγορά. Από τα νοστιμότερα στην Ελλάδα: αληθινό, ζουμερό καλαμάκι με ρίγανη, πατάτα τηγανισμένη στη στιγμή, αληθινή και κομμένη στο χέρι, ωραία φέτα με το υπέροχο, καλαματιανό ελαιόλαδο.

 

Τα μαγαζιά που αγάπησα στην Καλαμάτα Facebook Twitter

Τα μαγαζιά που αγάπησα στην Καλαμάτα Facebook Twitter

Τα μαγαζιά που αγάπησα στην Καλαμάτα Facebook Twitter

Τα μαγαζιά που αγάπησα στην Καλαμάτα Facebook Twitter
To σουβλάκι στον Νικήτα είναι από τα νοστιμότερα στην Ελλάδα...

 

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Εντάξει μαγαζιά όλα αυτά, αλλά όποιος δεν ξέρει και δε φάει στον Κώστα Βασιλειάδη στη θέση Μπουρνιά (κάντε αναζήτηση), δε παίρνει μυρωδιά από πραγματική Καλαμάτα
Μια παρατήρηση, μπύρα Νέδα ζήτησα πριν κάνα μήνα στην Καλαμάτα και με ενημέρωσαν ότι έχει κλείσει... αν ξέρει κάποιος καλύτερα ας μιλήσειΕπίσης, απο ταβέρνες πολύ καλό το Κάρδαμο στο Σιδηροδρομικό Σταθμό (λίγο πιο μοντέρνο από τις προτάσεις εδώ), ότι μεζέδες δοκιμάσαμε ήταν πεντανόστιμοι.