ΓΚΑΛΟΠ: Τι προτιμάτε να γίνει τώρα με τη διαπραγμάτευση;

ΓΚΑΛΟΠ: Τι προτιμάτε να γίνει τώρα με τη διαπραγμάτευση; Facebook Twitter
19
ΓΚΑΛΟΠ: Τι προτιμάτε να γίνει τώρα με τη διαπραγμάτευση; Facebook Twitter
Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

Τρεις ερωτήσεις, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν...

.

.

.

19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Η Ελλάδα χρωστάει 300κάτι δισ. έχοντας ΑΕΠ 180 δισ. το οποίο μειώθηκε σε αυτό το επίπεδο και δεν πρόκειται να ξανανέβει για κανένα λόγο αποκλειστικά λόγω της τυφλής λιτότητας. Για να πληρώσει τους τόκους του χρέους αυτού η Ελλάδα θέλει 5 δίς το χρόνο, + άλλα τόσα περίπου για το ίδιο το χρέος, δηλαδή 10 δισ το χρόνο ώστε σε 30 ΧΡΟΝΙΑ να φτάσει τον "στόχο" του χρέους 120% του ΑΕΠ (χωρίς φυσικά να λαμβάνουμε υπ όψιν πως ώς τότε το ΑΕΠ θα έχει μειωθεί κι άλλο λόγω της επιβαλλόμενης ακραίας λιτότητας). Στην παρούσα του μορφή και υπό τους παρόντες όρους, το χρέος δεν πληρώνεται ούτε με σφαίρες και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είτε το γνωρίζουν αυτό είτε είναι τόσο καθυστερημένοι που ο Τσίπρας και ο Σαμαράς τελικά είναι μπροστά τους σοφοί γέροντες.
Όσοι είναι κάτω των 45 ετών και όσοι είναι ιδεοληπτικοί και εκ πεποιθήσεως ενάντιοι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απολύτως δικαιολογημένοι να μην έχουν πρόβλημα να αποχωρήσουμε από το κοινό νόμισμα αλλά και από την Ένωση. Κάποιοι μεγαλύτεροι ίσως έχουν μία καλύτερη ανάμνηση του πώς ήταν η χώρα με ένα εθνικό νόμισμα και χωρίς να συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Όταν όμως τα I-PAD, τα Ι-PHONE και τα TABLETS, που κάποιοι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτά και τα θεωρούν ''κεκτημένα'' θα τα έχει το 10% του πληθυσμού και όσοι έχουν συγγενείς στο εξωτερικό και τους τα στέλνουν, θα τα ξαναπούμε καλύτερα.
Αν το κόστος για τα tablets είναι οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι άρρωστοι χωρίς φάρμακα και οι άνθρωποι που αυτοκτονούν, στα τσακίδια! Πλάκα κάνεις; Είσαι κι ο διογένης ο κυνικός τρομάρα σου, ντροπιάζεις το όνομά του. Τι προτεραιότητες έχεις στην ζωή σου; Πόσο απάνθρωπος μπορεί να είσαι;
οχι το κοστος για τους ανεργους και τους αστεγους και τους ανθρωπους χωρις φαρμακα ειναι οι συνταξιουχοι των 3.000Ε (δες ΗΔΙΚΑ)Γιατι νομιζεις οτι με δραχμη δεν θα υπαρχουν ανεργοι, αστεγοι και ανθρωποι χωρις φαρμακα; παραγωγικα θα αλλαξει κατι ή θα ολοκληρωθει αυτο που ξεκινησε το 2010 , παμε Βουλγαρια;;;
Δον Ιδιώτη, μην παριστάνεις τον έξυπνο, ξέρεις πολύ καλά τι ακριβώς σήμαινε το "mail Χαρδούβελη". Το ότι μέχρι να κλείσει ο μήνας θα τραβιόμαστε το ξέρεις επίσης όπως και όλοι μας, το θέμα είναι να μην ξαναπέσουμε στο χάλι του προηγούμενου καθεστώτος και από την πλευρά μας να μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τους τωρινούς αν δεν φέρουν κάτι αποδοτικό. Και φυσικά δεν περιμένεις να δεις τι θα καταφέρουν οι μενουμελλαδίτες: κάποια στιγμή τα προκλητικότατα ρετάλια από το Λάος και την σήπουσα Νδούλα πρέπει να πεταχτούν στη χωματερή μαζί με αυτά του Ποταμιού: τα δικά τους όργια πληρώνουμε, όχι αυτά που μας σερβίρουν τα τωρινά τζιμάνια.
Την τελευταία ερώτηση δεν τη καταλαβαίνω. Το αν θα είχαμε περισσότερο ή λιγότερο κόστος αν είχαμε απλά συμφωνήσει σε κάτι σαν το mail Χαρδούβελη απ' την αρχή, είναι κάτι απολύτως μετρήσιμο. Το mail Χαρδούβελη είχε κόστος 1 δισ. ενώ τα τωρινά μέτρα 8 δισ. Ποιος ο λόγος να ψηφίσουμε για κάτι τέτοιο; Να επιβεβαιώσουμε ή να αρνηθούμε με τη ψήφο μας τα μαθηματικά;
Δεδομένης του πήγαινε έλα από "προτάσεις" και "αντιπροτάσεις" και του σήμερα συμφωνούμε αύριο σκοτωνόμαστε, το βρίσκω λίγο υπερβολικό να θεωρείς τόσο αυστηρά μετρήσιμο ένα mail που στάλθηκε πριν τόσο καιρό και δεν ξέρει κανείς αν θα οδηγούσε σε συμφωνία ή όχι.
Η ελληνική πρόταση προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, έναντι 3% και 4,5% που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση. Μόνο για το 2016 η οικονομία θα απαλλαγεί από μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ. Σε βάθος πενταετίας ο συνολικός δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίζεται φτάνει τα 15,4 δισ. ευρώ, πάνω, δηλαδή, από το 8,5% του σημερινού ΑΕΠ. Κι αυτό είναι απολύτως μετρήσιμο.
Δεν συνεννοούμαστε. Το 3% πλεόνασμα συμβάδιζε με 2,5% ανάπτυξη, δηλαδή μόνο απο την αύξηση του κύκλου εργασιών θα είχαμε σημαντικό μέρος του πλεονάσματος αυτού χωρίς κανένα μέτρο. Τώρα το μειλ χαρδούβελη που ήταν 980εκ. όντως δεν το δεχόντουσαν αφού ζητούσαν 2,5 δίς αλλά εγώ σου λέω ότι η συμφωνία έκλεινε στα 3δις άντε στα 4 δίς τι σχέση έχει αυτό με τα 8+δίς; Άμα πάλι δεν είχαμε 2,5% ανάπτυξη απλα θα μας μείωναν και το πλεόνασμα έτσι κάνανε και τώρα είδαν ότι με ύφεση που έχουμε τώρα δεν έβγαιναν τα νούμερα και το πήγαν στο 1%. Δεν είναι λογική όμως να καταστρέφεις επι τόσους μήνες την οικονομία σου να χάνεις 1 δίς το μήνα και αναγκαστηκά μετά να προκύπτουν μικρότερα πλεονάσματα. Μετά εκτός απο το ποσό των μέτρων μεγάλο ρόλο παίζει τα μέτρα που προτείνεις. Γιατί ενώ η ΝΔ μιλούσε για μείωση δαπανών συντάξεων+απολύσεις και μικρή μείωση φόρων αυτοί του σύριζα μιλάνε μόνο για φόρους με ότι συνέπεια θα έχει αυτό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
@LaodamasQuale,Η Ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να πάρει μέτρα 8 δισ. για να μπορέσει να πιάσει τον στόχο του 1% πλεόνασμα ενώ η Τρόικα ζητούσε από τους προηγούμενους μέτρα 1.8 δισ. για να πιάσουν πλεόνασμα 3%.Για κάτσε και σκέψου λοιπόν πόσο κόστισε η "περήφανη" διαπραγμάτευση στον απλό κόσμο.
Υπηρχε η δεσμευση του 2012, που και τωρα σε αυτη στηριζεται η κυβερνσηση, για αναδιαρθρωση χρεους, βεβαια τοτε ο Συριζα ηθελε διαγραφη, που θα εδινε το αποτελεσμα αυτο.
Το mail Χαρδούβελη είναι τώρα για τη ΝΔ ό,τι το ακυρώνουμε τα μνημόνια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Λόγια του αέρα. Δηλαδή η κυβέρνηση διαπραγματευόταν από τον Ιούνιο και τελικά έπεσε για μέτρα 1 δις; Ποιος το πιστεύει; Εγώ θυμάμαι οι δανειστές υπολόγιζαν το κενό μόνο του 2015 σε 2,5 δις. Τα 8 δις είναι για τη διετία 2015-16. Μην αρχίσουμε να λέμε κι εμείς αυτά που λέει τώρα ο Σόιμπλε πως η Ελλάδα προπορευόταν των στόχων. Στο τέλος δεν θα ξέρουμε γιατί έπεσε ο Σαμαράς!
@northernlight Το ΔΝΤ προέβλεπε και πρωτογενές έλλειμμα 1.5% αντί για πλεόνασμα 3% αλλά παρουσιάζεται αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα 1,065 δις ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου στον κρατικό προϋπολογισμό σε ταμειακή βάση σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και δεν είναι η πρώτη φορά που οι προβλέψεις του πέφτουν έξω. Δεν θα διαφωνήσω στο ότι κόστισε η διαπραγμάτευση αλλά δεν βιάζομαι να την απορρίψω ακόμη ως μη αναγκαία.
@northernlight "...παρουσιάζεται αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα 1,065 δις ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου στον κρατικό προϋπολογισμό σε ταμειακή βάση σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014..."...και αυτό οφείλεται στην στάση πληρωμών που έχει κάνει το Δημόσιο στο εσωτερικό. Nice try, Laodamas.