ΓΚΑΛΟΠ: Τι πρέπει να κάνει ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη;

ΓΚΑΛΟΠ: Τι πρέπει να κάνει ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη; Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
13

Αυτές τις ημέρες συζητήθηκε ξανά ο ρόλος του Γιάνη Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση. Η ανάθεση του συντονισμού της διαπραγμάτευσης στον Ε. Τσακαλώτο πυροδότησε δημοσιεύματα για το "ψαλίδισμα" της θέσης του Υπουργού Οικονομικών.

Οι αναγνώστες του LIFO.gr μπορούν να απαντήσουν στις 3 ερωτήσεις που ακολουθούν αλλά και να εξηγήσουν τις επιλογές τους και τη γνώμη τους στα σχόλια του άρθρου μας. 

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

# #

# #

#

13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Το γκάλοπ δεν έχει κανένα πολιτικό ενδιαφέρον, έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον για ψυχολογικές έρευνες. Ας δούμε τι μας λέει, συνθέτοντας τις μέχρι τώρα απαντήσεις στις ερωτήσεις που θέτει: Για το ότι δεν καταφέραμε ακόμα να πετύχουμε έντιμο συμβιβασμό ευθύνη έχει η τακτική που επέλεξε η κυβέρνηση και που σκοπός της ήταν η προώθηση των ελληνικών θέσεων και η ενδυνάμωση της χώρας, τακτική που ο Βαρουφάκης απλώς ακολουθεί. Γι αυτό και ο Βαρουφάκης πρέπει να συνεχίσει να διαχειρίζεται μόνος του τις διαπραγματεύσεις που έχουν σκοπό την προώθηση των ελληνικών θέσεων και την ενδυνάμωση της χώρας, σύμφωνα με την τακτική της κυβέρνησης που ο Βαρουφάκης απλώς ακολουθεί, και η οποία τακτική ευθύνεται για την μέχρι τώρα αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Δηλαδή αν δεν είχαμε ως σκοπό την "προώθηση των ελληνικών θέσεων και την ενδυνάμωση της χώρας" οι δανειστές δεν θα επεδείκνυαν αδιαλλαξία, και η κυβέρνηση δεν θα είχε καμμία ευθύνη που είχε άλλο σκοπό αντί της προώθησης των ελληνικών θέσεων και την ενδυνάμωση της χώρας. Πιασ' τ' αυγό και κούρευ' το, ξαναδηλαδή.
Για να πεις αυτά που θέλεις, όσο σωστά και να είναι -δεν διαφωνώ σε αυτό- και να έχει αποτέλεσμα αυτό που λες, πρέπει να υπάρχουν και αυτιά που θέλουν να ακούσουν. Αυτό δεν υπολόγισε, ήταν το εξ αρχής λάθος της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη που "..θα περιελάμβανε πρόταση που δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν..." . Και όμως την αρνήθηκαν !
Δεν αρέσει στους Ευρωπαϊους ο Βαρουφάκης γιατί λέει αλήθειες. Λέει ότι η Νομισματική Ένωση είναι πολύ σαθρά δομημένη με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε στρεβλώσεις. Λέει ότι η μέχρι τώρα πολιτική που ακολουθήθηκε είναι λάθος και το πιστοποιεί με αριθμούς. Λέει ότι προκειμένου να έχουμε μια πραγματική "Ευρώπη των Λαών" όπως ήταν εξ αρχής το Ευρωπαϊκό όραμα, χρειάζεται εκ βάθρων αναδόμηση του πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Όλα αυτά βέβαια δεν αρέσουν σε όλους όσους έχουν κερδοσκοπικά επενδύσει ακριβώς πάνω σ' αυτές τις στρεβλώσεις και αποσκοπούν σε μεγιστοποίηση των κερδών τους. Οπότε ζητούν από την Ελλάδα να τον αλλάξει.Το μόνο δίκιο που ίσως δίνω στους Ευρωπαίους είναι ότι πολλές φορές ο τρόπος που τα λέει είναι αλλαζονικός και εκνευρίζει. Και πάλι ωστόσο το γεγονός ότι κάποιος έχει συγκεκριμένο ύφος ή χαρακτήρα, δεν υποσκελίζουν το γεγονός ότι τα επιχειρήματά του είναι ορθά.
Ο κόσμος επιλέγει τον μοναδικό Υπ.Οικονομικών που έχει πει την αλήθεια για το τι γίνεται και τι πρέπει να γίνει. Όποιος λέει το αντίθετο είτε δεν ξέρει από οικονομικά, είτε έχει ίδιο συμφέρον από το να μην εφαρμοστούν οι προτάσεις του.Αν σταματήσουν να κοιτάνε τη γραβάτα του και παρακολουθήσουν αυτά που λέει, τα οποία επαναλαμβάνει από το 2009, τότε ίσως καταλάβουν το γιατί πρέπει να παραμείνει Υπ. Οικονομικών αν θέλουμε ποτέ να δούμε άσπρη μέρα.
λολ, μήπως ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει για να έχουμε και άποψη για την χρησιμότητα ή όχι του Βαρουφάκη;Πάντως, έχουμε ένα δεδομένο.Ο Βαρουφάκης από την πρώτη μέρα εκνεύρισε πολύ τους έξω. Ο Σόιμπλε για πρώτη φορά στα 5 χρόνια που τον παρακολουθούμε στενά χάνει την ψυχραιμία του, τα δημοσιεύματα "τον εκτελούν" κτλ.Μένει η ερμηνεία του δεδομένου αυτού.Υπάρχει η άποψη ότι τους εκνευρίζει το στυλ του, χωρίς γραβάτα, ειρωνικό/δυναμικό χαμόγελο, ναρκισσισμός κτλ.Και να ισχύει αυτό, που σε κάποιο βαθμό ισχύει, δεν μπορεί να είναι λόγος για να πάει καλά ή να χαλάσει μια διαπραγμάτευση για την οποία τρέχει ο μισός πλανήτης, από Αμερική μέχρι Ρωσία...Υπάρχει η άποψη ότι δεν δουλεύει αρκετά.Απλώς ασχολίαστο, αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά.Υπάρχει η άποψη ότι ο Βαρουφάκης τους εκνευρίζει γιατί μιλάει πολύ, σαν να κάνει διαλέξεις, αντί να επιμένει στις λεπτομέρειες.Ποιες λεπτομέρειες όμως;Αυτό σπάει σε δυο εκδοχές: 1) Όντως την έχει δει νάρκισσος, ότι κάνει διάλεξη σε υψηλό ακροατήριο "euro group" και "χάνει χρόνο", αντί να προχωρήσει στις λεπτομέρειες που στην πράξη ακολουθούν τις θεωρίες, πράγμα όντως εκνευριστικό. Δεν μπορεί να συμφωνείς στην βάση και να αρνείσαι να κάνεις την εκτέλεση...2) Αυτά που λέει δεν αντικρούονται επιτυχώς με επιχειρήματα, ακούγονται σωστά από άποψη λογικής, οικονομικών και ηθικής, αλλά είναι αντίθετα με το αποτέλεσμα που επιθυμούν οι έξω.Εφόσον επιμένει, δεν έχουν τίποτα να πουν μαζί του.. και δεν έχουν καμία όρεξη να τον ακούν να τους κουνάει το δάχτυλο για το λάθος που κάνουν. Είναι αποφασισμένοι να το κάνουν έτσι και αλλιώς.Οπότε κάθε φορά που ξεκινάει ένα euro group και ο Βαρουφάκης αντί να συμφωνεί/ εξετάζει τις λεπτομέρειες, διαφωνεί/δίνει διάλεξη, με το γνωστό ύφος και χαμόγελο... εκνευρίζει.Αν η αλήθεια είναι κοντά στο 1, τότε μας συμφέρει να τον αλλάξει.Αν η αλήθεια είναι κοντά στο 2, τότε μας συμφέρει να τον κρατήσει εκεί, μην σου πω να τον στέλνει και κάθε δυο μέρες στο γραφείο του Σόιμπλε να του κάνει χαμογελαστό κήρυγμα.Σε κάθε περίπτωση, είναι τόσο άθλια και εκβιαστική η στάση κάποιων "εταίρων", που και τον Τσακ Νόρις να στείλουμε.. ή θα τους αρχίσει στις μπουνιές ή θα παραδώσει πινακίδες.Ο Βαρουφάκης απλώς υπομένει το "ξύλο", γιατί ανάμεσα σε άλλα, αυτός είναι ο ρόλος του.
Κανένα δημοσίευμα δεν τον εκτέλεσε τις πρώτες μέρες. Αντίθετα θαύμαζαν όλοι το αντισυμβατικό στύλ του και το γεγονός ότι τα έχωσε στον Ντάισελμπλουμ και σήκωσε μπαϊράκι εξ αρχής. Ωραία και όμορφα όλα αυτά αλλά με τις δημιουργικές ασάφειες και τα κορυφαία συστήματα τύπου "άλλο λέω στην Ευρώπη και άλλο λέω εδώ" δεν γίνεται δουλειά. Δηλαδή σε γενικές γραμμές δεν δίνει σαφείς απαντήσεις, δεν λύνει προβλήματα, απλά αερολογεί με το γνωστό ειρωινικό χίπστερ ύφος του. Δεν ξέρω τι παιχνίδια παίζονται στο εξωτερικό, προφανώς και κανείς απο εμάς δεν γνωρίζει, αλλά με τον Βαρού, δεν βλέπω φως τον ορίζοντα.
Επειδή δεν καταλαβαίνεις αυτά που λέει, αυτό δε σημαίνει πως είναι ασαφής. Σαφέστατος και λεπτομερέστατος είναι, αρκεί να ξέρεις στοιχειώδη οικονομικά και να μην είσαι πολιτικά κολλημένος σε αντίπαλη μνημονιακή παράταξη.Είναι ο μόνος Υπ.Οικονομικών στην ιστορία της Ελλάδας μετά τη Χούντα που λέει την αλήθεια για το τί γίνεται, το τί έγινε και το τί πρέπει να γίνει για να βελτιωθούν τα πράγματα, και σεις ασχολήστε με το αν φοράει γραβάτα και έχει υφάκι. Στις κατινιές πρώτοι. Στην ουσία 0.Για πες μου ποιές είναι οι αερολογίες που έχει πει. Γιατί αν δε λες τί είναι ασαφές, τότε μάλλον εσύ είσαι ο αερολόγος.
θαύμαζαν το αντισυμβατικό του στυλ;;;Θυμάσαι το δημοσίευμα που ακολούθησε την συνάντηση που είχε στην Αγγλία; Εκείνη που είχα χάσει την βαλίτσα του και αγόρασε παλτό στον δρόμο... και τον στολίζανε ως μαφιόζο;Αυτό στην αρχή... γιατί μετά βγήκαν δεκάδες άλλα δημοσιεύματα, άκρως προσβλητικά και με μηδέν ουσία.Βρίσκω αυτά που λέει...και για το συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται, από αυτονόητα έως τουλάχιστον κατανοητά και σαφή.cozmoz, όταν λες "μετά την χούντα", εννοείς ότι και οι χουνταίοι έλεγαν την αλήθεια κτλ κτλ ή απλώς επιλέγεις την αμέσως μετά χούντας εποχή σαν χρονικό σημείο αναφοράς;