Η νέα Ms. Marvel είναι μουσουλμάνα

Η νέα Ms. Marvel είναι μουσουλμάνα Facebook Twitter
1
 

Η Kamala Khan μένει στο Τζέρσεϊ  της Αμερικής και κατάγεται από το Πακιστάν. Είναι 15 χρονών και έχει τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι έφηβοι της γενιάς της. Α, και το σημαντικότερο, έχει σούπερ δυνάμεις.

 

 

 

Όπως γράφουν οι New York Times, η Kamala γεννήθηκε μέσα από ένα ανέκδοτο για το πως είναι να μεγαλώνεις σε μια μουσουλμανική οικογένεια. Το ανέκδοτο οδήγησε σε μια μεγάλη συζήτηση ανάμεσα στους δημιουργούς της Sana Amanat και Steve Wacker,  για την έλλειψη σούπερ ηρώων που να είναι γυναίκες και να προέρχονται από εθνικές μειονότητες. Με αυτή την ιδέα προσέγγισαν την συγγραφέα G. Willow Wilson που ασπάζεται το Ισλάμ και αμέσως δέχτηκε να συμμετάσχει στο νέο κόμικ που ετοίμαζαν.

Η εμφάνιση της Kamala ως Μs. Marvel είναι ένα τολμηρό βήμα σε μια βιομηχανία και αγορά που βασίζεται σε στερεότυπα και δεν υποδέχεται πάντοτε θετικά νέους χαρακτήρες με διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα.

Είναι κλασσικό πλέον το παράδειγμα της Batwoman που ο εκδότης της DC αρνήθηκε να δώσει καλό τέλος στην σχέση της με την εκλεκτή της καρδιάς της. Οι χαρακτήρες  δεν παντρεύτηκαν παρά τις διαμαρτυρίες και τελικά την αποχώρηση της συγγραφικής ομάδας. Η αιτιολογία του ήταν ότι όλοι οι ήρωες της DC θυσιάζονται για το καλό της ανθρωπότητας και δεν πρέπει να έχουν χαρούμενες ζωές άσχετα με την σεξουαλικότητα τους!  

Αντίθετα, στο σύμπαν της Marvel, σε μια άλλη διάσταση ο νέος Spiderman είναι ένας μαύρος έφηβος με λατινοαμερικάνικη καταγωγή. Οι φαν, όμως, δεν δέχτηκαν με καλό μάτι την αλλαγή που ήθελε ο λευκός και αγχώδης Peter Parker να αντικατασταθεί  με ένα τόσο ριζικά διαφορετικό χαρακτήρα. Το παραδοσιακό κόμικ συνεχίζει να κυκλοφορεί και να έχει μεγαλύτερες πωλήσεις από τον εναλλακτικό Spiderman άσχετα αν ο κανονικός Peter Parker έχει πεθάνει και την μορφή του έχει πάρει ο Dr. Octopus. [Ναι, γίνεται λίγο χαμός με τα storylines των παλιών τίτλων]

 Για την ιστορία, ο πιο διάσημος αφροαμερικανός χαρακτήρας είναι ο Blade που δημιουργήθηκε το 1973 και ο πρώτος αφροαμερικανός ήταν ο Falcon που γεννήθηκε το 1969.

Σήμερα, η Kamala μπορεί να μάχεται κακούς εξωγήινους αλλά  στην προσωπική της ζωή έρχεται αντιμέτωπη με την αυστηρή οικογένεια της και συχνά η πίστη της δοκιμάζεται λόγω των δυνάμεων της.  Ο αδερφός της είναι συντηρητικός μουσουλμάνος, η μητέρα της φοβάται ότι θα μείνει έγκυος αν την αγγίξει ένα αγόρι και ο πατέρας της θέλει να συγκεντρωθεί στις σπουδές της για να γίνει γιατρός.

Η ίδια θαυμάζει την Captain Marvel αλλά η ζωή της δεν έχει καμία σχέση με την ξανθιά και γαλανομάτα Carol Danvers. Όταν ανακαλύπτει ότι έχει την δύναμη να αλλάζει μορφές, υιοθετεί το ψευδώνυμο Ms Marvel το πρώτο όνομα της Danvers πριν γίνει Captain Marvel.

Το μέλλον της προς το παρόν είναι αβέβαιο αλλά όλοι οι οιωνοί είναι υπέρ της. 

Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Περιμένω invisibility-μπούργκα και utility-chastity belt.Πέρα απο την πλάκα, πιστεύω οτι δεν πρέπει να αποδεχόμαστε την ενδοοικογενειακή καταπίεση που βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες πρόσφυγες στον Δυτικό κόσμο (and i hate to use that term).Ελπίζω το σχετικό κόμικ να κινηθεί στην κατεύθυνση της ανάδειξης του προβλήματος, όπως ας πούμε το Persepolis της Marjane Satrapi, και όχι προς την αποδοχή της βαρβαρότητας στο όνομα κάποιου αντιρατσισμού. (και όχι το να αντιμετωπίζεις τις γυναίκες σαν pets δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα)