Hel Looks

Facebook Twitter
0

Πατρίδα της Nokia, του «πατέρα του μοντερνισμού» για τις σκανδιναβικές χώρες Alvar Aaltο, των μοναδικών pattern της Marimekko, της σάουνα, του σκηνοθέτη Aki Kaurismäki, του άγιου βασίλη. Η Φινλανδία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρή θέση στο χώρο του βιομηχανικού σχεδιασμού και των εφαρμοσμένων τεχνών.

Η μικρή πόλη του Ελσίνκι ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωτεύουσα του design για το 2012, ενώ το βρετανικό περιοδικό Monocle μετά την έρευνα Quality of Life 2011 την χαρακτηρίζει ως την πλέον ευχάριστα κατοικήσιμη πόλη στον κόσμο με την Ζυρίχη και την Κοπεγχάγη να ακολουθούν.

Η δημιουργικότητα και φαντασία ως κίνητρο οικονομικής ανάπτυξης, η αίσθηση της απλότητας, της λειτουργικότητας και της πρακτικής εφαρμογής του design στην καθημερινή ζωή, η ευαισθητοποίηση σε σχέση με τη φύση και την ανακύκλωση αλλά και η εσωστρέφεια αποτελούν έννοιες που ορίζουν τη φινλανδική νοοτροπία. Και γίνονται εύκολα αντιληπτές στο μάτι του κάθε επισκέπτη, παρατηρώντας απλά τους ανθρώπους που κυκλοφορούν.

Η εικόνα αντανακλά σχεδόν πάντα και την στάση ζωής. Και ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου οι λέξεις vintage, DIY, self made, mix n' match γίνονται μόδα και αναφέρονται περισσότερο από ποτέ, το να ανοίξουμε τις ντουλάπες της μαμάς, της γιαγιάς και της θείας, αποτελούν μια πρόκληση δημιουργικότητας στην εμφάνιση και την ανάπτυξη του προσωπικού στυλ.

Το blog Hel looks από τους δημοσιογράφους Liisa Jokinen και Sampo Karjalainen εκφράζει όλα τα παραπάνω και ανανεώνεται καθημερινά με φωτογραφίες από ανθρώπους στο δρόμο του Ελσίνκι. Επιρροές από διαφορετικές δεκαετίες, μουσικές κουλτούρες και χώρες, μοιάζουν να βγαίνουν τουλάχιστον από editorial μόδας με avant garde ύφος. Μερικές φορές υπερβολικό για το μεσογειακό μάτι, σίγουρα όμως ευχάριστα τολμηρό και αισιόδοξο. Μου θυμίζει πραγματικά τις εποχές που περνούσαμε πολλές μα πολλές ώρες στις αμερικάνικες αγορές της Αθηνάς προσπαθώντας να ανακαλύψουμε το διαφορετικό και μοναδικό.

Μερικά παραδείγματα...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ