Ιδού πώς μπορείς να σταματήσεις να τσεκάρεις κάθε λίγο το κινητό σου

Ιδού πώς μπορείς να σταματήσεις να τσεκάρεις κάθε λίγο το κινητό σου Facebook Twitter
H μελέτη παρομοιάζει την κίνηση να τσεκάρουμε κάθε λίγο και λιγάκι το κινητό μας με μιας μορφής αντικαταθλιπτικό που τείνει να γίνει η δεύτερη φύση μας.
0

Στις 16 Δεκεμβρίου του 2013 έγινε σάλος με μια τουρίστρια από την Ταϊβάν η οποία, περπατώντας σε μια προβλήτα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, έπεσε στη θάλασσα, ενώ τσεκάριζε το προφίλ της στο Facebook. Η αναφορά του λιμενικού μετά τη διάσωσή της επισήμανε ότι η γυναίκα, στα 30 λεπτά που βρέθηκε μέσα στο νερό, κρατούσε σφιχτά στο χέρι της το smartphone, που ήταν και η αιτία της απροσεξίας της.

 

Δύο χρόνια μετά, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό των ΗΠΑ, προσέδωσε μια νέα διάσταση στη συνήθειά μας να τσεκάρουμε κάθε λίγο την οθόνη του κινητού μας, συνδέοντάς τη με την κατάθλιψη και την προσπάθεια των ανθρώπων να βελτιώσουν τη διάθεσή τους.

H συνήθεια να τσεκάρουμε το κινητό μας κάθε λίγο και λιγάκι λειτουργεί όπως η πιπίλα στα μωρά, που μηχανικά αποσπά την προσοχή μας από τις έγνοιες της καθημερινότητας.


Με άλλα λόγια, η μελέτη παρομοιάζει την κίνηση να τσεκάρουμε κάθε λίγο και λιγάκι το κινητό μας με μιας μορφής αντικαταθλιπτικό που τείνει να γίνει η δεύτερη φύση μας. Μια συνήθεια που λειτουργεί όπως η πιπίλα στα μωρά, που μηχανικά αποσπά την προσοχή μας από τις έγνοιες της καθημερινότητας.


Πάμπολλες άλλες μελέτες αναφέρονται στο φαινόμενο ως «Technoference» (η χρήση τεχνολογίας ως παράγοντας διάσπασης της προσοχής μας), ενώ ακόμα και οι ορθοπεδικοί επισημαίνουν πλέον πάμπολλα προβλήματα στην περιοχή του αυχένα (το φαινόμενο «Techneck») λόγω του τρόπου που οι χρήστες σκύβουν το κεφάλι πάνω από την οθόνη του smartphone ή του tablet.
Ποια, όμως, μπορεί να θεωρηθεί η πλέον ενδεδειγμένη λύση για όλα τα παραπάνω φαινόμενα που τείνουν να πάρουν ανησυχητικές διαστάσεις;


Οι ανά τον κόσμο ειδικοί προτείνουν ένα set από απλές λύσεις, ώστε να περιορίσουμε αυτήν τη συνήθεια του αδιάλειπτου ελέγχου των συσκευών που μας περιβάλλουν.

Ειδοποιήσεις - αυτή η μάστιγα
Όλα τα smartphones διαθέτουν μια τεράστια ποικιλία από διαφορετικούς ήχους και ερεθίσματα που, συνδεδεμένα με τα διάφορα applications, κάνουν τη διάσπαση της προσοχής μας αναπόφευκτη. Δονήσεις, ήχοι και λάμψεις της οθόνης είναι παράγοντες που θα μας κάνουν να στραφούμε ενστικτωδώς στην αναζήτηση της συσκευής, ακόμα και αν την έχουμε «στο αθόρυβο».
Μια βόλτα στις ρυθμίσεις του κινητού και ο απλούστατος περιορισμός των ειδοποιήσεων στις απολύτως απαραίτητες (εισερχόμενες κλήσεις) είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Βάλτε το κινητό στη θέση του
Ο τρόπος με τον οποίο τα κινητά έγιναν προέκταση του χεριού μας βρίσκεται στο όνομά τους. Κινητά. Άρα, «μη σταθερά». Μας ακολουθούν στο μπάνιο, στην τηλεόραση, στον ύπνο, στο σεξ, στην οδήγηση, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.
Άλλη μια μέθοδος, λοιπόν, για να αποφύγουμε αυτήν τη σχέση εξάρτησης με το smartphone −προτείνουν οι ειδικοί− είναι να μετατρέψουμε το κινητό σε «σταθερό», βρίσκοντάς του μια θέση μέσα στο σπίτι, στο γραφείο ή, απλώς, μέσα στην τσάντα!
Όπως μάθαμε −και εθιστήκαμε− στην πανταχού παρούσα φύση του κινητού, μπορούμε και να ξεμάθουμε –και να απεξαρτηθούμε−, τοποθετώντας το σε τέτοια απόσταση, ώστε να μην μπορούμε να το φτάσουμε. Και να το κρατάμε εκεί.

Αντέχετε;

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM