Συνέντευξη με το δημιουργό του Εllο

Συνέντευξη με το δημιουργό του Εllο Facebook Twitter
5
Συνέντευξη με το δημιουργό του Εllο Facebook Twitter

Το Ello, είναι το εικονοκεντρικό, καλοσχεδιασμένο κοινωνικό δίκτυο που όλοι μιλούν γι' αυτό την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας της αντι-διαφημιστικής πολιτικής του αλλά και του πύρινου manifesto του, που χαιρετίζει κάθε χρήστη με τη φράση «You are not a product».

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι το Ello δέχεται 40.000 αιτήματα την ώρα, για αποστολή προσκλήσεων σε χρήστες που 'σκοτώνουν' να το χρησιμοποιήσουν, ενώ αργά αλλά σταθερά το Facebook φιλοξενεί ολοένα και περισσότερες αναρτήσεις χρηστών που διαφημίζουν το νέο τους προφίλ στο Ello.

Ίσως γι' αυτό πολλοί βιάστηκαν να το ονομάσουν "anti-Facebook" ή "Facebook killer".

Η δημοτικότητα του Ello, που δημιουργήθηκε σε διάστημα ενός χρόνου από τον συγγραφέα, καλλιτέχνη και επιχειρηματία Paul Budnitz και μια ομάδα συνεργατών, εικάζεται ότι -εκτός από το γενικότερο buzz- «απογειώθηκε» από την άρνηση του Facebook να αποδεχθεί αρκετά μέλη της αμερικανικής Drag Queen σκηνής με τα καλλιτεχνικά τους ψευδώνυμα και την απειλή διαγραφής των προφίλ τους.

Tα κοινωνικά δίκτυα δεν έχουν πια πλάκα. Είναι γεμάτα διαφημίσεις, προωθούν συγκεκριμένα post, είναι ακατάσταστα, άσχημα και προκαλούν μια σύγχυση στο χρήστη. Επίσης μας φάνηκε τρομακτικό ότι όλα μας τα post παρακολουθούνται και τα προσωπικά μας δεδομένα πωλούνται όσο όσο στους διαφημιστές.

Κάτι που έστρεψε πολλά μέλη της σε αναζήτηση νέας κοινωνικής πλατφόρμας που θα αποδέχεται τα μέλη της με όποιο ψευδώνυμο επιθυμούν -κάτι που συμβαίνει στο Ello- αλλά το κυριότερο, η επιμονή του ότι δεν θα πουλήσει ποτέ τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του σε κανέναν διαφημιστή.

Επι του παρόντος, το Ello, θυμίζει κάτι μεταξύ Tumblr και Google+ όσον αφορά τις λειτουργίες του και ζητά την επιείκειά μας, έχοντας ακόμα το άλλοθι της δοκιμαστικής "BETA" έκδοσης στην περιγραφή του. Δίνει έμφαση στις μεγάλες εικόνες και την ξεκάθαρη τυπογραφία και υποστηρίζει ότι θα βγάλει χρήματα από τις νέες παροχές και εργαλεία που θα αποκαλύπτει σταδιακά στους χρήστες του (δυνατότητα αλλαγής φόντου, μπλοκαρίσματος ανεπιθύμητων χρηστών, ανάρτησης βίντεο και ηχητικών αρχείων από το YouTube και το Sοundloud κ.ο.κ).

Συνέντευξη με το δημιουργό του Εllο Facebook Twitter
O Paul Bunditz

Μιλήσαμε με το δημιουργό του Paul Budnitz ο οποίος απέφυγε να απαντήσει ορισμένα καίρια ερωτήματα σχετικά με την πρόσφατη DDoS επίθεση που το έβγαλε εκτός μάχης την περασμένη Κυριακή, αλλά και για την αποχώρηση ενός από τους συνεργάτες του, guerilla designer Aral Balkan, που τον κατηγόρησε για «ξεπούλημα» όταν δέχτηκε να χρηματοδοτηθεί από venture capital ύψους 435.000 δολαρίων. Νά τι μας είπε:

Ποια ήταν η σπίθα που πυροδότησε τη δημιουργία ενός ad-free κοινωνικού δικτύου με έμφαση στο στιλ και όχι σε ένα σωρό λειτουργίες και παροχές;

Πρίν από ένα χρόνο συναντήθηκα με τους Todd Berger, και Lucian Fohr της ομάδας design Beger & Fohr και σε μια συζήτηση καταλήξαμε ότι τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα δεν έχουν πια πλάκα. Είναι γεμάτα διαφημίσεις, προωθούν συγκεκριμένα post, είναι ακατάσταστα, άσχημα και προκαλούν μια σύγχυση στο χρήστη. Επίσης μας φάνηκε τρομακτικό ότι όλα μας τα post παρακολουθούνται και τα προσωπικά μας δεδομένα πωλούνται όσο όσο στους διαφημιστές. Φέραμε μερικούς ακόμα φίλους μας προγραμματιστές από την κολεκτίβα προγραμματιστών Modeset, που «έχτισαν» το Ello έχοντας στο μυαλό τους ένα απλό, όμορφο και χωρίς διαφημίσεις, πριβέ κοινωνικό δίκτυο. Σε λίγο καιρό όλοι όσοι το είδαν ήθελαν να γίνουν μέλη του. Οπότε αποφασίσαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να το βγάλουμε προς τα έξω, επιτρέποντας σε κόσμο να φτιάξει προφίλ μέσω προσκλήσεων. Είμαστε κατενθουσιασμένοι με την ανταπόκριση που βρήκε.

Πιστεύεις ότι υπάρχει χώρος στο μυαλό των χρηστών για ένα ακόμα κοινωνικό δίκτυο;

Εννοείται!

Τι πιστεύεις για τον όρο "Αντι-Facebook" που χρησιμοποιείται από μια μεγάλη μερίδα των media για να περιγράψει το Ello;

Σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με το Facebook! To Facebook είναι μια διαφημιστική πλατφόρμα. Εμείς είμαστε κοινωνικό δίκτυο.

Είστε οk εάν οι χρήστες δεν χρησιμοποιούν το κανονικό τους ονοματεπώνυμο στο Ello;

Κοίτα, το Ello είναι ένα απλό, όμορφο κοινωνικό δίκτυο χωρίς διαφημίσεις. Οι χρήστες του εκεί μπορούν να είναι όποιοι θέλουν και να συνδέονται με όποιους θέλουν. Δεν τίθεται θέμα.

Συνέντευξη με το δημιουργό του Εllο Facebook Twitter

Πως σκοπεύετε να διαφυλάξετε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, σε ένα online περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο απειλητικό ως προς αυτά;

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι το λανσάρισμα νέων παροχών που θα προστατεύουν την ιδιωτικότητα του καθενός στο Ello, όπως το μπλοκάρισμα ανεπιθύμητων χρηστών.

Υπάρχουν αρκετοί χρήστες του Ello που παραπονιούνται ότι δεν διαθέτει το ένα ή το άλλο χαρακτηριστικό. Ποιο είναι το επόμενο πράγμα που θα προσθέσετε στο Ello;

Έχουμε χιλιάδες κόσμο που μας στέλνει email με προτάσεις για εργαλεία και παροχές που θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν για να τα χρησιμοποιούν στο Ello. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η δυνατότητα ελέγχου πολλαπλών προφίλ με ένα και μοναδικό login. Αυτό είναι ένα παράδειγμα εργαλείου που θα χρεώναμε μερικά δολάρια για να το παραχωρήσουμε για πάντα σε ένα χρήστη που επιθυμεί να το έχει.

Συνέντευξη με το δημιουργό του Εllο Facebook Twitter
Το χρονολόγιό (feed) σου είναι ιερό για εμάς. Εάν μια εταιρεία φτιάξει προφίλ και ανεβάσει ένα σωρό διαφημίσεις, ας το κάνει – αλλά εσύ δεν είσαι υποχρεωμένος να την ακολουθήσεις. Και αν ΔΕΝ την ακολουθήσεις δεν θα τις δεις ποτέ!

Υποστηρίζετε ότι το Ello είναι ένα κοιν. δίκτυο χωρίς διαφημίσεις. Επιτρέπεται η δημιουργία εταιρικών προφίλ ώστε εταιρείες να διαφημίζουν μέσω αυτών τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους;

Προς το παρόν, το Ello δίνει τη δυνατότητα σε οποιαδήποτε εταιρεία η brand, να δημιουργήσει μια σελίδα, που δεν διαφέρει στο παραμικρό από ένα απλό προφίλ οποιουδήποτε χρήστη. Το χαρακτηριστικό του Ello είναι ότι δεν σε πιέζει κανείς να ακολουθήσεις κανέναν εάν δεν το επιθυμείς. Το χρονολόγιό (feed) σου είναι ιερό για εμάς. Εάν μια εταιρεία φτιάξει προφίλ και ανεβάσει ένα σωρό διαφημίσεις, ας το κάνει – αλλά εσύ δεν είσαι υποχρεωμένος να την ακολουθήσεις. Και αν ΔΕΝ την ακολουθήσεις δεν θα τις δεις ποτέ!

Γνωρίζοντας την απήχηση των apps, και των φορητών mobile συσκευών, σχεδιάζετε να λανσάρετε την εφαρμογή του Ello για smartphones;

Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε εντατικά επάνω στο application του Ello, αλλά μέχρι τότε η έκδοση του για το Mobile Web δουλεύει θαυμάσια!

Πως οραματίζεσαι το Ello στα επόμενα πέντε χρόνια;

Επί του παρόντος, πρώτη μας προτεραιότητα είναι να δώσουμε στον κόσμο νέα χαρακτηριστικά και εργαλεία και να διασφαλίσουμε ότι η κοινωνική πτυχή του Ello, ανθεί. Ακούμε με προσοχή τους χρήστες του Ello και επαναπροσαρμόζουμε τα χαρακτηριστικά του με βάση τα σχόλιά τους. Φυσικά έχοντας διασφαλίσει πάντα την καλή λειτουργία του. Ακόμα είμαστε σε δοκιμαστική (BETA) έκδοση και αρκετά πράγματα είναι κάπως ασταθή. Και τρελά. Όμως αυτό είναι που κάνει το Ello μια συναρπαστική περιπέτεια για όλους μας!

Συνέντευξη με το δημιουργό του Εllο Facebook Twitter
Τech & Science
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Η PR company που πληρώνει σαρώνει μιας και εχει σπαμαρει τα παντα τις τελευταιες 2 μερες με το "νεο κοινωνικό δίκτυο που σαρώνει". Hint: πολυ φασαρια για το τπτ.
"Εάν μια εταιρεία φτιάξει προφίλ και ανεβάσει ένα σωρό διαφημίσεις, ας το κάνει – αλλά εσύ δεν είσαι υποχρεωμένος να την ακολουθήσεις. Και αν ΔΕΝ την ακολουθήσεις δεν θα τις δεις ποτέ!"Το ίδιο περίπου δεν γίνεται και στο facebook?
Nαι αλλά δε μας λέει ποιο είναι το product γιατί μάλλον δεν υπάρχει. Η στρατηγική του φαίνεται να είναι να μαζέψει χρήστες χωρίς καν να τους διαφημίσει πράγματα, δηλαδή το πάει ένα βήμα πιο πέρα από την κλασική αποτυχημένη startup. Γι' αυτό και πήρε 450.000 από venture capital ενώ το Facebook στην ίδια φάση της ζωής του πήρε 12.500.000: είναι *venture* capital, όχι *malakes* capital.