Η μέρα που η Ελλάδα προσέφυγε στο ΔΝΤ

Η μέρα που η Ελλάδα προσέφυγε στο ΔΝΤ Facebook Twitter
Οι τελευταίες οδηγίες πριν την ανακοίνωση...Φωτό/ ΑΠΕ-ΜΠΕ
6

Η μάλλον συμβολική επιλογή του ακριτικού Καστελόριζου και η μωβ γραβάτα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου δύσκολα θα φύγουν από τις μνήμες όσων ήταν συντονισμένοι στους τηλεοπτικούς δέκτες τους 5 χρόνια πριν, μια μέρα σαν σήμερα.

Ήταν 23 Απριλίου του 2010 και ο Γιώργος Παπανδρέου, που είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή, θα δήλωνε μπροστά στις κάμερες: «Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε.».

«Είμαι βέβαιος πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει»

 

Για την απόφασή του Γιώργου Παπανδρέου να προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει καταλογίσει τις ευθύνες για την κατάσταση που παρέλαβε το 2009 στην προηγούμενη κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «την Ελλάδα δεν την έβαλε στο μνημόνιο το ΠΑΣΟΚ το 2009». Ήταν γεγονός ότι από τα τέλη του 2009 η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση αδυναμίας χρηματοδότησης του τρέχοντος ελλείμματος, αδυναμίας αναχρηματοδότησης του χρέους και πληρωμής των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έληγαν τον επόμενο χρόνο, ομόλογα που κατείχαν κατά ένα μέρος εγχώριες τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ, και κατά ένα μέρος φορείς και τράπεζες του εξωτερικού.

«Oλοι μας κληρονομήσαμε -η σημερινή κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός- ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει τον σεβασμό ακόμα και των φίλων και των εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας» είπε στην ανακοίνωση της 23ης Απριλίου 2010 από το Καστελόριζο.

Μιλώντας αργότερα στο London School of Economics και αναφερόμενος στην είσοδο της χώρα μας σε ειδικό πρόγραμμα στήριξης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν αυτή που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο λόγος ήταν, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, ότι «δεν εμπιστευόταν την Κομισιόν για την επίβλεψη της Ελλάδας».

Η μέρα που η Ελλάδα προσέφυγε στο ΔΝΤ Facebook Twitter
Ο πρώην πρωθυπουργός, στο περιθώριο της επίσκεψης άναψε ένα κερί...Φωτό/ ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η μέρα που η Ελλάδα προσέφυγε στο ΔΝΤ Facebook Twitter
Ο Γιώργος Παπανδρέου χαιρετάει τα παιδιά που τον υποδέχθηκαν στο λιμάνι του Καστελόριζου...Φωτό/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπογράφοντες για την ελληνική πλευρά ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος, χωρίς κύρωση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή των Ελλήνων. Στις 8 Μαΐου 2010 υπογράφηκαν η "Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης" με τις χώρες του Ευρώ και "Διακανονισμός Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας" με το ΔΝΤ. Το σύνολο αυτών των συμφωνιών ονομάζεται συχνά για συντομία "Μνημόνιο".

Στη συνέχεια σχηματίστηκε ομάδα εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), γνωστή και ως "Τρόικα", η οποία ανά τρίμηνο αξιολογούσε την πρόοδο του προγράμματος εφαρμογής των όρων του "Μνημονίου" και αποφάσιζε για την εκταμίευση της αντίστοιχης δόσης του δανείου.

Το κείμενο της πρώτης Δανειακής Σύμβασης συντάχθηκε με τη βοήθεια του αγγλικού δικηγορικού γραφείου "Slaughter and May", που είναι το ίδιο που συνέταξε το Σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό.Η αμοιβή του δικηγορικού γραφείου ήταν €64.633,

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας:

Η μέρα που η Ελλάδα προσέφυγε στο ΔΝΤ Facebook Twitter
Η μέρα που η Ελλάδα προσέφυγε στο ΔΝΤ Facebook Twitter

«Είμαι βέβαιος πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει» ήταν η πεποίθηση που είχε εκφράσει ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από 5 χρόνια.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ

σχόλια

6 σχόλια
Τον ΓΑΠ μπορείς εύκολα να τον κατηγορήσεις για πολλά. Γενικά το να λες εξυπνάδες και να κατηγορείς εύκολα είναι το πλέον συνηθισμενο στην Ελλάδα. Επί της ουσίας, ο ΓΑΠ δεν άφησε τη χώρα να καταρρεύσει. Πήρε πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση μηχανισμού στήριξης που χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες αργότερα. Δεν πρόκειται για κάποιο αυτονόητο ή ελάχιστο επίτευγμα.Προφανώς είπε ψέματα στο λαό και το πλήρωσε. Λες βέβαια και αυτοί που λένε την αλήθεια επικροτούνται.Βεβαίως και δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το πολιτικό κλίμα και την κοινωνική αγανάκτηση. Πόσο εύκολο όμως ήταν αυτό. Ο Σαμαράς το κατάφερε σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλά γενικά σε μία χώρα με τέτοια εξάρτηση στον λαϊκισμό, είναι δύσκολο να χειριστείς το πολιτικό κλίμα με όρους ρεαλισμού.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ποστήριξε πως θα έπρεπε να χειροκροτηθεί για την επιλογή του να ανακοινώσει την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο από το Καστελόριζο γιατί με αυτόν τον τρόπο ανέδειξε το νησί σε πρώτο πλάνο διεθνώς.Δύσκολη η εφηβεία στα εξήντα σου ,Γιώργο.
Έταζε λεφτά υπάρχουν και μόλις ο Έλληνας ακούει τη μαγική λέξη λεφτά ηδονίζεται και ψηφίζει σαν κάποια συμπαθή τετράποδα.Από που θα είναι τα λεφτά,άμα αυτά είναι δανεικά,αν είναι κάλπικα δεν τον ενδιαφέρει φτάνει να νοιώσει ψυχικά καλά.Ο τζόγος στην Ελλάδα καλά κρατεί και οι επαγγελματίες τζογαδόροι πολιτικοί επίσης. Επ'ευκαιρίας χρόνια του πολλά για την ονομαστική του εορτή.να τον χαιρόμαστε.
"Ειμαι βεβαιος πως η Ελλαδα θα τα καταφερει"...καποτε!Παλι καλυμμενος ειναι...πως τα καταφερνει !Να του ευχηθω για την ονομαστικη του,χρονια πολλα ! Και απο μακρια..