Η πρώτη δολοφονία της 17 Νοέμβρη

 Η πρώτη δολοφονία της 17 Νοέμβρη Facebook Twitter
0

Ήταν Τρίτη 23 Δεκεμβρίου του 1975, λίγο μετά τις 10 το βράδυ. Ο ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας, Pίτσαρντ Γουέλς, με τη σύζυγό του Μαρία - Χριστιάνα, αποχωρούν από τη Χριστουγεννιάτικη δεξίωση που είχε παραθέσει ο Αμερικανός πρέσβης. Το ζευγάρι κατευθύνεται με τον οδηγό του προς το σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό.

Φτάνει πια. Πρέπει να καταλάβουν οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι πράκτορές τους ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι αγέλη από πρόβατα. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει. Η Βουλή φλυαρεί χωρίς κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Τίποτα δεν προμήνυε όσα θα συνέβαιναν. Η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική και οι τρεις άνθρωποι στο αυτοκίνητο ιδιαίτερα ευδιάθετοι. Στις 22.30, φτάνουν στην έπαυλή τους, στην οδό Βασιλίσσης Φρειδερίκης 5, στο Π. Ψυχικό. Εκεί η μοίρα τους επεφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη. Ένα πράσινο αυτοκίνητο μάρκας Simca, ήταν παρκαρισμένο κοντά στην είσοδο του σπιτιού τους. Μόλις η λιμουζίνα του Γουέλς σταμάτησε, τρεις άνδρες κατέβηκαν από το (κλεμμένο όπως αποδείχθηκε) Simca και έβγαλαν τους τρεις επιβαίνοντες έξω. Οι τρεις κουκουλοφόροι απομάκρυναν τον οδηγό και τη σύζυγο του διπλωμάτη. Αμέσως μετά, ένας από αυτούς, έβγαλε ένα όπλο Κολτ και πυροβόλησε τρεις φορές τον Γουέλς.

 Η πρώτη δολοφονία της 17 Νοέμβρη Facebook Twitter
Ο Ρίτσαρντ Γουέλς

Μετά τους μοιραίους πυροβολισμούς, οι τρεις κουκουλοφόροι άφησαν στο σημείο μια προκήρυξη ανάληψης ευθύνης από την «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη», επιβιβάστηκαν στο πράσινο Simca και εξαφανίστηκαν. Μόλις είχε διαπραχθεί η πρώτη δολοφονία της 17 Νοέμβρη.

Τρεις ημέρες μετά τη δολοφονική επίθεση στον Γουέλς, η προκήρυξη εστάλη στις εφημερίδες, ωστόσο ο τότε εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Δημήτρης Τσεβάς, απαγόρευσε στα ΜΜΕ τη δημοσίευση πληροφοριών και φωτογραφιών για την υπόθεση.

 Η πρώτη δολοφονία της 17 Νοέμβρη Facebook Twitter
 

Σημεία από την προκήρυξη

«Σε πρόσφατο λόγο του ο Φορντ δήλωσε τελείως κυνικά ότι οι Αμερικανοί δεν θα διστάζουν να επεμβαίνουν ανοιχτά στο εσωτερικό των άλλων όταν το απαιτούν τα συμφέροντά τους. Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει στο παρελθόν και ο Κίσινγκερ. (...) Αλλά αρκετά. Φτάνει πια. Πρέπει να καταλάβουν οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι πράκτορές τους ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι αγέλη από πρόβατα. (...) Η κυβέρνηση κοροϊδεύει. Η Βουλή φλυαρεί χωρίς κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Τα περισσότερα κόμματα, συμμετέχοντας στον γενικό εμπαιγμό, συναγωνίζονται σε πλατωνικές δηλώσεις χωρίς πραγματικό αντίκρισμα. Και η Δικαιοσύνη κάνει τον άθλο, στη δίκη της 21ης Απρίλη, να μην αναφέρει το όνομα του δεύτερου ενόχου, της CIA και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. (...) Ετσι αποφασίζουμε να εκτελέσουμε υποδειγματικά τον αρχιπράκτορα της CIA, αρχηγό του κλιμακίου της στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς. (...) Ο Ρίτσαρντ Γουέλς ως αρχηγός είναι συνυπεύθυνος για όλα τα εγκλήματα που έκανε η CIA σε βάρος του λαού μας» (από την πρώτη προκήρυξη της 17Ν που εστάλη σε όλες τις εφημερίδες στις 24.12.1975, η οποία όμως δεν δημοσιεύτηκε τότε στον ελληνικό Τύπο). (Από το ΒΗΜΑ)

«Ο Ρίτσαρντ Γουέλς ήταν αρχηγός της CIA. Σαν τέτοιος ήταν συνυπεύθυνος μαζί με άλλους επαγγελματίες πράκτορες που δρουν στο έδαφός μας για όλα τα εγκλήματα που έκανε η CIA και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στη χώρα μας. Απόφασή μας ήταν να εκτελεστεί ο αρχηγός και μόνο αυτός» (από την «ανακοίνωση προς τον Τύπο» τής 17Ν στις 26.12.1975, στο πλαίσιο γενικότερης επίθεσης για τη μη δημοσίευση της πρώτης προκήρυξης, εξηγώντας γιατί δεν χτυπήθηκαν ο οδηγός και η γυναίκα του Γουέλς - ούτε αυτή η «ανακοίνωση» είδε το φως της δημοσιότητας). (Από το ΒΗΜΑ)

 

 Η πρώτη δολοφονία της 17 Νοέμβρη Facebook Twitter
Οι κατηγορούμενοι στη δίκη της 17Ν

Κανείς δεν πήρε σοβαρά τη ανάληψη της ευθύνης από την άγνωστη ως τότε «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη». Η αστυνομία πίστευε πως, εφόσον ο Γουέλς ήταν σταθμάρχης της CIA στη Λίμα του Περού και πράκτοράς της, η δολοφονία του είχε να κάνει με ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό της αμερικανικής οργάνωσης. Η υπόθεση είχε παγώσει, δημιουργώντας τριβές στο εσωτερικό της CIA.

 Η πρώτη δολοφονία της 17 Νοέμβρη Facebook Twitter
Προκήρυξη της 17Ν

Ο Ζαν Πολ Σαρτρ, θα βρεθεί, χωρίς να ευθύνεται εμπλεκόμενος με τη 17Ν. Μια γυναίκα θα του παραδόσει έναν φάκελο με την προκήρυξη και ο Γάλλος φιλόσοφος, θα την εμπιστευτεί στον διευθυντή της εφημερίδας «Liberation» Σερζ Ζιλί, αλλά ο ίδιος δεν πείθεται από τα γραφόμενα και δεν τη δημοσιεύει. Την φυλάει ωστόσο μέσα σε ένα συρτάρι, για να την ανασύρει ένα χρόνο αργότερα, στις 26 Δεκεμβρίου του 1976. Αφορμή θεωρείται ότι αποτέλεσε η δολοφονία από την οργάνωση του βασανιστή Ευάγγελου Μάλλιου στις 14 Δεκεμβρίου 1976. Σε συνέντευξή του, που είχε παραχωρήσει στον ανταποκριτή της "Eλευθεροτυπίας" στο Παρίσι, Φοίβο Oικονομίδη, ο Σερζ Zιλί είχε μιλήσει για το «μεσάζοντα» που μετέφερε την προκήρυξη, λέγοντας ότι «Πρόκειται για φίλο που μου είχε εμπιστευθεί και στο παρελθόν πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν. Eίναι ό,τι θα λέγαμε δημοσιογραφικά "έγκυρη πηγή"». Μετά την δημοσίευση της προκήρυξης από τη γαλλική εφημερίδα, ήταν θέμα ωρών να τη δημοσιεύσουν και τα ελληνικά Μέσα. Η «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη», μόλις είχε αποκτήσει δημόσια ταυτότητα.

Τα 23 θύματα της 17Ν


*. Ρίτσαρντ Γουέλς, Σταθμάρχης της CIA (23.12.1975)
*. Ευάγγελος Μάλλιος, απόκτακτος αστυνομικός και βασανιστής της χούντας (14.12.1976)
*. Αστυνόμος Παντελής Πέτρου και ο αστυφύλακας οδηγός του Σωτήρης Σταμούλης (16.01.1980)
*. Ο Τζορτζ Τσάντες (αμερικανός διπλωμάτης)
*. Ο οδηγός του Νίκος Βελούτσος (15.11.1983)
*. Ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης (24.12.1984)
*. Ο εκδότης της «Απογευματινής» Νίκος Μομφερράτος και ο οδηγός του Σ. Ρουσέτης (21.2.1985)
*. Ο αρχιφύλακας Νίκος Γεωργακόπουλος (26.11.1985)
*. Ο βιομήχανος Δημήτρης Αγγελόπουλος (8.4.1986)
*. Ο βιομήχανος Αλέξανδρος Αθανασιάδης (1.5.1988)
*. Ο ναυτικός ακόλουθος των ΗΠΑ Γουίλιαμ Νορντίν (28.6.1988)
*. Ο εισαγγελέας Κώστας Ανδρουλιδάκης (10.1.1989)
*. Ο δημοσιογράφος και βουλευτής Παύλος Μπακογιάννης (26.9.1989)
*. Ο Αμερικανός λοχίας Ρόναλντ Στιούαρτ (12.5.1991)
*. Ο αστυφύλακας Γιάννης Βαρής (02.11.1991)
*. Ο Τούρκος διπλωμάτης Γιοργκού Τσετίν (7.10.1992)
*. Ο φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν (14.7.1992)
*. Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλης Βρανόπουλος(24.1.1994)
*. Ο Τούρκος διπλωμάτης Ομέρ Σιπαχίογλου (4.7.1994)
*. Ο εφοπλιστής Κώστας Περατικός (28.5.1997)
*. Ο Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος Στίβεν Σόντερς (8.6.2000)

"Μαρτυρίες" Νίκου Καββουκίδη: πορεία και εισβολή στην Αμερικάνικη πρεσβεία η οποία τότε δεν είχε περίφραξη.Ο φακός "συλλαμβάνει" τυχαία τους πράκτορες της πρεσβείας ανάμεσα στον κόσμο να τον παρακινούν να μην κάνει ζημιές και μεταξύ αυτών τον σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Κάθριν Χέμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Σαν Σήμερα / Κάθριν Χέπμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της στις 29 Ιουνίου του 2003 σε ηλικία 96 ετών, η Κάθριν Χέπμπορν παραμένει η εμβληματικότερη κινηματογραφική μορφή αυταπάρνησης και αδιαφορίας για το ασύλληπτης διάρκειας status της, υπονοώντας πως ήταν καταδικασμένη να γίνει, και να πεθάνει, σταρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ