Η τεράστια γκάφα των New York Times

Η τεράστια γκάφα των New York Times Facebook Twitter
0
Η τεράστια γκάφα των New York Times Facebook Twitter

Ποιος είπε ότι και οι πιο ευυπόληπτες εφημερίδες δεν κάνουν γκάφες;

Οι New York Times, μία από τις πιο έγκυρες, αξιοσέβαστες και δημοφιλείς εφημερίδες των ΗΠΑ, στις 22 Δεκεμβρίου του 2008, ζήτησε συγνώμη από εκατομμύρια αναγνώστες της, αφού λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δημοσιεύσει μια επιστολή από κάποιον που υποστήριζε ότι ήταν ο δήμαρχος του Παρισιού και επέκρινε την υποψηφιότητα για τη Γερουσία της Caroline Kennedy ως "άθλια" και "ελάχιστα δημοκρατική."

Για την ιστορία, στις εκλογές του 2008 μαζί με τον θείο της, η Caroline Kennedy (κόρη του JFK και της Τζάκι) υποστήριξε ανοιχτά τον Μπάρακ Ομπάμα. Μετά την ανακοίνωση του διορισμού της Χίλαρι Κλίντον στην θέση της υπουργού εξωτερικών, εκδήλωσε την πρόθεσή της να την αντικαταστήσει στην γερουσία.

Εμείς οι Γάλλοι θαυμάζαμε πάντα το Αμερικανικό Σύνταγμα, φαίνεται όμως ότι τελευταία τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκράτες απομακρύνονται όλο και περισσότερο από ένα καθαρά δημοκρατικό μοντέλο

Ο Bertrard Delanoë ήταν από τους πιο δημοφιλείς Δημάρxoυς του Παρισιού από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2001 με καινοτόμες ιδέες όπως το Paris Plage (η μεταμόρφωση σε πλαζ πολλών σημείων του Παρισιού) και ένα σύστημα με εκμίσθωση ποδηλάτων στην πόλη. Ο πρώην -πλέον Δήμαρχος είχε ανακοινώσει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του σε τηλεοπτική συνέντευξη στο 1998.

Η επιστολή έγινε viral. Αναπαράχθηκε από τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και ιστοσελίδες. Οι Αμερικανοί ένιωσαν ιδιαίτερα προσβεβλημένοι, απαντώντας οι περισσότεροι με ένα "Γαλλία να κοιτάς τη δουλειά σου". Πολλά ΜΜΕ ωστόσο ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικά για τη γνησιότητά της. Και αμέσως ξεκίνησαν έρευνα. Τα τηλέφωνα στον Δήμαρχο του Παρισιού πήραν φωτιά και ο υπεύθυνος του γραφείου δήλωσε αμέσως ότι η επιστολή ήταν πλαστή. "Ζητήσαμε από τους New York Times να αποσύρουν την επιστολή και να ζητήσουν συγνώμη. Προφανώς αυτό το πράγμα δεν στάλθηκε ποτέ από τον Bertrand Delanoë"

Η τεράστια γκάφα των New York Times Facebook Twitter
Ο Bertrard Delanoë

Οι New York Times παραδέχθηκαν ότι η επιστολή ήταν ψεύτικη και ότι είχαν αποτύχει να ελέγξουν τη γνησιότητά της με το γραφείο του Bertrard Delanoë.

"Το προσωπικό μας απέστειλε την επιστολή με τις τροποποιήσεις που κάναμε πριν δημοσιευτεί, προς τον αποστολέα του e-mail αλλά δεν πήρε καμία απάντηση", ανέφερε η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της. "Έπρεπε να είχαμε έρθει σε επαφή με το γραφείο του κ Delanoë ώστε να ελέγξουμε τη γνησιότητα της επιστολής. Δεν το κάναμε. Χωρίς την επαλήθευση η επιστολή δεν θα έπρεπε να έχει τυπωθεί."

Στην πλαστή επιστολή, ο "κ Delanoë", εγείρει ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητα της Caroline Kennedy ως αντικαταστάτριας της Χίλαρι Κλίντον στη θέση της γερουσιαστού των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη.

Η τεράστια γκάφα των New York Times Facebook Twitter
Οι New York Times παραδέχθηκαν ότι η επιστολή ήταν ψεύτικη και ότι είχαν αποτύχει να ελέγξουν τη γνησιότητά της με το γραφείο του Bertrard Delanoë.

Η επιστολή όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα

Προς τον εκδότη:


Ως δήμαρχος του Παρισιού, βρίσκω την πρόταση της Caroline Kennedy να αντικαταστήσει την Hillary Rodham Clinton στη Γερουσία τόσο απρόσμενη, όσο και αντιδημοκρατική, το λιγότερο. Ποιους τίτλους έχει να παρουσιάσει η κυρία Kennedy για να διεκδικήσει τη θέση της Hillary Clinton; Αυτό που βλέπουμε εμείς οι Γάλλοι, είναι μία προσπάθεια εξάπλωσης της δυναστείας των Kennedy, η οποία έχει αρχίσει να αφανίζεται, στην ίδια χώρα που γέννησε «τον Χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Είναι εξίσου απρόσμενη και άθλια.


Με όλο το σεβασμό και το θαυμασμό που τρέφω για τον πατέρα της κυρίας Kennedy, βρίσκω την πρόθεσή της ιδιαίτερα κακόγουστη, και μετά την ανάγνωση του κειμένου "Kennedy, Touring Upstate, Gets Less and Less Low-Key", θεωρώ ότι δεν έχει κανενός είδους προσόν για να διεκδικήσει τη θέση της Clinton στη Γερουσία.


Εμείς οι Γάλλοι θαυμάζαμε πάντα το Αμερικανικό Σύνταγμα, φαίνεται όμως ότι τελευταία τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκράτες απομακρύνονται όλο και περισσότερο από ένα καθαρά δημοκρατικό μοντέλο. Η εποχή των Kennedy έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και υποθέτω πως η Νέα Υόρκη έχει υποψήφιους πολύ πιο ικανούς να αναλάβουν τα καθήκοντα της Hillary Clinton.


Θα έπρεπε να μιλάμε για πτώση της Αμερικής;


Bertrand Delanoë, Παρίσι | 18 Δεκεμβρίου, 2008

Λίγο μετά το ξέσπασμα σχεδόν διπλωματικού επεισοδίου, οι New York Times θα απολογηθούν "Έχουμε ήδη εκφράσει τη λύπη μας στο γραφείο του κ Delanoë και τώρα κάνουμε το ίδιο και σε εσάς, τους αναγνώστες μας".

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ