Πώς πέθανε ο διασημότερος Μάγος όλων των εποχών;

Πώς πέθανε ο διασημότερος Μάγος όλων των εποχών; Facebook Twitter
1
Πώς πέθανε ο διασημότερος Μάγος όλων των εποχών; Facebook Twitter
Ο Χουντίνι με χειροπέδες το 1918.

Ήταν απόγευμα 22 Οκτώβρη του 1926, όταν δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου McGill επισκέφθηκαν τον μεγάλο Μάγο Χουντίνι στο καμαρίνι του. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο Χουντίνι ήταν χαμένος στην αλληλογραφία του, όταν ένας από τους μαθητές, ο J. Gordon Whitehead, τον ρώτησε αν θα μπορούσε όντως να αντέξει οποιοδήποτε χτύπημα στην κοιλιά, όπως ισχυριζόταν νωρίτερα ο μάγος. Ο Χουντίνι απάντησε ότι θα μπορούσε, εάν του δινόταν χρόνος να συγκεντρωθεί και να ενεργοποιήσει τους κατάλληλους μύες. Εκείνη λοιπόν τη στιγμή, ο Whitehead χτύπησε τον Χουντίνι τέσσερις φορές στην κοιλιακή χώρα, έχοντας (κακώς) την εντύπωση ότι ο Μάγος είχε προετοιμαστεί για τα χτυπήματα. Κατά τη διάρκεια της βραδινής του παράστασης, ο Χουντίνι ένιωθε αφόρητους πόνους. Δε μπορούσε να κοιμηθεί και πονούσε συνεχώς για τις επόμενες δύο ημέρες, ωστόσο μέσα σ' αυτό το διάστημα δεν κάλεσε γιατρό. Όταν, μετά την προτροπή των συνεργατών του, τον είδε επιτέλους ένας γιατρός, ο Χουντίνι είχε 38.9 πυρετό και υπέφερε από οξεία σκωληκοειδίτιδα. Τον συμβούλευσε να πάει στο νοσοκομείο για άμεση χειρουργική επέμβαση, ωστόσο, ο Μάγος αποφάσισε να ολοκληρώσει την παράστασή του, όπως έχει προγραμματιστεί εκείνη τη νύχτα.

Ο Χουντίνι ζήτησε από τον βοηθό του να κατεβάσει την κουρτίνα και να τον δικαιολογήσει, αφού ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει. Όταν η αυλαία έκλεισε, ο Χάρι κατέρρευσε στο σημείο όπου στεκόταν και χρειάστηκε να τον μεταφέρουν στο καμαρίνι του.

Πώς πέθανε ο διασημότερος Μάγος όλων των εποχών; Facebook Twitter
Η σκωληκοειδής απόφυση του αφαιρέθηκε, ωστόσο είχε ήδη προκληθεί ρήξη και οι γιατροί δεν του έδιναν πολλές ελπίδες

Τη στιγμή που ο Χουντίνι βγήκε στη σκηνή, είχε ήδη ανεβάσει 40 πυρετό. Ήταν κουρασμένος, πονούσε και συχνά χρειάστηκε να παρέμβουν οι βοηθοί του για να ολοκληρώσουν τα τρικ. Το κοινό ανέφερε ότι ο Χάρι έχανε τα λόγια του και βιαζόταν να τελειώσει την παράσταση. Γύρω στα μέσα της τρίτης πράξης, ο Χουντίνι ζήτησε από τον βοηθό του να κατεβάσει την κουρτίνα και να τον δικαιολογήσει, αφού ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει. Όταν η αυλαία έκλεισε, ο Χάρι κατέρρευσε στο σημείο όπου στεκόταν και χρειάστηκε να τον μεταφέρουν στο καμαρίνι του. Συνέχισε όμως να αρνείται την ιατρική περίθαλψη μέχρι το επόμενο πρωί, όταν η σύζυγός του Μπες, επέμεινε να πάει στο νοσοκομείο. Ο Χάρι υποχώρησε και μεταφέρθηκε αμέσως στο χειρουργείο. Η σκωληκοειδής απόφυση του αφαιρέθηκε, ωστόσο είχε ήδη προκληθεί ρήξη (είχε σπάσει η σκωλικοειδίτιδα) και οι γιατροί δεν του έδιναν πολλές ελπίδες. Στις 31 Οκτώβρη του 1926, ο θρυλικός μάγος πέθανε από περιτονίτιδα, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό και τον αδελφό του.

Η κηδεία του Χουντίνι πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1926 στη Νέα Υόρκη με περισσότερους από 2.000 πενθούντες παρόντες. Η Μπες Χουντίνι πέθανε το 1943, αλλά δεν της επετράπη να ταφεί μαζί με το σύζυγό της όπως επιθυμούσε, επειδή δεν ήταν εβραϊκής καταγωγής.

Πώς πέθανε ο διασημότερος Μάγος όλων των εποχών; Facebook Twitter
Στις 31 Οκτώβρη του 1926, ο θρυλικός μάγος πέθανε από περιτονίτιδα, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό και τον αδελφό του.

O Χάρι Χουντίνι γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1874 στη Βουδαπέστη, με το όνομα Ehrich Weisz. Ήταν ένα από τα έξι παιδιά του ραβίνου Mayer Weisz με τη δεύτερη σύζυγό του. Το 1876, ο Mayer Weisz μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής. Βρήκε δουλειά ως ραβίνος και άλλαξε το επίθετό του σε Weiss. Το 1876 τον ακολούθησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και η υπόλοιπη οικογένεια.

Μετακόμισαν στο Μιλγουόκι, όταν ο Ehrich ήταν οκτώ ετών. Στα πρώτα χρόνια της ζωής του, πωλούσε εφημερίδες και γυάλιζε παπούτσια για να βοηθά οικονομικά την οικογένειά του. Στις 28 Οκτωβρίου του 1883, ο 9χρονος Ehrich έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή, εκτελώντας ένα ακροβατικό με σχοινιά. Μάλιστα μετά από αυτό, άλλαξε και το όνομά του σε "Ehrich, ο πρίγκιπας του αέρα." Στα 12, πήδηξε μέσα σε ένα φορτηγό και το έσκασε από το σπίτι του. Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη ένα χρόνο αργότερα και συνέχισε να βοηθάει την οικογένειά του δουλεύοντας ως αγγελιοφόρος, ράφτης γραβατών και βοηθός φωτογράφου. Για τον ένα χρόνο που έλειψε μακριά από την οικογένειά του δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό.

Πώς πέθανε ο διασημότερος Μάγος όλων των εποχών; Facebook Twitter
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Χουντίνι έγινε αρκετά γνωστός, αφού κατάφερνε να διαφύγει με μεγάλη ευκολία από φυλακές ακόμη και υψίστης ασφαλείας, ενώ μπορούσε να απελευθερωθεί σε δευτερόλεπτα από χειροπέδες
Πώς πέθανε ο διασημότερος Μάγος όλων των εποχών; Facebook Twitter

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Ehrich μαζί με τον αδελφό του Theo, άρχισαν να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στη μαγεία. Σε εκείνη τη φάση της ζωής του, ο Ehrich Weiss έγινε Χάρι Χουντίνι. Το επώνυμο οφείλεται στον Γάλλο Μάγο Robert Houdin με την προσθήκη ενός i. που την εποχή εκείνη υπήρξε το είδωλο του Χουντίνι. Το Χάρι είναι απλά μια αμερικανοποιημένη έκδοση του ονόματός του (Ehrie). Στα 17 του, ο Χάρι Χουντίνι, εγκατέλειψε τελικά  την οικογένειά του για να συνεχίσει την καριέρα του στη μαγεία. Μέχρι την ηλικία των 20 ο Χάρι εκτελούσε μικρά τρικ σε όλη τη Νέα Υόρκη. Όταν παντρεύτηκε, μπήκε σε ένα τσίρκο, όπου άρχισε να αναπτύσει και να τελειοποιεί  κόλπα διαφυγής.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Χουντίνι έγινε αρκετά γνωστός, αφού κατάφερνε να διαφύγει με μεγάλη ευκολία από φυλακές ακόμη και υψίστης ασφαλείας, ενώ μπορούσε να απελευθερωθεί σε δευτερόλεπτα από χειροπέδες. Ακόμη και οι υπεύθυνοι των φυλακών εντυπωσιάστηκαν και του απένειμαν πιστοποιητικά απόδρασης (!). 

Μετά από την εξάπλωση της φήμης του στην Αμερική, ο Χουντίνι περιόδευσε στην Ευρώπη, όπου διεύρυνε το ρεπερτόριό του, δραπετεύοντας από ζουρλομανδύες και φέρετρα. Τελικά, ο Μάγος ήταν σε θέση να εκπληρώσει το όνειρό του να κάνει τις δικές του μεγαλοπρεπείς παραστάσεις μόνο με τα μαγικά του τρικ. Το 1913 πραγματοποίησε ίσως το πιο γνωστό του νούμερο. Κατάφερε να απελευθερωθεί από έναν γυάλινο θάλαμο, γεμάτο με νερό, μέσα στον οποίο ήταν κρεμασμένος ανάποδα. Πέντε χρόνια αργότερα εξαφάνισε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Νεοϋορκέζων έναν ελέφαντα 10 τόνων!

Πώς πέθανε ο διασημότερος Μάγος όλων των εποχών; Facebook Twitter
Πώς πέθανε ο διασημότερος Μάγος όλων των εποχών; Facebook Twitter
Ο Χουντίνι περιόδευσε στην Ευρώπη, όπου διεύρυνε το ρεπερτόριό του, δραπετεύοντας από ζουρλομανδύες και φέρετρα.

Το 1916 ο Χάρι Χουντίνι έκανε την πρώτη εμφάνισή του στη μεγάλη οθόνη. Μέσα σε επτά χρόνια πρωταγωνίστησε σε πέντε ταινίες του βωβού κινηματογράφου και απέκτησε το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας, στο Χόλιγουντ.

Μετά το θάνατό του, τα σκηνικά και τα εφέ του χρησιμοποιήθηκαν από τον αδελφό του Theo, ο οποίος τα πούλησε τελικά στο μάγο και συλλέκτη Sidney H. Radner. Μεγάλο μέρος της συλλογής δημοπρατήθηκε και πήγε στον μάγο David Copperfield.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ

σχόλια

1 σχόλια