Christian Dior: Ο απόλυτος γκουρού της μόδας

Christian Dior: Ο απόλυτος γκουρού της μόδας Facebook Twitter
0

Ο Christian Dior συνέδεσε όσο κανείς άλλος το όνομά του με τη γυναικεία κομψότητα. Το λογότυπό του "CD", αποτέλεσε διακαή πόθο για εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον πλανήτη, ωστόσο μόνο ένα μικρό ποσοστό μπορούσε να έχει στην κατοχή του κομμάτια από τις πανάκριβες κολεξιόν του Γάλλου μόδιστρου. Η ζωή του είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα με τις γραμμές που υιοθέτησε στις κολεξιόν του.

Το 1947, ο Dior ονόμασε το πρώτο του άρωμα Miss Dior, αποτίοντας φόρο τιμής στην αδελφή του

Γεννήθηκε στην παραθαλάσσια πόλη Granville στις ακτές της Νορμανδίας το 1905 και ήταν ένα από τα πέντε παιδιά ενός πλούσιου παραγωγού λιπασμάτων. Στην ηλικία των πέντε, μετακόμισε με την οικογένειά του στο Παρίσι. Παρά το γεγονός ότι οι γονείς του έτρεφαν ελπίδες να ακολουθήσει καριέρα διπλωμάτη, ο Dior είχε καλλιτεχνική κλίση. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε να πουλά σκίτσα του στο δρόμο για να κερδίσει λίγα χρήματα. Όταν τελείωσε το σχολείο, ο Dior ανέλαβε μια μικρή γκαλερί που αγόρασε ο πατέρας του και με έναν φίλο, πουλούσε έργα τέχνης, από σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Πικάσο.

Christian Dior: Ο απόλυτος γκουρού της μόδας Facebook Twitter
Στο ατελιέ με τις δημιουργίες του, 1η Νοεμβρίου 1947.


Μετά την Μεγάλη Ύφεση του 1929, ο θάνατος τόσο της μητέρας όσο και του αδελφού του αλλά και η οικονομική καταστροφή του πατέρα του, ανάγκασαν τον Christian Dior να κλείσει τη γκαλερί και να πιάσει δουλειά στο πλευρό του σχεδιαστή μόδας Robert Piguet. Με το τέλος της στρατιωτικής του θητείας, το 1942, άρχισε να εργάζεται για τον μόδιστρο Lucien Long, όπου με τον Pierre Balmain ήταν οι κύριοι σχεδιαστές. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο οίκος Lelong - όπως και άλλα γαλλικά ατελιέ συμπεριλαμβανομένων των Jeanne Lanvin και της Nina Ricci έντυναν τις συζύγους των Ναζί και των Γάλλων συνεργατών τους σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ζωντανή τη βιομηχανία της μόδας τόσο για οικονομικούς όσο και πολιτιστικούς λόγους.

Christian Dior: Ο απόλυτος γκουρού της μόδας Facebook Twitter
Δουλεύοντας στο ατελιέ του, 1947
Christian Dior: Ο απόλυτος γκουρού της μόδας Facebook Twitter
Με τις χορεύτριες Leslie Caron και Nelly Guillerm, 12 Νοεμβρίου 1947

Την ίδια στιγμή, η μικρότερη αδελφή του Christian Dior, Catherine που ήταν μέλος της γαλλικής Αντίστασης, συνελήφθη από την Γκεστάπο και φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ravensbrück. Επέζησε και απελευθερώθηκε το 1945. Το 1947, ο Dior ονόμασε το πρώτο του άρωμα Miss Dior, αποτίοντας φόρο τιμής στην αδελφή του.


Ίδρυσε τον οίκο Christian Dior στις 16 Δεκεμβρίου του 1946 στο Παρίσι, με τη βοήθεια του Marcel Boussac, ενός μεγιστάνα υφασμάτων. Στις 12 Φεβρουαρίου 1947, παρουσιάστηκε η πρώτη του κολεξιόν, που αποτελούνταν από 90 διαφορετικά κομμάτια. Ονομάστηκε «Corolle" και "Huit" και οι γραμμές με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση έγιναν γρήγορα το «New Look», μια φράση που είπε πρώτος ο Carmel Snow, εκδότης του περιοδικού Harper's Bazaar στις ΗΠΑ. Η λάμψη και το glamour των σχεδίων του, σε αντίθεση με τη ζοφερή μεταπολεμική πραγματικότητα της Ευρώπης, βοήθησε στην αποκατάσταση του Παρισιού ως πρωτεύουσα της μόδας που ήταν κάποτε.

Christian Dior: Ο απόλυτος γκουρού της μόδας Facebook Twitter
Ένα μοντέλο φοράει το "New Look", 1947
Christian Dior: Ο απόλυτος γκουρού της μόδας Facebook Twitter
Με έξι μοντέλα στη δεύτερη κολεξιόν του στο Λονδίνο, 25 Απριλίου 1950.

Ο οίκος άρχισε να εδραιώνεται και οι παραγγελίες παγκοσμίου φήμης αστέρων, όπως η Rita Hayworth και η Margot Fonteyn, έκαναν το όνομα του Dior γνωστό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.


Ο Christian Dior ήταν πολύ προληπτικός, κάτι που γινόταν ακόμη πιο έντονο μεγαλώνοντας. Κάθε κολεξιόν θα είχε απαραίτητα ένα παλτό που θα έφερε το όνομά του τόπου γέννησής του (Granville), ενώ σε κάθε εμφάνιση τουλάχιστον ένα μοντέλο θα κρατούσε ένα μπουκέτο από τα αγαπημένα του λουλούδια (κρίνα της κοιλάδας). Μάλιστα, ποτέ δεν ξεκίνησε κάποια επίδειξη χωρίς να συμβουλευτεί τα Ταρώ του.


Τον Νοέμβριο του 1948, δημιούργησε έναν οίκο pret-a-porter στη γωνία της πεμπτης λεωφόρου στη Νέα Υόρκη. Ήταν το πρώτο κατάστημα στο είδος του. Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε τα αρώματα Dior - με το Miss Dior είναι το πρώτο άρωμα που δημιούργησε και το Diorama το δεύτερο.

Christian Dior: Ο απόλυτος γκουρού της μόδας Facebook Twitter
Mε το μοντέλο Dorothy Emms, 1952. Φωτο: Encyclopædia Britannica, Inc.
Christian Dior: Ο απόλυτος γκουρού της μόδας Facebook Twitter
Δημοσιογράφοι έξω από τον οίκο στο Παρίσι, 1953


Το 1949, έχοντας συνειδητοποιήσει τη σημασία της συνολικής εμφάνισης - και ότι το New Look δεν θα μπορούσε να πετύχει χωρίς τα σωστά Dior παπούτσια, γάντια και καπέλο - ο Christian Dior, πήρε άδεια για να δημιουργήσει μια σειρά από πολυτελή αξεσουάρ. Εκτός από τα παραπάνω, στο εμπόριο βγήκαν γούνες, κάλτσες, γραβάτες και αρώματα, κάνοντας το brand αναγνωρίσιμο, σε όλο τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι η κίνηση αυτή επικρίθηκε έντονα από το γαλλικό Επιμελητήριο Μόδας - το οποίο κατήγγειλε την κίνηση ως ευτελισμό της βιομηχανίας υψηλής ραπτικής - έγινε μια κερδοφόρα επένδυση για τον Dior, κάνοντας το σύνολο σχεδόν των οίκων μόδας της περιόδου να τον ακολουθήσουν κατά πόδας.


Το 1955, ο 19χρονος Yves Saint Laurent έγινε βοηθός του Dior. Ο Christian Dior συναντήθηκε αργότερα με τη μητέρα του Yves Saint Laurent, τη Lucienne Mathieu-Saint Laurent, το 1957, για να της πει ότι είχε επιλέξει τον γιό της να τον διαδεχθεί στον οίκο Dior.

Christian Dior: Ο απόλυτος γκουρού της μόδας Facebook Twitter
Ο κατασκευαστής παπουτσιών Roger Vivier, με τα παπούτσια που σχεδίασε ο Dior, 29 Ιανουαρίου 1954
Christian Dior: Ο απόλυτος γκουρού της μόδας Facebook Twitter
Με την Άβα Γκάρντνερ, 1957


Λίγο μετά τη συνάντησή του με τη μητέρα του Yves Saint Laurent, ο Christian Dior υπέστη μοιραία καρδιακή προσβολή και στις 24 Οκτωβρίου του 1957 σε ηλικία μόλις 52 ετών, άφησε τον οίκο ακέφαλο. Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι παρευρέθηκαν την κηδεία του, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπαλλήλων του και διάσημων πελατών του με επικεφαλής την Δούκισσα του Windsor. Σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει το κλίμα, ο συνεργάτης του Dior, Jacques Rouet έκανε τον 21χρονο τότε Yves Saint-Laurent καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου.


Τον Yves Saint Laurent διαδέχθηκε λίγα χρόνια μετά ο Marc Bohan, καθορίζοντας μια νέα εποχή για την Dior, με το Slim Look, μια πιο σύγχρονη έκδοση των δημιουργιών του Dior που γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Christian Dior: Ο απόλυτος γκουρού της μόδας Facebook Twitter
1η Φεβρουαρίου 1957 στο Παρίσι


Το 1989, τα ηνία πήρε ο Gianfranco Ferre μέχρι το 1996, όταν ο εκκεντρικός John Galliano ανέλαβε το θρόνο του chief designer. Ο Galliano είχε ένα δημιουργικό ταλέντο πολύ κοντά σε αυτό του Christian Dior. Είχε το ίδιο εξαιρετικό μείγμα ρομαντισμού, φεμινισμού και νεωτερισμού, που συμβόλιζε ο Dior. Παρέμεινε στον οίκο Christian Dior μέχρι τον Μάρτιο 2011, όταν απολύθηκε λόγω των αντισημιτικών σχόλίων που έκανε,  μεθυσμένος σε ένα μπαρ του Παρισιού.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Κάθριν Χέμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Σαν Σήμερα / Κάθριν Χέπμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της στις 29 Ιουνίου του 2003 σε ηλικία 96 ετών, η Κάθριν Χέπμπορν παραμένει η εμβληματικότερη κινηματογραφική μορφή αυταπάρνησης και αδιαφορίας για το ασύλληπτης διάρκειας status της, υπονοώντας πως ήταν καταδικασμένη να γίνει, και να πεθάνει, σταρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ