Σαν σήμερα το 1991 ακούσαμε για πρώτη φορά το "Smells like teen spirit"

Σαν σήμερα το 1991 ακούσαμε για πρώτη φορά το "Smells like teen spirit" Facebook Twitter
4
Σαν σήμερα το 1991 ακούσαμε για πρώτη φορά το "Smells like teen spirit" Facebook Twitter
To ημερολόγιο του Kurt Cobain

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1991, η DGC Records κυκλοφόρησε ένα από τα πλέον σημαίνοντα άλμπουμ των τελευταίων δεκαετιών. Το Nevermind των Nirvana. Έναν δίσκο που θα άλλαζε, εκτός από την πορεία της μουσικής και τη ζωή πολλών εφήβων. Ωστόσο πολλά από όσα γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει για το album, δεν είναι αλήθεια. Ή τουλάχιστο δεν είναι όλη η αλήθεια. Μέσα από τη βιογραφία του Kurt Cobain δια χειρός Charles R. Cross, θα καταρρίψουμε ορισμένους από τους μύθους του Nevermind.


Μύθος Νο. 1: Το Nevermind ήταν η πρώτη επιλογή του Kurt Cobain, για τον τίτλο του album


Ο Kurt Cobain ήταν πασίγνωστος για τα σχέδια του και τα ημερολόγιά που κρατούσε, τα οποία είναι γεμάτα με τραγούδια για άλμπουμ που δεν έκανε ποτέ. Μέσα στα ημερολόγιά του, συναντούμε την αρχική του ιδέα για τον τίτλο του δίσκου Nevermind που ήταν "Sheeps". Ο μπασίστας Krist Novoselic είχε τη δική του εξήγησή για τον τίτλο: «Σκεφτόμασταν να ονομάσουμε το άλμπουμ "Sheeps" (πρόβατα), επειδή ήμασταν κυνικοί." Όμως, η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 1990.

 

Σαν σήμερα το 1991 ακούσαμε για πρώτη φορά το "Smells like teen spirit" Facebook Twitter
To εξώφυλλο του Nevermind

Μύθος Νο 2: Το Nevermind ηχογραφήθηκε το 1991


Το Nevermind ηχογραφήθηκε ουσιαστικά σε δύο στάδια. Το ένα, τον Απρίλιο του 1991, με παραγωγό τον Butch Vig στο Sound City studios στην Καλιφόρνια και το προηγούμενο, τον Απρίλιο του 1990 με τον ίδιο παραγωγό στο Smart Studios στο Μάντισον του Ουισκόνσιν. Έτσι, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του album ηχογραφήθηκε το '91, η γένεση του Nevermind ξεκίνησε ένα χρόνο νωρίτερα.

Μύθος Νο 3: Ο Dave Grohl είναι ο μόνος ντράμερ στο άλμπουμ


Η αρχή του "Smells Like Teen Spirit" ή το ρεφρέν του "Drain You" ξεχώριζαν μέσα στο άλμπουμ λόγω του χαρακτηριστικού τους ήχου. Ο Dave Grohl, κατέχει τη μερίδα του λέοντος στη μεγάλη αυτή επιτυχία, ωστόσο δεν είναι ο μόνος ντράμερ στο άλμπουμ. Ο Chad Channing είναι ο δεύτερος ντράμερ, ο οποίος έπαιξε στο "Polly". Ο Channing ωστόσο δεν αναγράφεται στην αρχική έκδοση του Nevermind και δεν έχει κέρδη από τα δικαιώματα του δίσκου.

Μύθος Νο 4: Το "Smells Like Teen Spirit" γράφτηκε για ένα αποσμητικό


Όλοι πιστεύουν ότι ο Kurt Cobain έγραψε το "Smells Like Teen Spirit" για ένα αποσμητικό. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Μία φίλη του Cobain και frontwoman των Bikini Kill, η Kathleen Hanna, πράγματι έγραψε στον τοίχο του υπνοδωματίου του Cobain, "ο Kurt μυρίζει σαν Teen Spirit" πιθανότατα για να τον χλευάσει και κάπως έτσι προήλθε ο τίτλος του κομματιού. Έπρεπε να κυκλοφορήσει το άλμπουμ για να μάθει ο Cobain ότι υπήρχε  αποσμητικό με το όνομα Teen Spirit. Οπότε ο τίτλος του τραγουδιού οφείλεται στο ειρωνικό graffiti και όχι στο αντιιδρωτικό. Ωστόσο οι πωλήσεις του αποσμητικού Teen Spirit εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ.

Μύθος Νο 5: Οι NIRVANA έφτιαξαν αρχικά μια κασέτα-demo του "Smells Like Teen Spirit" για να αποδείξουν ότι είχαν στα χέρια τους μια επιτυχία


Οι Nirvana όντως ηχογράφησαν το "Teen Spirit" σε μια κασέτα κάνοντας πρόβα. Στις αρχές του '91, όταν ο Cobain έστειλε το αντίτυπο του νέου υλικού στον παραγωγό των Nirvana, Butch Vig, ο τελευταίος ηταν σίγουρος ότι το κομμάτι θα γινόταν τεράστια επιτυχία. Ο πραγματικός λόγος που οι Nirvana ξεκίνησαν να ηχογραφούν τα demo τους σε πρόβες σύμφωνα με τον Grohl, ήταν επειδή ξεχνούσαν πώς να παίξουν πολλά τραγούδια που είχαν γράψει. Η κασέτα ξεκινούσε με τον Cobain να λέει, "Hey Butch! Έχουμε ένα νέο ντράμερ, το όνομά του είναι Dave Grohl και είναι ο καλύτερος ντράμερ του κόσμου".

Μύθος Νο 6: Ο Cobain στο NEVERMIND, έχει έντονες αναφορές στα ναρκωτικά


Aν και υπάρχουν αρκετές αναφορές σε τραγούδια, η περίπτωση του Cobain ήταν λίγο πιο περίπλοκη. Ο ίδιος εθίστηκε στα ναρκωτικά μετά την ηχογράφηση του άλμπουμ Nevermind. Νωρίτερα, είχε πειραματιστεί με ηρωίνη, αλλά δεν είχε ακόμη σημάδια εξάρτησης. Τα περισσότερα τραγούδια του άλμπουμ, γράφτηκαν για τους φίλους, τους γείτονες, ή τις φίλες του.  Αρχικό σχέδιο του ήταν να "σπάσει" το άλμπουμ σε δύο πλευρές. Την αγορίστικη και την κοριτσίστικη. H «θηλυκή» πλευρά θα είχε τραγούδια όπως το "Teen Spirit", το "Drain You," και το "Lounge Act". Η "αρσενική" πλευρά θα περιείχε μια ποικιλία από τραγούδια, συμπεριλαμβανομένου του "In Bloom", το οποίο γράφτηκε για το καλύτερο φίλο του Cobain, Dylan Carlson.

Μύθος Νο 7: Το εξώφυλλο του Nevermind ήταν ιδέα του Kurt Cobain.


Για το εξώφυλλο του άλμπουμ, ο Cobain είχε καταλήξει σε μια ιδέα, η οποία ωστόσο, μικρή ομοιότητα είχε με την τελική εικόνα του μωρού που επιπλέει γυμνό σε μια πισίνα. Ο frontman των Nirvana, είχε δει σε μια τηλεοπτική εκπομπή έναν τοκετό στο νερό και ήθελε μια φωτογραφία από το κεφάλι ενός μωρού, όπως αυτό θα έβγαινε από τον κόλπο της μητέρας του. Έφτασε μάλιστα να σκιτσάρει την εικόνα στο ημερολόγιό του. Ωστόσο, η φωτογραφία του μωρού να γεννιέται με αίμα και υγρά, απορρίφθηκε αμέσως από την εταιρεία. Η γυμνή φωτογραφία του μωρού στην πισίνα ήταν το back up σχέδιο. O Spencer Elden, το μωρό που απεικονίζεται στο εξώφυλλο, δήλωσε μάλιστα πριν από λίγα χρόνια ότι είναι "ο μεγαλύτερος πορνοστάρ" του κόσμου, επειδή τόσα εκατομμύρια ανθρώπων έχουν δει το πέος του.

Σαν σήμερα το 1991 ακούσαμε για πρώτη φορά το "Smells like teen spirit" Facebook Twitter
O παραγωγός τoυ Nevermind, Butch Vig
Σαν σήμερα το 1991 ακούσαμε για πρώτη φορά το "Smells like teen spirit" Facebook Twitter
O Kurt Cobain

Μύθος Νο 8: Το Nevermind έκανε ζάπλουτο τον Kurt Cobain αμέσως


Ο Kurt Cobain δεν έγινε εν μία νυκτί εκατομμυριούχος με το Nevermind. Πέρασε ένας μήνας για να γίνει χρυσός ο δίσκος ενώ το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων έγινε το 1992 ή αργότερα την ώρα που οι περισσότερες δισκογραφικές εταιρείες πληρωναν τα δικαιώματα στους καλλιτέχνες, δύο φορές το χρόνο. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, ο Cobain δεν κέρδισε  σχεδόν καθόλου χρήματα από το Nevermind το '91. Το εισόδημα του εκείνο το χρόνο ανήλθε σε 29.541 δολάρια και σχεδόν όλα ήταν από την περιοδεία των Nirvana. Όταν o Cobain επέστρεψε στο σπίτι του στην Ουάσιγκτον, μετά την ηχογράφηση του δίσκου, βρήκε τα πράγματά του σε κουτιά στην άκρη του πεζοδρομίου.  Του είχε γίνει έξωση. Πέρασε την πρώτη νύχτα στο αυτοκίνητό του, ενώ η δισκογραφική του, έβαζε τις τελευταίες πινελιές σε ένα άλμπουμ που θα πουλούσε πάνω από 25 εκατομμύρια αντίτυπα.


 Μερικές πληροφορίες

-Η εταιρία ήλπιζε αρχικά να κυκλοφορήσει μόλις 250.000 αντίτυπα του Nevermind.

-Tον Ιανουάριο του 1992, το Νevermind έφτασε στο νούμερο 1 του Billboard και τελικώς πούλησε στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

-Ο Kurt Cobain θεώρησε ότι το μήνυμα του γκρουπ και το καλλιτεχνικό του όραμα έχει παρερμηνευθεί από το κοινό και αυτό φάνηκε στο τρίτο στούντιο άλμπουμ τους.

-Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1993, το συγκρότημα κυκλοφορεί τον τελευταίο του δίσκο, με τίτλο In Utero, το οποίο έκανε ντεμπούτο στο νούμερο 1 του αμερικάνικου chart και έγινε 5 φορές πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

-Τον Νοέμβριο του 1993, ηχογραφεί στη Νέα Υόρκη για το μουσικό κανάλι MΤV μια unplugged έκδοση των τραγουδιών του.

-Το συγκρότημα θα διαλυθεί τον Απρίλιο του 1994, μετά τον θάνατο του Kurt Cobain.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Κάθριν Χέμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Σαν Σήμερα / Κάθριν Χέπμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της στις 29 Ιουνίου του 2003 σε ηλικία 96 ετών, η Κάθριν Χέπμπορν παραμένει η εμβληματικότερη κινηματογραφική μορφή αυταπάρνησης και αδιαφορίας για το ασύλληπτης διάρκειας status της, υπονοώντας πως ήταν καταδικασμένη να γίνει, και να πεθάνει, σταρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
3) Drummer στο Polly..! LOL, εννοείς τις 4 φορές που χτύπησε το πιατίνι πριν ξεκινήσει το ρεφρέν (!)7) Ο Cobain πάντως έβαλε το δολάριο στο εξώφυλλο, κάτι που του έδωσε εντελώς άλλο νόημα.
Α ρε μεγαλωσαμε και περασαν τα χρονια .Οτι ηταν για εμας οι doors και διαφορα αλλα συγκροτηματα των 60s και 70s ειναι τωρα για τα παιδια που πανε σχολειο οι nirvana (αρχαιοι με λιγα λογια)