Πτήση για Κρεμλίνο.

Facebook Twitter
2

'Αρτι αφιχθείς. 'Εχοντας διανύσει 800 χμ. πάνω από το έδαφος της ΕΣΣΔ χωρίς ουσιαστικά να τον αντηληφθεί κανείς (ήταν συμπτωματικά μέρα γιορτής για τους συνοριοφύλακες), ο Mathias Rust προσγείωσε άνετα το Cessna του στην Κόκκινη Πλατεία μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Ρώσων περαστικών και φρουρών της πλατείας. Μεταφέροντας, όπως είπε, ένα "μηνυμα ειρήνης για τον κόσμο", βρήκε το χρόνο να υπογράψει μερικά αυτόγραφα πριν τον συλλάβει η αστυνομία. Βλ. forum.paradoxplaza.com.

Ο Mathias Rust το 1988, ένα χρόνο μετά το παράτολμο εγχειρημά του. Φωτ. EuroAPHS/dapd. Βλ. ilpost.it.

 

Βλ. taringa.net.

Η στιγμή της προσγείωσης μπροστά από το Κρεμλίνο. Βλ.  photochronograph.ru και jpginotv.rt.com.

 

Η διαδρομή που ακολούθησε ο Mathias Rust ξεκινώντας από το Αμβούργο. Είχε αντικαταστήσει τις θέσεις των επιβατών με δοχεία καυσίμων. Βλ. Wikimedia Commons.

 

Βλ. εφημερίδα  La Vanguardia.

 

Βλ. Ed Stuhleredstuhler.wordpress.com και ilpost.it.

Βλ. guardian.co.uk,  ilpost.it, libardobuitrago.blogspot και bbc.co.uk. 

 

Βλ. ilpost.it.

 

Βλ. kootation.com και faz.net.

Ο Mathias Rust μπροστά από το Cessna του. Βλ. Николлеттоvespig.wordpress.com.

 

Η δίκη του Mathias Rust άρχισε στη Μόσχα στις 2 Σεπτεμβρίου του 1987. Καταδικάστηκε τότε σε 4 χρόνια καταναγκαστικών έργων, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, ελέω Περεστρόικας, μετά από 432 μέρες κράτησης. Ο Mikhaïl Gorbatchev επωφελήθηκε τα μέγιστα από την τρελή πτήση του Mathias Rust βρίσκοντας την καλύτερη αφορμή για να καθαιρέσει 2.000 αξιωματικούς, καθώς και τον ίδιο τον Υπουργό 'Αμυνας, που τους θεωρούσε αντίθετους με την πολιτική του. Βλ. ilpost.it.

 

Βλ. spiegel.de και faz.net.

 

Βλ. ilpost.it.

 

Βλ. rferl.org.

 

Η περιπέτεια δεν έλειψε ποτέ από τη ζωή του Mathias Rust. Το 1989, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλακή επειδή μαχαίρωσε μία συνάδελφό του που τον απέρριπτε. Το 1994, έχοντας εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί ένα ρωσικό ορφανοτροφείο το οποίο είχε "υιοθετήσει", εξαφανίστηκε για δύο χρόνια στην ΕΣΣΔ, όπου, σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, πωλούσε παπούτσια. Το 1996, επανεμφανίστηκε στη Γερμανία, ως Ινδουιστής πλέον καθότι αρραβωνιασμένος με μία Ινδή. Το 2001, συνέληφθη για μία κλοπή σε κατάστημα, το 2002 δημιούργησε το "think tank" Orion & Isis, το 2007 άρχισε να παίζει πόκερ επαγγελματικά, ενώ πιο πρόσφατα εργαζόταν ως αναλυτής σε μία ελβετική τράπεζα επενδύσεων... Στη φωτογραφία, ένα στιγμιότυπο από τη δίκη στο Αμβούργο όπου κατηγορήθηκε για το μαχαίρωμα μιας συναδέλφου του. Φωτ. AP-Photo/ce/str/Claus Eckert. Βλ. ilpost.it.

 

Το μονοκινητήριο του Mathias Rust στο Deutschen Technikmuseum του Βερολίνου. Βλ. flickr. com.

 

Βλ. hirado.hu.

 


Mathias Rust: the teenager who flew to Red Square (The Guardian).

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Κάθριν Χέμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Σαν Σήμερα / Κάθριν Χέπμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της στις 29 Ιουνίου του 2003 σε ηλικία 96 ετών, η Κάθριν Χέπμπορν παραμένει η εμβληματικότερη κινηματογραφική μορφή αυταπάρνησης και αδιαφορίας για το ασύλληπτης διάρκειας status της, υπονοώντας πως ήταν καταδικασμένη να γίνει, και να πεθάνει, σταρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια