Αφιέρωμα στη Maya Angelou

Facebook Twitter
4

[Από τον Σπύρο Στάβερη]

Maya Angelou είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Marguerite Ann Johnson. Το υιοθέτησε μετά τον γάμο της (το 1951) με τον 'Ελληνα Anastasios (Tosh) Angelos, πρώην ναυτικό με καλλιτεχνικές ανησυχίες. Εμφανίζονταν μαζί στο San Francisco ως χορευτικό ντουέτο "Al and Rita", αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία. 'Οταν χώρισαν το 1954, η Maya Angelou συνέχισε μόνη της τις εμφανίσεις της στα κλαμπ, τραγουδώντας και χορεύοντας στο ύφος της μουσικής Calypso. Βλ. sandyleonardsnaps.

 

Βλ. anthurium.miami.edu.

 

Βλ. CDandLP.

 

Βλ. Harlem World Blog και Stone Vintage.

 

Βλ. hey hey chanté! και Stone Vintage.

 

Βλ. Evil Monito, Busy K.

 

Βλ. e-Bay.

Φωτ. κάτω δεξ., η Maya Angelou σε παραλία του San Francisco. Βλ. Maya Angelou Official και e-Bay.

 

Βλ. raphael.afrikblog και Howard University.

 

Βλ. womenwhochangedamerica, poefrika.

 

Βλ. Multicultural Student Development.

 

Η Maya Angelou ήταν προσωπική φίλη του Malcolm X και του Martin Luther King. Εδώ συνοδεύει τον Malcolm X σε ένα ταξίδι του στην Ghana το Μάη του 1964. Βλ. Pan-African News. Στη δεξιά φωτογραφία, οι Maya Angelou, Frank Robertson, Alice Windom και Malcolm X. Βλ. negroartist.

H Maya Angelou στο Cuyahoga Community College για μία ομιλία σε εκδήλωση αφιερωμένη στον Martin Luther King. Βλ. Cuyahoga Community College (Tri-C).

 

Βλ. american-buddha, Strauberie.

 

Με τον συγγραφέα James Baldwin (αριστ.) και τον ποιητή Langston Hughes. Via Maya Angelou Official. Θυμίζουμε ότι ο Στρατής Τσίρκας είχε συνυπογράψει το 1937 με τον Langston Hughes τον Όρκο των ποιητών προς τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, τον οποίο ο γάλλος συγγραφέας Louis Aragon είχε διαβάσει στο Β΄ Διεθνές Συνέδριο Συγγραφέων για την Υπεράσπιση της Κουλτούρας Ενάντια στον Φασισμό (βλ. Σαν Σήμερα 27-01-2013).

Βλ. Hachette Australia και BC Women's Resource Center Archive.

 

Βλ. e-Bay.

Poetic Justice (1993), ταινία του John Singleton με πρωταγωνιστές τους Janet Jackson και Tupac Shakur, και την Maya Angelou στο ρόλο της μεγαλύτερης αδελφής της Justice (Janet Jackson). Τα ποιήματα που γράφει η Justice στην ταινία είναι όλα της Maya Angelou. Βλ. fan-de-cinema και tvguide.aftonbladet.se.

 

Βλ. e-Bay.

Η Maya Angelou με τον ράπερ Common. Βλ. Showsbetpressroom.

 

Βλ. e-Bay.

 

Βλ. kkc reading challenges, kootation.

 

Βλ. robbywells.

 

Georgia, Georgia (1972), αμερικανο-σουηδική ταινία του Stig Björkman βασισμένη στο σενάριο της Maya Angelou. Βλ. amazon και alldownloadmovies.

 

Αριστ., The Runaway (2000), τηλεοπτική ταινία του Arthur Allan Seidelman. Στο καστ συμμετείχε και η Maya Angelou. Βλ. Hallmark. Δεξ., η Maya Angelou σε ένα από τα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Roots (1977) που αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας από τα χρόνια της δουλείας μέχρι σήμερα. Βλ. sfgate.

 

Βλ. e-Bay.

Ο Barack Obama απονέμει στην Maya Angelou το παράσημο της Ελευθερίας. Φωτ. AP.

 


Maya Angelou - ''Run Joe'' (Miss Calypso).

 


 Maya Angelou - Mini Bio. Biography Channel.

Φωτογραφία
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα για τις ελληνικές επινοήσεις που λύνουν καθημερινά προβλήματα

Φωτογραφία / Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στις λαϊκές ευρεσιτεχνίες

Μια πρωτότυπη συλλογή DIY κατασκευών από «ανώνυμους» designers, από διάφορα σημεία της Ελλάδας, που δίνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες, «πατέντες» με τις οποίες συνυπάρχουμε εδώ και χρόνια χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιούμε.
M. HULOT
Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

3 σχόλια
Επίσης,όπως έμαθα σήμερα από τον dj Junior SP: "Ήταν όμως και η γυναίκα της οποίας η φωνή ακούγεται στο έπος του Ltj Bukem, "Horizons", να απαγγέλλει τους κλασσικούς πλέον στίχους "Each new hour holds new chances for new beginnings, the horizon leans forward, offering you space to place new steps of change", παρμένους από το ποίημα που εκφώνησε στην ορκωμοσία του Bill Clinton".http://www.youtube.com/watch?v=qUzj5kV74_g
Προσπάθησα να τα εντάξω όλα στις φωτογραφίες. Θα είχα δώσει περισσότερη έμφαση στην πολιτική της δραστηριοποίηση αν είχα βρει και το ανάλογο υλικό. Προσθέτω ένα μίνι-βιογραφικό από το Biography Channel για να είναι η παρουσίαση λίγο πιο πλήρης, ελλείψει (στο ίντερνετ)σοβαρών ελληνικών αναφορών. Πάντως, η calypso απουσιάζει από τον τίτλο.
Εξαιρετικο το φωτογραφικο αφιερωμα αλλα η Μαγια Αγγελου ειναι και εξαιρετικα αξιολογη ποιητρια, διανοουμενη και ακτιβιστρια. Δεν την βραβευσαν μονο για το ...καλυπσο!!!Θα αξιζε να γραψετε κατι και γι' αυτες της τις δραστηριοτητες!