Pol Pot: Sympathy for the devil

Facebook Twitter
0

Along Veng, Ιούλιος του 1997. Ο Pol Pot κρατείται από τον Ιούνιο και αναμένει την ετυμηγορία "του λαικού δικαστηρίου" που έχει στηθεί από τους παλιούς συντρόφους του. Εδώ, την ώρα που δίνει τη συνέντευξη στον Nate Thayer

 

'Ηταν ένα από τα μεγαλύτερα scoop του (περασμένου) αιώνα! Ο Nate Thayer, ανταποκριτής της Far Eastern Economic Review όχι μόνο κατάφερε να πάρει συνέντευξη από τον Pol Pot, τον περιβόητο πρώην αρχηγό των Κόκκινων Χμερ, αλλά και μετέφερε τη σωρό του με το τζιπ του όταν στην τρίτη επισκεψή του στο αρχηγείο τους, στο Along Veng, τον βρήκε νεκρό -από καρδιακή προσβολή, όπως του είπαν. Για να γίνει πιστευτή προς τα έξω η καθαίρεση του αρχηγού τους, οι εναπομείναντες Κόκκινοι Χμερ που είχαν αναδιπλωθεί στα βάθη της καμποτζιανής ζούγκλας μετά την εγκαθίδρυση ενός φιλοβιετναμέζικου καθεστώτος στην πρωτεύουσα, είχαν ζητήσει από τον Nate Thayer να παρευρεθεί στο "λαϊκό δικαστήριο" που θα δίκαζε τον Pol Pot για προδοσία. 'Οταν πήγε την πρώτη φορά ο Nate Thayer τον Ιούλιο του 1997 με τον καμέραμαν της Asiaworks Television David McKaige, ο Pol Pot αρνήθηκε πεισματικά να του μιλήσει, παραμένωντας σιωπηλός καθ' όλη τη διάρκεια του "δικαστηρίου", προσπαθώντας, όπως είπε ο Thayer, "να διαφυλάξει όση αξιοπρέπεια του είχε μείνει". Σε μία όμως δεύτερη επίσκεψη λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβρη του 1997, κι ενώ είχε καταδικαστεί ο Pol Pot από τους συντρόφους του σε ισόβια κάθειρξη, δέχτηκε να μίλήσει και μάλιστα μπροστά σε κάμερα για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια. Η "de profundis" συνομιλία αυτή καταγράφηκε σε ένα ντοκιμαντέρ και στο βιβλίο του Thayer "Sympathy for the Devil : Living Dangerously in Cambodia. A Foreign Correspondent's Story".

 

Ο Nate Thayer δίπλα στο νεκρό Pol Pot και στη ζούγκλα της Καμπότζης. Το εξώφυλλο είναι από το περιοδικό  Far Eastern Economic Review που δημοσίευσε πρώτο το scoop του δημοσιογράφου.

 

 Ο Pol Pot (στο πρώτο πλάνο) μαζί με τους Ieng Sary, τον "αδερφό Νο 3", και τον Son Sen, αρχηγό της μυστικής αστυνομίας των Κόκκινων Χμερ.

 


Facing Genocide. Κhieu Samphan - Pol Pot. 'Ενα ντοκιμαντέρ των David Aronowitsch και Staffan Lindberg. Στο 1.05 διακρίνεται ο πασίγνωστος δικηγόρος Jacques Verges που είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Κhieu Samphan.

 

1975. Απελευθέρωση της Phnom Penh, πρωτεύουσας της Καμπότζης, από τους Κόκκινους Χμερ.


 

Pol Pot and the Khmer Rouge (2001), ντοκιμαντέρ του Adrian Maben με τη συνέντευξη του Pol Pot στον Nate Thayer.

 

 

Δωμάτιο βασανιστηρίων στο Tuol Sleng Genocide Museum που στεγάζεται στην Phnom Penh στο παλιό κτήριο της Ασφάλειας 21 (τη περιβόητη S-21).

 

 

 


'Ενα διαφορετικό απόσπασμα από την ταινία του Adrian Maben Pol Pot and the Khmer Rouge (2001).

 

Ο θάνατος του Pol Pot (επίσημα από καρδιακή προσβολή). Σπάνιες φωτογραφίες από το κινέζικο σάιτ News Ifeng.com/History/Gaoging.

 

 


 

Cambodia: POL POT The Interview and Confessionόνο στο YouTube). Μέρος πιθανόν του ίδιου του προηγούμενου ντοκιμαντέρ. Στο 0.27 εμφανίζεται πάλι ο δικηγόρος Jacques Verges για τον οποίο αναφέρει ο Pol Pot πως όταν κάποτε του είχε πάρει συνέντευξη, είχε γράψει πως τον είχε γνωρίσει πριν από 20-30 χρόνια σαν ένα ευγενικό και ντροπαλό νέο. Πράγματι, ο Jacques Verges, του οποίου η μητέρα ήταν Βιετναμέζα, είχε γνωρίσει τον Pol Pot στο Παρίσι τη δεκαετία του 1950 όταν και οι δύο ήταν φοιτητές. Στη μυστηριώδη ζωή του Jacques Verges υπάρχει ένα κενό εξαφάνισης μιας περίπου δεκαετίας -από το 1970 ως το 1978. Μεταξύ των πιθανών τόπων διαμονής του εκείνη την περίοδο έχει αναφερθεί και η Καμπότζη.

 

Ο Jacques Verges στο σπίτι του στο Παρίσι (από ρεπορτάζ για το 'Εψιλον της Ελευθεροτυπίας με τον δημοσιογράφο Θανάση Τσίτσα). Φωτ. Σπύρος Στάβερης/ LIFO

 

 

 Φωτ.:Σπύρος Στάβερης/ LIFO

 

 

 

 

 

 

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ