Ξένοι στον Παράδεισο

Ξένοι στον Παράδεισο Facebook Twitter
1

 Toυ Πάνου Μιχαήλ

Ο φωτογράφος Bechet Benjamin στο πρότζεκτ του με τον σαρκαστικό τίτλο 
I Am Winnie the Pooh υλοποιεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιδέα η οποία έχει να κάνει με την προσωπική μας ταυτότητα, τον τρόπο που λειτουργούμε κοινωνικά με βάση αυτή και τα στερεότυπα που υιοθετούμε σχεδόν αυτόματα.

Η ιδέα που είχε ήταν σχετικά απλή. Διάλεξε μερικούς από τους πιο γνωστούς ήρωες κόμιξ (είτε με σούπερ δυνάμεις είτε χωρίς) και τους τοποθέτησε σε εντελώς διαφορετικό κόντεξτ από αυτό που τους έχουμε γνωρίσει.

Έτσι στο φωτογραφικό σύμπαν του Bechet ο Spiderman είναι ένας απελπισμένος μετανάστης στις νησίδες του δρόμου που περιμένει να καθαρίσει τα τζάμια των διερχόμενων αυτοκινήτων.

 

 

Ο Ντόναλντ Ντακ προσπαθεί ανεπιτυχώς να πουλήσει ματσάκια με λουλούδια σε άτομα που πίνουν τον καφέ τους σε υπαίθριες καφετέριες.

 

 

Η Χιονάτη χωρίς τους 7 νάνους της και τον πριγκηπά της, σε ένα σκοτεινό δρομάκι ως πόρνη να περιμένει τον επόμενο πελάτη.

 

 

Ο Μίκυ άστεγος να κοιμάται σε παγκάκια.

 

 

Η Μίνυ να καθαρίζει σκάλες.

 

 

Ο Μπάτμαν ως υπάλληλος νυχτερινής βάρδιας σε βενζινάδικο.

Ο Γκούφυ να πουλάει τη λαθραία πραμάτεια του στο δρόμο όπως χιλιάδες μετανάστες.

 Η Κίτυ Κατ ως υπηρέτρια σε ηλικιωμένους.

Ο Γουίνυ το αρκουδάκι ως άλλος νεόπτωχος να τρώει ψωμί και τυρί σε μια τρώγλη.

Ο Χάλκ έξω από έναν σταθμό του μετρό ως άστεγος πλανόδιος μουσικός.

Επιλέγοντας να αποηρωποιήσει αυτές τις πολύ γνωστές και πολύ αγαπημένες φιγούρες της ποπ κουλτούρας ο Bechet Benjamin καταφέρνει με πολύ εύγλωττο τόπο να καταδείξει μια πλευρά των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών που οι περισσότεροι παρ' όλο που ερχόμαστε σε επαφή μαζί της σχεδόν καθημερινά επιλέγουμε την αποστασιοποίηση ή την αδιαφορία.

Φιγούρες του περιθωρίου, παράνομοι εργάτες-μετανάστες, χωρίς ταυτότητα, αόρατοι αποκτούν προσωρινά στο κόντεξτ αυτού του πρότζεκτ τη γνώριμη και φιλική μορφή όλων αυτών των αγαπημένων ηρώων υπενθυμιζοντάς μας με τον τρόπο τους πως ο άνθρωπος και οι ιστορίες του μπορούν από τη  μια στιγμή στην άλλη να ανατρέψουν ότι είχαμε ως εντύπωση ή πεποίθηση.

Και πως τίποτα δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται.

 


Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια