ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Τα υπνοδωμάτια 10 παιδιών σε διαφορετικά μέρη του κόσμου

Τα υπνοδωμάτια 10 παιδιών σε διαφορετικά μέρη του κόσμου Facebook Twitter
14

Παιδιά από όλο το κόσμο, διαφορετικές κουλτούρες και κοινωνικές τάξεις, όλα μαζί κάτω από τον φακό του φωτογράφου James Mollison .

 

Ένα σοκαριστικό έργο που δείχνει την ανισότητα ανάμεσα σε παιδιά. Αν είναι να κάνουμε μια σημαντική αλλαγή πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά.

Το βιβλίο του ονομάζεται "Where Children Sleep"

 

Όταν ζητήθηκε από το φωτογράφο James Mollison να κάνει ένα project σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, του ήρθε στο μυαλό το παιδικό του δωμάτιο. Η εξέλιξη αυτής της ιδέας ήταν το "Where Children Sleep". Οι φωτογραφίες που έβγαλε απεικονίζουν τη σκληρή πραγματικότητα.

children-sleep-nepal

indira (7 ετών) από το Νεπάλ. Μοιράζεται το στρώμα της, το μοναδικό στο σπίτι, με τα αδέρφια της. Από 3 χρονών δουλεύει 6 ώρες την ημέρα, πάει σχολείο και ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια.

children-sleep-tokyo

Kaya(4 ετών) από το Τόκιο.Μένει με τους γονείς της σε ένα μικρο διαμέρισμα και στο δωμάτιο της έχει πολλά φορέματα, παλτά, κούκλες και περούκες, Ονειρεύεται να σχεδιάζει κινούμενα σχέδια όταν μεγαλώσει.

where-children-sleep-china

Dong (9 ετών) από Κίνα. Μοιράζεται το δωμάτιο του με την οικογένεια του. Αγαπάει το τραγούδι, και τα απογεύματα βλέπει λίγη τηλεόραση και κάνει τα μαθήματά του για το σχολείο. Το όνειρό του είναι να γίνει αστυνομικός.

where-children-sleep-army-kentucky

Joey (11 ετών) από Κεντάκι, Η.Π.Α. Όταν ήταν 7 χρονών, πυροβόλησε το πρώτο του ελάφι. Του αρέσει να κυνηγάει με τον πατέρα του, και έχει 2 δικά του πιστόλια και ένα τόξο. Το κατοικίδιο του είναι μια σαύρα με την οποία του αρέσει να βλέπουν μαζί τηλεόραση τα απογεύματα.

children-sleep-kentucky-blond-girl

Jasmine (4 ετών) από Κεντάκι, Η.Π.Α. Μένει με την οικογένειά της σε ένα μεγάλο σπίτι σε μια φάρμα. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 διαγωνισμούς ομορφιάς και έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Για τους διαγωνισμούς αυτούς εξασκείται καθημερινά με προσωπικό εκπαιδευτή.

children-sleep-african

Lamine( 12 ετών) από τη Σενεγάλη. Μοιράζεται το δωμάτιο του με άλλα αγόρια. Τα κρεβάτια δεν είναι άνετα και έχουν τούβλα αντί για πόδια σαν στήριγμα. Δουλεύουν κάθε μέρα από τις 6 το πρωί σε χωράφια μέχρι το απόγευμα όπου διαβάζουν το Κοράνι.

where-children-sleep-young-girl-brazil

Thais (11 ετών) από την Βραζιλία. Μοιράζεται το δωμάτιο της με την αδερφή της. Είναι συνηθισμένη σε συμμορίες και χρήση ναρκωτικών στην γειτονιά. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει μοντέλο όπως πολλά κορίτσια από την Βραζιλία.

where-children-sleep-palestina

Douha (10 ετών) από την Παλαιστίνη. Μένει σε κατασκήνωση προσφύγων με τα 11 αδέρφια της και μοιράζεται το δωμάτιο με τις 5 αδερφές της. Ο αδερφός αυτοκτόνησε σε επίθεση ενάντια στο Ισραήλ.

where-children-sleep-new-york

Jamie (9 ετών) από την Νέα Υόρκη. Μένει σε ρετιρέ στην 5η λεωφόρο. Ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος σαν τον πατέρα του και πηγαίνει σε ιδιωτικό δημοφιλές σχολείο όπου μαθαίνει οικονομικά. Κάνει μαθήματα τζούντο και κολύμβησης.

where-children-sleep-little-boy

Roathy(8 ετών) από την Καμπότζη. Το στρώμα του, όπου και μένει, είναι σε σκουπίδια και το κρεβάτι του είναι παλιά λάστιχα αυτοκινήτου. Το μόνο του γεύμα είναι το πρωινό. Κάνει μπάνιο μαζί με άλλα παιδιά σε τοπικό φιλανθρωπικό κέντρο πριν να φύγει για τη δουλειά του όπου ψάχνει πλαστικά μπουκάλια και κονσέρβες τα οποία και πουλάει σε εταιρεία ανακύκλωσης.

where-children-sleep-kenya

Nantio (15 ετών) από την Κένυα. Μέλος της φυλής Rendille . Μένει σε σκηνή φτιαγμένη από πλαστικό. Θέλει να παντρευτεί με πολεμιστή αλλά πρώτα θα πρέπει να υποστεί κλειτoριδεκτομή. Καθημερινά προσέχει τα πρόβατα και κόβει ξύλα.

where-children-sleep-italy-homeless

Άστεγο παιδί από τη Ρώμη, Ιταλία. Μένει σε στρώμα στην ύπαιθρο. Η οικογένεια του και αυτός δεν έχουν ταυτότητες και δεν μπορούν να βρουν κανονικές δουλειές. Οι γονείς του καθαρίζουν τζάμια αυτοκινήτων και κανείς τους δεν είναι μορφωμένος.

μετάφραση /επιμέλεια: Natalie Sampas
www.childit.gr

Φωτογραφία
14

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

9 σχόλια
ειρωνια ειναι να βλεπεις αυτα τα λαμπρα προσωπακια που εχουν στερηθει τα βασικα πραγματα να ειναι με το χαμογελο και εμεις να στεναχωριομαστε για ανουσια μικροπραγματα.
Εγω βλεπω παιδικα αθωα ματακια.Βλεπω οτι κανενα δν εχει ευκολη ζωη.Βλεπω οτι η αδικια στον κοσμο ειναι μεγαλυτερη απο οτι φανταζομαστε ολοι εμεις.υ.γ.Η Τhais απο την Βραζιλια θα γινει πολυ ομορφη!με η χωρις τα ναρκωτικα (sad story)
κ εμεις πιστευουμε στον θεο εχουμε ομως το μυαλο κ την κριτικη σκεψη να δουμε κ να πραττουμε περα απο αυτο.ο εφησυχασμος του τυπου "ετσι ειναι η ζωη" και "ο θεος εχει εναν σκοπο για ολους" νομιζω οτι απλα ειναι γελοιος.ποια νοοτροπια και ποιος τροπος ζωης αναγκαζει αυτα τα παιδια να ζουν ετσι;κ το οτι το πρωτο ειναι ομορφο τι σχεση εχει;
Το 1ο,αν και 'φτωχικο' ειναι απλα πανεμορφο...Ας μην στεκομαστε στο ποσα εχει ο καθενας..Ο καθε λαος εχει τη δικη του νοοτροπια και τροπο ζωης..Σιγουρα υπαρχει αδικια σε μεγαλο βαθμο,αλλα για το οτι ζουμε και μονο πρεπει να ευχαριστουμε το Θεο..
ElinaMelene, θα σου απαντήσω απλοικά, μήπως καταφέρει ο απλοικός χριστιανορθόδοξος εγκέφαλός σου να κατανοήσει την άποψή μου. Αν πιστεύεις ότι ο θεούλης σου "δοκιμάζει" την πίστη αυτών των παιδιών, απλά για να απολαύσουν την μετά θάνατον παραδεισένια ζωή που τους υπόσχεται, τότε ο θεούλης σου είναι ένας ελεεινός, άκαρδος, μισάνθρωπος, κτηνώδης θεούλης... "Νοοτροπία λαών" και "τρόπος ζωής" είναι αυτά που βλέπεις στις παραπάνω φωτογραφίες παιδιών από υπανάπτυκτες χώρες;;...Ααα, μην ξεχάσεις να ευχαριστήσεις τον θεουλάκο σου που επιτρέπει σ΄αυτά τα παιδάκια έστω και να ζούν... +€ΥΛΟΓΗCΟΝ+ ...
Κι η πλάκα είναι ότι ακους ακόμα πολλούς να λένε πως 'οι καλοί δε χάνονται', 'αν θες κάτι πραγματικά, θα το πετύχεις αν δουλέψεις σκληρά', 'στον καπιταλισμό υπάρχουν ίσες ευκαιρίες' κλπ κλπ.Αχ βαχ.
Γιατι μονο στο καπιταλισμο υπαρχουν αυτες οι ανισοτητες ? Πριν 200 η 300 χρονια η ακομα και πιο παλια δεν υπηρχαν ? Αναλογικα το μονο που εχει αλλαξει ειναι ο πληθυσμος του πλανητη ,οι ανισοτητες και οι αντιθεσεις υπαρχουν απο παρα πολυ παλια και παραμενουν ιδιες.