Για την αινιγματική disco - queen Amanda Lear

Για την αινιγματική disco - queen Amanda Lear Facebook Twitter
3

Την Amanda Lear με το αείμνηστο disco- hit Enigma (Give a bit of mmm to me) μού την ξαναθύμησε πριν μερικά χρόνια ο Θοδωρής Μανίκας με το cd Η Λεωφόρος των συναυλιών που επιμελήθηκε, μια συλλογή τραγουδιών μεγάλων ξένων μουσικών που έπαιξαν στο γήπεδο του Π.Α.Ο. από το 1967 μέχρι το 1996.

 

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Γιάννη Νένε, που συμμετείχε στο κείμενο της έκδοσης, η εικόνα της Amanda Lear μέσα σ' ένα άδειο γήπεδο ήταν τραγική! Είχε εμφανιστεί τον Μάιο του 1980, τότε δηλαδή που ακόμη χαλούσε κόσμο στις ντισκοτέκ της χώρας μας με το τραγούδι αυτό. Κάτι τέτοια έβλεπε και άκουγε ο δικός μας Γιώργος Μαρίνος τον ίδιο καιρό πάνω-κάτω κι έβαλε τη Νινή Ζαχά να του γράψει το Κάνε μου λιγάκι μμμ...

 

 

Σύμφωνα τώρα με τον Δημήτρη, έναν φίλο που' χει περάσει τα πενήντα και που βρέθηκε στη συναυλία της, κινδύνευσε να φάει τέτοια ντομάτα η άμοιρη η Amanda που θα έβγαζε τον πελτέ της για τον χειμώνα. Και πως να γινόταν διαφορετικά, αφού διανύαμε εποχές όπου το φτωχό ελληνικό κοινό διψούσε για τα live των σπουδαιότερων ξένων rock, metal και punk συγκροτημάτων (Alice Cooper, Talking Heads, Osibisa, Jethro Tull και Sniff' n' the Tears ήταν μερικοί μόνο από τους θρυλικούς καλλιτέχνες που έπαιξαν στη Λεωφόρο τον καιρό εκείνο)!

 

 

 

Έτσι, η Amanda Lear έμεινε στη μνήμη των Ελλήνων ως disco- queen ή και ως μυστηριώδης transexual, πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση της Στρέλλας του Κούτρα. Κανείς δε γνωρίζει αν η συγκεκριμένη Γαλλίδα κυρία με τη χαρακτηριστική μπάσα φωνή, που ανέκαθεν μου θύμιζε κάτι μεταξύ Nico και...κροταλία, και το 1.83 ύψος, είχε γεννηθεί πριν από 74 χρόνια ως άντρας με το όνομα Alain Tapp ή ως γυναίκα που τακίμιασε με τον υπερρεαλιστή Νταλί στα 60s κι είπαν να ταράξουν παρέα τα νερά της μουσικής και όχι μόνο βιομηχανίας.

 

 

Υπήρξε φωτομοντέλο, μούσα του Νταλί, φίλη των Beatles, του πρόωρα χαμένου Brian Jones των Stones, του Andy Warhol και της Twiggy, διασκεύασε κομμάτι του Elvis Presley για τον πρώτο της δίσκο, φωτογραφήθηκε για εξώφυλλο των Roxy Music, κατέκτησε με ευκολία τα 70s και τα 80s περνώντας από διαφορετικά μουσικά είδη και εν συνεχεία ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων, τα εικαστικά και τις τηλεοπτικές παρουσιάσεις.

 

Το Enigma, πάντως, είναι κομματάρα, δικαίως την αναγόρευσε κάποτε σε disco-queen και δικαίως μάλλον τη θυμήθηκα κι εγώ!

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Θυμάμαι το '81 (νομίζω) όταν μόλις είχαμε βγει απ' τη συναυλία του Γκάλαχερ στη Φιλαδέλφεια (αν θυμάμαι καλά) που κοροϊδεύαμε κάτι φίλες επειδή είχαν πάει στην Αμάντα Λιρ. Οι γυναίκες ήταν πιο επιρρεπείς στη ντίσκο τότε :Ρ