Birdman: Ο Κίτον στα καλύτερά του

Birdman: Ο Κίτον στα καλύτερά του Facebook Twitter
0

Μπορεί να μην είναι η κλασική οσκαρική επιλογή, μπορεί επίσης να ξενίσει τον μέσο θεατή αλλά δεν παύει να είναι μια μαύρη κωμωδία που ξεπερνάει τα συνηθισμένα και γυρίζει την πλάτη στα εύκολα και ασφαλή μονοπάτια ενός blockbuster. Με αφορμή τη μεγάλη πρεμιέρα αυτής της Κυριακής στα κανάλια Novacinema, το Birdman μπαίνει στο μικροσκόπιο και βρίσκουμε πολλούς λόγους για να απολαύσουμε μία ταινία ανατρεπτική, με τον Κίτον στα καλύτερά του.

Ο Ιναρίτου, αν και μας έχει συνηθίσει σε άλλου ύφους αριστουργήματα όπως το 21 Γραμμάρια και το BABEL, για να μην αναφερθούμε και στο εκπληκτικό Χαμένες Αγάπες προ 15ετίας που τον έβαλε στο χάρτη των μεγάλων σκηνοθετών, αλλάζει πορεία και δοκιμάζεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Μία διαφορετική ιστορία, ένα κρυφοκοίταγμα στα παρασκήνια του λαμπερού κόσμου της μεγάλης οθόνης που κρύβει πολλά μυστικά και ακόμα περισσότερα προβλήματα.

SPOILERS ALERT!

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ακούει στο όνομα Ρίγκαν Τόμσον και είναι ένας ξεχασμένος ηθοποιός του Χόλιγουντ, που έγινε διάσημος για το ρόλο του σούπερ ήρωα Birdman δεκαετίες πίσω. Ο πρωταγωνιστής μας βασανίζεται από τη φωνή του ήρωά του Birdman, ο οποίος του ασκεί δριμύ κριτική ενώ παράλληλα του δίνει υπερδυνάμεις όπως αυτή της αιώρησης και της τηλεκίνησης. Ο Ρίγκαν ευελπιστεί να ξανακερδίσει την χαμένη του λάμψη, γράφοντας, σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας σε μια θεατρική παράσταση του Μπρόντγουεϊ, βασισμένη στο μικρό διήγημα του Ρέιμοντ Κάρβερ, "What We Talk About When We Talk About Love". Παραγωγός του έργου έχει αναλάβει ο επιστήθιος φίλος και δικηγόρος του, ο Τζέικ ενώ τους γυναικείους ρόλους έχουν η κοπέλα του Ρίγκαν η Λόρα καθώς και η πρωτοεμφανιζόμενη Λέσλι. Σημαντική παρουσία στην ταινία, είναι η κόρη του Ρίγκαν, η Σαμ, η οποία έχει μόλις βγει από κέντρο απεξάρτησης από ναρκωτικά, και είναι η βοηθός του στο θέατρο.

Φθινόπωρο γεμάτο μεγάλες πρεμιέρες στα κανάλια Novacinema. Φτιάξτε τη δική σας συλλογή ταινιών μέσω του εξελιγμένου αποκωδικοποιητή εγγραφής NovaBox+

Μετά από διάφορα επεισόδια και απογοητεύσεις, ένα φωτιστικό πέφτει πάνω στον συμπρωταγωνιστή Ραλφ κατά τη διάρκεια μιας πρόβας, αφήνοντας το έργο κενό ηθοποιού λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα. Βέβαια, ο Ραλφ ήταν κατά γενική ομολογία ένας απαράδεκτος ηθοποιός, γεγονός που έδωσε στον Ρίγκαν την αφορμή να κατηγορήσει τον Τζέικ ότι αυτός προκάλεσε το ατύχημα ώστε να μπορέσει να τον αντικασταστήσει. Μέσω της Λέσλι, ο Ρίγκαν τελικά αντικαθιστά τον Ραλφ με τον ταλαντούχο και ιδιότροπο ηθοποιό Μάικ. Ενώ στην αρχή δείχνει ότι όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους, οι πρώτες προβολές του έργου μοιάζουν με καταστροφή: ο Μάικ σταματάει να παίζει σε μια σκηνή όταν αντιλαμβάνεται ότι ο Ρίγκαν αντικατέστησε το τζιν του με νερό και προσπαθεί να βιάσει τη Λέσλι κατά τη διάρκεια μιας σκηνής σεξ. Το κακό συνεχίζεται όταν ο Ρίγκαν διαβάζει τα πρώτα σχόλια του τύπου και γίνεται πυρ και μανία που ο συμπρωταγωνιστής του Μάικ έχει όλη την προσοχή πάνω του. Παρόλα αυτά ο Τζέικ τον ενθαρρύνει να συνεχίσει. Όταν ο Ρίγκαν πιάνει την κόρη του Σαμ να κάνει χρήση μαριχουάνας, του λέει ότι είναι αναλώσιμος και ότι το έργο του δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα έργο ματαιοδοξίας.

Birdman: Ο Κίτον στα καλύτερά του Facebook Twitter

Στα παρασκήνια, κατά τη διάρκεια της τελικής δοκιμαστικής προβολής, ο Ρίγκαν βλέπει την Σαμ και τον Μάικ να φλερτάρουν, φουντώνοντας τις υποψίες του για τον Μάικ που τον θεωρεί μια πραγματική απειλή. Αυτό τον οδηγεί έξω από το θέατρο όπου κατά λάθος κλειδώνεται, αναγκάζοντάς τον να περπατήσει με το εσώρουχο μέσα από την Times Square για να ξαναμπεί μέσα. Ωστόσο αυτό βιντεοσκοπείται από διάφορους περαστικούς κάνοντας το βίντεο viral μέσα σε λίγες ώρες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πηγαίνοντας σε ένα μπαρ για να ηρεμήσει, συναντάει την αυστηρή κριτικό Τάμπιθα Ντίκινσον, η οποία λόγω της απέχθειάς της προς τις διασημότητες του Χόλιγουντ που προσπαθούν να κερδίσουν την υστεροφημία τους παίζοντας θέατρο, του υπόσχεται να «σκοτώσει» το έργο του με αρνητική κριτική. Ο απογοητευμένος Ρίγκαν μεθάει και λιποθυμάει στο δρόμο. Την επόμενη μέρα, σε μια κατάσταση σύγχυσης, συνομιλεί με τον Birdman, ο οποίος προσπαθεί να τον πείσει να κάνει άλλη μια ταινία με τον Birdman και βλέπει τον εαυτό του να πετά μέσα στους δρόμους του Μανχάταν πριν φτάσει στο θέατρο.

Λίγο πριν την πρεμιέρα, η Σαμ δείχνει το βίντεο στον πατέρα της, όπου τρέχει σχεδόν γυμνός στην Times Square, και του εξομολογείται ότι όχι μόνο δεν την ενόχλησε αλλά απεναντίας ήταν κάτι καλό, καθότι είδε μια ανθρώπινη πτυχή στον Ρίγκαν, φέρνοντάς τους κοντά για πρώτη φορά.

Birdman: Ο Κίτον στα καλύτερά του Facebook Twitter

Στην πρεμιέρα, ο Ρίγκαν αποφασίζει να αντικαταστήσει το ψεύτικο όπλο με ένα αληθινό για την τελική σκηνή στην οποία ο χαρακτήρας του αυτοκτονεί, πυροβολώντας τελικά τη μύτη του. Το κοινό σηκώνεται όρθιο και χειροκροτά, εκτός από την κριτικό Τάμπιθα, η οποία αποχωρεί.

Την επόμενη μέρα, ο Ρίγκαν αντιλαμβάνεται ότι γλύτωσε το θάνατο, με μόνη απώλεια τη μύτη του, η οποία και επανήλθε χειρουργικά. Εκεί, στο δωμάτιο του νοσοκομείου, ο Τζέικ αποκαλύπτει στον Ρίγκαν ότι η Τάμπιθα έγραψε μια διθυραμβική κριτική, χαρακτηρίζοντας την αυτοκτονία του ως μια νέα μορφή μεθοδικής υποκριτικής την οποία αποκάλεσε «Υπερ-ρεαλισμός». Στη συνέχεια, τον επισκέπτεται η Σαμ. Σε μια στιγμή που φεύγει από το δωμάτιο, ο Ρίγκαν πάει στην τουαλέτα όπου κακήν κακώς διώχνει τον Birdman και βλέποντας κάτι πουλιά από το παράθυρο, σκαρφαλώνει στο περβάζι. Όταν η Σαμ επιστρέφει, ο Ρίγκαν δεν είναι πουθενά ενώ το παράθυρο είναι ανοιχτό. Κοιτάζει πρώτα κάτω στο δρόμο, μετά αργά πάνω στον ουρανό και χαμογελάει...

Η συνέχεια στη μεγάλη πρεμιέρα αυτής της Κυριακής, αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema, με δυνατότητα εγγραφής στον εξελιγμένο αποκωδικοποιητή NovaBox+ για ένα χειμώνα γεμάτο cine εμπειρίες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM