Απεργία της ΓΣΕΕ

Γιατί πρέπει να δεις το Birdman

Γιατί πρέπει να δεις το Birdman Facebook Twitter
2
Γιατί πρέπει να δεις το Birdman Facebook Twitter

Αν τα τέσσερα Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου αυτού της καλύτερης ταινίας, δύο Golden Globe, ένα BAFTA και συνολικά 210 βραβεία σε φεστιβάλ εντός και εκτός Αμερικής, δεν σας πείθουν, τότε η προοπτική μιας ιδιαίτερης μαύρης κωμωδίας έξω από τα συνηθισμένα θα σας πείσει. Ο λόγος για το Birdman, την αντισυμβατική ταινία που όμως κέρδισε τα μπλοκμπάστερ, η οποία αυτή την Κυριακή θα μας καθηλώσει, αφού επιτέλους κάνει πρεμιέρα στην ελληνική τηλεόραση, στα κανάλια Novacinema.

Ο μεξικανός El Negro, ήτοι  Alejandro González Iñárritu, γνωστός και αγαπημένος σκηνοθέτης στους πολλούς με το αριστουργηματικό BABEL και λίγο νωρίτερα με τα 21 Γραμμάρια, έρχεται να πρωτοτυπήσει για άλλη μια φορά. Η ιστορία θα μας ταξιδέψει στα παρασκήνια της ζωής ενός once upon a time σταρ του Χόλιγουντ, που με αγωνιώδεις προσπάθειες επιχειρεί να ορθοποδήσει ξανά σε όλα τα επίπεδα, επαγγελματικά και προσωπικά που δείχνουν να καταρρέουν. Ενός ανθρώπου που καταβάλλεται διαδοχικά από τον ναρκισσισμό και την αυταπάρνηση, ενός φευγάτου καλλιτέχνη αιωρούμενου μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Γιατί πρέπει να δεις το Birdman Facebook Twitter

Ο κρυμμένος άσσος στο μανίκι του Ιναρίτου όμως δεν είναι άλλος από τα οπτικά εφέ δια χειρός του εκπληκτικού και βραβευμένου με Όσκαρ για το Gravity, Emmanouel Lubezki. Ο έτερος Μεξικανός, κατάφερε να δώσει στην ταινία την αίσθηση ενός μονοπλάνου (η ταινία γυρισμένη σε μία συνεχή λήψη), πράγμα διόλου ευκαταφρόνητο για τους γνώστες της κινηματογραφικής τέχνης. Ειδικότερα δε όταν η ταινία έχει συνεχή γυρίσματα μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαισθήσεων χωρίς διαλείμματα! (σ.σ. γι' αυτό και όχι μόνο θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα τον αποκωδικοποιητή εγγραφής NovaBox+)

Κατά αυτόν τον τρόπο της ομαλής και αδιάλειπτης ροής της εικόνας, όταν ο πρωταγωνιστής Riggan πετάει πάνω από το Μανχάταν και πυροβολεί μπάλες φωτιάς από τα δάχτυλά του, επιτυγχάνει στο να ζούμε μαζί του όλα αυτά τα οράματα που βιώνει μέσα στο κεφάλι του. Γιατί ο ρόλος του υπερ-ήρωα Birdman που τον έκανε διάσημο προ δεκαετιών, φαίνεται να έχει στοιχειώσει το μυαλό του και τον ακολουθεί παντού: Στα καμαρίνια του θεάτρου που του δίνει υπεράνθρωπες δυνάμεις, συνομιλητής και αντιπαραβαλλόμενος με την βαριά  φωνή του Birdman να του σημειώνει το μεγαλείο του, σε αντιδιαστολή με το λίγο των άλλων στο θεατρικό του περιβάλλον...

Κατά γενική ομολογία, ο Keaton δίνει μία άρτια ερμηνεία, και αν όχι την καλύτερη ίσως μία από τις καλύτερες της υποκριτικής του πορείας. Το παράδοξο είναι πως και στην πραγματικότητα ο εν λόγω ηθοποιός έφτασε στο απόγειο της καριέρας του υποδυόμενος ένας σούπερ ήρωα, τον Batman…  

Γιατί πρέπει να δεις το Birdman Facebook Twitter

Σε αυτό το σημείο μπορούμε να δούμε και τους υπόλοιπους ενδιαφέροντες χαρακτήρες, όπως του αγαπημένου στο ελληνικό κοινό Zach Galifianakis στο ρόλο του φίλου και έμπιστου παραγωγού του Riggan, Jake αλλά και του μοναδικού Edward Norton που για άλλη μια φορά κερδίζει το στοίχημα, αλλά και τους κριτικούς, υποδυόμενος έναν χαρισματικό πλην προβληματικό ηθοποιό, τον Mike Shiner.

Από τους γυναικείους χαρακτήρες ξεχωρίσαμε την Emma Stone στο ρόλο της κόρης του Riggan και βοηθού του στο θέατρο, άρτι αφιχθείσα από το κέντρο αποτοξίνωσης με διάθεση να προωθήσει τον πατέρα της μέσα από τα social media και τα Likes του Facebook.

Τα υπόλοιπα σύντομα στην οθόνη, στην πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του Birdman, που θα απολαύσουμε αυτή την Κυριακή αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema. Μία ακόμα μεγάλη cine εμπειρία για αυτό το χειμώνα που μπορούμε να γράψουμε στον εξελιγμένο αποκωδικοποιητή εγγραφής NovaBox+, φτιάχνοντας σιγά σιγά μία εκπληκτική ταινιοθήκη.

2

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ενώ αναγνωρίζω τις αρετές της ταινίας, αντισυμβατική ήταν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο οπτικοακουστικό της περίβλημα. Η ιστορία της, να ρίχνει τα πυρά στο Χόλυγουντ, στους "κακούς" κριτικούς, στους αλαζόνες ηθοποιούς και γενικά στη σόουμπιζ, είναι κάτι που συμβαίνει από τον κάθε κακομοίρη εδώ και δεκαετίες.