Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΓΕΥΣΗ

Εδώ θα βρεις ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα

Στο καλόγουστο Ιώδιο στο Φάληρο.

Γαριδομακαρονάδα με μανιτάρια
Γαριδομακαρονάδα με μανιτάρια

 

Το Ιώδιο στο Παλαιό Φάληρο είναι ένα καλόγουστο ψαροεστιατόριο που επί δεκατρία συναπτά έτη σερβίρει με συνέπεια ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα. Ο κατάλογός του όλα αυτά τα χρόνια ήταν προσηλωμένος στα θαλασσινά πιάτα, μερικά εκ των οποίων ασπάζονταν την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, ενώ κάποια άλλα αντλούσαν έμπνευση από τις κουζίνες της Μεσογείου. Ο λόγος που επανερχόμαστε είναι γιατί αυτό το καλοκαίρι το Ιώδιο ανανέωσε το μενού του δίνοντας έμφαση στα τοπικά προϊόντα, όπως τα μανιτάρια Ηπείρου, τα τουτουμάκια Καλαβρύτων, τα μαυρομάτικα Φενεού και το ελαιόλαδο ορεινής Αιγιαλείας που ο σεφ παντρεύει στα πιάτα με εξωτικά υλικά, από φρέσκο chili, lime έως και passion fruit. Ο σεφ Μάρκος Πατεράκης εμπνέεται από το ελληνικό θαλασσινό ταμπεραμέντο που το συνδυάζει με υλικά και επιρροές από άλλες κουζίνες του πλανήτη. Όλα όμορφα φροντισμένα, σε κάνουν να νιώθεις χαλαρά για να απολαύσεις την έξοδό σου. Χαζεύω την κάρτα των κρασιών με τις καλές επιλογές όχι μόνο από τον ελληνικό αλλά και τον παγκόσμιο αμπελώνα, κάτι που οφείλεται στην ιδιαίτερη αγάπη που έχει στον οίνο ο ιδιοκτήτης Κωστής Τσαλπατούρος, ο οποίος φροντίζει να ενισχύει τη συλλογή των κρασιών με ευχάριστες εκπλήξεις.

 

Συναγρίδα στη λαδόκολα
Συναγρίδα στη λαδόκολα

 

Για αρχή δοκιμάσαμε νησιώτικη σαλάτα (€8) με ντοματίνια, καππαρόφυλλα, μαρινάτο γαύρο και κριθαρομπουκιές, ό,τι πρέπει για να μπεις σε κλίμα διακοπών. Ακολούθησε φωλιά καπνιστού χταποδιού με γέμιση φάβας και ωραίο πέστο κάππαρης (€7,5) που χάριζε την ένταση στο πιάτο. Τα ελληνικά υλικά ισορροπούν με τα εξωτικά στο καπνιστό χέλι με ψητή μελιτζάνα, που ενισχύεται γευστικά με σάλτσα miso (€10,50). Ωραιότατες οι γαρίδες Αμβρακικού που αγκαλιάζει πετυχημένα κρούστα panko και συνοδεύονται με ασιατική μαγιονέζα φτιαγμένη με σησαμέλαιο, chili, μέλι και σάλτσα σόγιας (€15) – τρώγονται απνευστί. Οι εραστές των ζυμαρικών θα ενδώσουν σε μια γαριδομακαρονάδα (16) που ο σεφ συνδυάζει με άγρια μανιτάρια, ρόκα και μασκαρπόνε που δένει όμορφα τη σάλτσα. Τα παραδοσιακά προϊόντα χρησιμοποιούνται στην κουζίνα του Ιωδίου, όπως τα τουτουμάκια από τα Καλάβρυτα που ο σεφ κάνει γιουβέτσι με φρέσκο πετροκάβουρα Βρετάνης (€37/κιλό). Η συναγρίδα βγαίνει από τη λαδόκολλα και ευωδιάζει θαλασσινή φρεσκάδα που μπλέκει με τα αρώματα των φρέσκων λαχανικών και το πέστο βασιλικού (€63/κιλό). Στο μενού φιγουράρουν και οι κλασικές προτάσεις με τηγανητό μαριδάκι, σαρδελίτσες στη σχάρα με χοντρό αλάτι και μύδια αχνιστά. Στο Ιώδιο δεν κάνουν εκπτώσεις στη φρέσκια πρώτη ύλη και γι' αυτό μπορείς να απολαύσεις ένα μαστόρικα ψημένο φρέσκο ψάρι από τα νερά της Ικαρίας, της Εύβοιας ή των Κυκλάδων. Ένα εκμέκ πολίτικο (€6,50) με παγωτό καϊμάκι βάζει τη γλυκιά σφραγίδα στην ψαροφαγία.

 

Φωλιά καπνιστού χταποδιού
Φωλιά καπνιστού χταποδιού

☛ Ιώδιο, λεωφ. Αχιλλέως 119Β, Π. Φάληρο, 210 9884258

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ