Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
0
Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Δεν είναι τυχαίο ότι στο στέκι της κυρίας Αθανασίας έρχονται άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν το καϊμάκι και το παγωτό τριαντάφυλλο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Cremino στην οδό Νίκης δεν χρειάζεται ταμπέλες, ούτε μόνιμο κατάλογο. Θυμίζει μάλλον κινητό παγωτατζίδικο που αραξοβόλησε κάτω απ’ την Πλάκα για να συνεχίσει αυτό που καλά ξέρει να κάνει: να φτιάχνει σπιτικό παγωτό, φορτωμένο αναμνήσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο στέκι της κυρίας Αθανασίας έρχονται άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν το καϊμάκι και το παγωτό τριαντάφυλλο. Δεν είναι όμως μόνο το παγωτό που φέρνει τον κόσμο στο Cremino. Είναι σίγουρα και το ταπεραμέντο της κυρίας Αθανασίας, τα άφθονα κεράσματα και η διάθεση να σε εξυπηρετήσει, να σε γνωρίσει καλύτερα. Στα παραπάνω πρόσθεσε και την μεγάλη γκάμα από ‘πειραγμένες γεύσεις’ που διαθέτει το Cremino, όπως αυτές με τα μπαχαρικά και το αλκοόλ. «Τις προάλλες έκανα έναν συνδυασμό που δεν είχα δοκιμάσει ξανά», άρχισε να μου διηγείται η κυρία Αθανασία «Σοκολάτα, αγριοκέρασο, μαύρο πιπέρι, κουρκουμά. Είχα στο μυαλό μου μια ιδέα για το τι γεύση θα έχει αλλά το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο απ’ ότι μπορεί να βάλει ο νους σου». Έτσι είπε και γέλασε συνωμοτικά, λες και άφησε να πλανάται στον αέρα ένας γρίφος άλυτος και ένα μυστικό.

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Εγώ όταν αποφάσισα να φτιάξω κατάστημα με παγωτά πήγα στην Ιταλία να εξειδικευτώ. Εκεί έμαθα την τεχνική του παγωτού και κράτησα μια συμβουλή από τον καθηγητή μου: να βάζω φαντασία, έμπνευση και πολύ καλό γάλα σε ό,τι φτιάχνω. Αν έχεις καλές πρώτες ύλες και φαντασία μπορείς να κάνεις τα πάντα... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Για την κυρία Αθανασία το παγωτό είναι αναμνήσεις. Η ίδια θυμάται τον παγωτατζή στην γειτονιά της στην Κυψέλη. «Περνούσε με το ποδήλατο και φορούσε στολή με καπέλο. Μην φανταστείς ότι είχε πολλές γεύσεις, παγωτό κρέμα μας έδινε. Πρόσφατα μάλιστα, είδα έναν τέτοιο παγωτατζή παλιάς σχολής, να κυκλοφορεί στο λιμάνι της Σαλαμίνας. Ήταν ένας παππούς ξεχασμένος απ’ τον χρόνο. Μου έφερε τόσες αναμνήσεις. Εκείνα τα χρόνια το παγωτό ήταν η χαρά του παιδιού». Σήμερα η κυρία Αθανασία είναι με την σειρά της η χαρά των παιδιών. «Έρχονται άφθονα πιτσιρίκια στο μαγαζί. Έρχονται επειδή με εμπιστεύονται οι γονείς γιατί φτιάχνω καθαρό παγωτό με καλό γάλα, χωρίς συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες. Στα πιτσιρίκια αρέσουν φυσικά οι σοκολάτες, αλλά οι μαμάδες επιμένουν να τους δίνουν τις κρέμες. Τα πιο μεγάλα παιδιά, μπορεί να δοκιμάσουν και άλλες γεύσεις, όπως φράουλα, μπισκότο ή καραμέλα».

Eντυπωσιαστήκαμε από το δροσιστικό παγωτό Mohito με ούζο, το σορμπέ σοκολάτα-μπύρα με την έντονη επίγευση και την γρανίτα σαγκρία που ευφραίνει καρδία και ανοίγει την όρεξη για χορό.

Η ίδια έμαθε να παρασκευάζει παγωτό στην Ιταλία, όπου παρακολούθησε έναν κύκλο σεμιναρίων ζαχαροπλαστικής. «Πρέπει να επενδύεις στη γνώση» μου είπε εμφατικά. «Εγώ όταν αποφάσισα να φτιάξω κατάστημα με παγωτά πήγα στην Ιταλία να εξειδικευτώ. Εκεί έμαθα την τεχνική  του παγωτού και κράτησα μια συμβουλή από τον καθηγητή μου: να βάζω φαντασία, έμπνευση και πολύ καλό γάλα σε ό,τι φτιάχνω. Αν έχεις καλές πρώτες ύλες και φαντασία μπορείς να κάνεις τα πάντα».

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Έρχονται άφθονα πιτσιρίκια στο μαγαζί και τους αρέσουν φυσικά οι σοκολάτες, αλλά οι μαμάδες επιμένουν να τους δίνουν τις κρέμες... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στην Ιταλία, η κυρία Αθανασία είχε την τύχη να δοκιμάσει και τα καλύτερα παγωτά της ζωής της. «Κάθε φορά που πηγαίνω στην Ιταλία, φροντίζω να περάσω από την Φλωρεντία για παγωτό. Η αγαπημένη μου gelateria είναι η Vivoli και η αγαπημένη μου γεύση το Zuppa Inglese (‘αγγλική σούπα’), ένα παγωτό με βάση την κρέμα και κομματάκια ψωμιού βουτηγμένα σε αλκοόλ». Αν και αγγλική σούπα δεν βρήκαμε στον κατάλογο γεύσεων του Cremino, σίγουρα εντυπωσιαστήκαμε από το δροσιστικό παγωτό Mohito με ούζο, το σορμπέ σοκολάτα-μπύρα με την έντονη επίγευση και την γρανίτα σαγκρία που ευφραίνει καρδία και ανοίγει την όρεξη για χορό. Μαζί τους μια γεύση από την Αγγλική επαρχία, το παγωτό καραμέλα με αλάτι και μια ανατολίτικη συνταγή, αυτή με το φυστίκι και τον κάρδαμο. Όλα μαζί ένα μωσαϊκό γεύσεων, υφών και χρωμάτων.

Με τόσα μπαχαρικά και μυρωδικά στα παγωτά της, δεν μπόρεσα να αντισταθώ να ρωτήσω αν η κυρία Αθανασία είναι εξίσου καλή μαγείρισσα όσο και ζαχαροπλάστης. «Α, είμαι πολύ καλή! Σπεσιαλιτέ μου είναι μακαρονάδα στο φούρνο, τα λαζάνια με κόκκινη σάλτσα. Πρόκειται για συνταγή που μου έδωσαν κάτι φίλες Ιταλίδες και εγώ την ακολουθώ με ευλάβεια». Τελικά η ζαχαροπλαστική δεν έχει τόσες διαφορές από την μαγειρική, παρατηρώ και εκείνη συμπληρώνει. «Και τα δύο θέλουν καλά υλικά, υπομονή, χρόνο διαθέσιμο και φαντασία. Οι βασικές αρχές είναι ίδιες. Πρέπει να έχεις εμπειρία, να αντιλαμβάνεσαι ποια υλικά δένουν μεταξύ τους και πάντα να προσέχεις την δοσολογία. Δεν μπορεί κάθε υλικό να είναι το ίδιο έντονο. Πρέπει να τηρείς τις ισορροπίες».

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΡΑΝΙΤΑ SANGRIA

Υλικά

250gr ζάχαρη κρυσταλλική

400ml νερό

500ml sangria (εμπορίου)

½ ξυλάκι κανέλας

Μισό λεμόνι (ο χυμός του)

¾ του φλιτζανιού, κοκτέιλ φρούτων (κονσέρβα)

Εκτέλεση

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, το λεμόνι, για πέντε λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη sangria. Το αφήνουμε να κρυώσει και το ανακατεύουμε συχνά. Αδειάζουμε το μίγμα σε μεταλλικό μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη να κρυώσει περίπου για μία ώρα. Το βγάζουμε και το χτυπάμε σε μίξερ σε σταθερή ταχύτητα και προσθέτουμε τα φρούτα. Το ξαναβάζουμε στη κατάψυξη και το αφήνουμε περίπου μία ώρα. Το βγάζουμε, το χτυπάμε στο μίξερ πάντα σε σταθερή ταχύτητα και μετά πάλι στην κατάψυξη και επαναλαμβάνουμε άλλες πέντε φορές. Μετά από την τελευταία φορά, το αφήνουμε να παγώσει στην κατάψυξη για δύο ώρες πριν το σερβίρουμε. Η γρανίτα μας πρέπει να σερβίρεται εύκολα και να μην έχει κομμάτια πάγων. Πρέπει να έχει μαλακή υφή. Αν θέλουμε μπορούμε να την παγώσουμε σε θήκες για παγωτό ξυλάκι.

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ