The Shy Horse: Ένα ξεχωριστό μπιστρό στο Κολωνάκι

The Shy Horse: Ένα ξεχωριστό μπιστρό στο Κολωνάκι Facebook Twitter
0
The Shy Horse: Ένα ξεχωριστό μπιστρό στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Ο χώρος αποπνέει την ατμόσφαιρα ενός κλασικού μπιστρό όπου κυριαρχούν οι δερμάτινοι καναπέδες, η προθήκη με κρασιά, το τουβλάκι στον τοίχο και η ανοιχτή κουζίνα.

Το εστιατορικό σκηνικό της Αθήνας είναι πολυποίκιλο, πολύχρωμο και με μεγάλες διακυμάνσεις ποιότητας, που πολλές φορές μπορεί να αποδειχτούν πραγματικό ναρκοπέδιο γεύσης. Όμως σε αυτό το βασίλειο του αναπάντεχου μπορεί να κρύβονται θετικές εκπλήξεις ακριβώς εκεί που δεν το περιμένεις, όταν η μονοτονία και η συμβατικότητα δώσουν τη θέση τους στην αναζήτηση του ποιοτικού, του νόστιμου, του όμορφου. Το Shy Horse άνοιξε πολύ πρόσφατα στην Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι, στη θέση όπου βρισκόταν το Stinking Bishop, το οποίο αναζήτησε αλλού μεγαλύτερη χωρητικότητα. Ο χώρος, λοιπόν, των είκοσι και κάτι καθισμάτων φάνηκε αρκετός για να στεγάσει τη φιλοδοξία ενός εστιατορίου που θα είναι πραγματικά οικείο και άνετο, θα αναζητεί σχεδόν μανιωδώς καλή πρώτη ύλη και θα την αντιμετωπίζει με γνώση και σεβασμό στην κουζίνα, θα γνωρίζει καλά τους κώδικες του κρασιού, θα σε εκπλήσσει και θα σε χαλαρώνει ταυτόχρονα. Ο χώρος αποπνέει την ατμόσφαιρα ενός κλασικού μπιστρό όπου κυριαρχούν οι δερμάτινοι καναπέδες, η προθήκη με κρασιά, το τουβλάκι στον τοίχο και η ανοιχτή κουζίνα. Ωστόσο, την πραγματική ζεστασιά τη δέχεσαι από τη φιλοξενία ενός εκ των ιδιοκτητών, του Αλέξανδρου Μασίνα, ο οποίος είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να σου χαμογελάσει, να σου προτείνει, να σου εξηγήσει, να σου προσφέρει. Στην κουζίνα τον λόγο έχει ο βραβευμένος executive chef Στέφανος Κολυμάδης, ο οποίος επιμελήθηκε το μενού που υλοποιεί ο σεφ Ντίνος Νικολάου.

The Shy Horse: Ένα ξεχωριστό μπιστρό στο Κολωνάκι Facebook Twitter

Ο κατάλογος, που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προέλευση των πρώτων υλών, είναι φτιαγμένος με έμφαση στη μεσογειακή κουζίνα, αλλά αυτό δεν περιορίζει τη δημιουργικότητα του σεφ, που αναζητεί με μεγάλη επιτυχία διαφορετικές εκφάνσεις της ελληνικής κουζίνας και των πιάτων με την αύρα της Μεσογείου και επιχειρεί μαγειρικές συμπράξεις με άλλες εθνικές κουζίνες. Η ανάλαφρη και με πλούσια γεύση σούπα βελουτέ με σελινόριζα και λάδι τρούφας (€7) σε προδιαθέτει δυνατά στο ξεκίνημα. Ο μαριναρισμένος σολομός (€13) σε παντζάρι, σουσάμι και πιπέρι αποκαλύπτει με την πρώτη μπουκιά το διακριτικό κάπνισμα με σφένδαμο από τα χεράκια του σεφ. Υφή απαλή και κρεμώδης ταυτόχρονα, που συνδυάζεται με λεπτοκομμένο αγγουράκι τουρσί σε ασιατικό στυλ. Εξαιρετικό το ταρτάρ λαυράκι (€15) που μαρινάρεται σε λάιμ και ενισχύεται με φύτρες σόγιας. Ωραίο πιάτο αποδείχτηκε το ελληνικό χταπόδι, μαγειρεμένο σε σουβίτ και περασμένο από τη σχάρα, που το συνόδευε φάβα με μαρμέλαδα κρεμμυδιών (€15). Την προτίμησή σας θα κερδίσει το κριθαράκι με γάμπαρη Αμβρακικού (€18), ένα πιάτο εξαιρετικά ευωδιαστό, μαγειρεμένο με φρέσκια ντομάτα και αρωματικά και ζουμερές γαρίδες που ξεχειλίζουν από νοστιμιά. Καλοφτιαγμένο ήταν και το ριζότο, μαγειρεμένο με λάιμ και δυόσμο, που συνδυαζόταν στο πιάτο με ολόφρεσκη σφυρίδα και συνοδευόταν από μια φινετσάτη σάλτσα από βούτυρο, ελαιόλαδο, λεμόνι, ούζο και Μαρτίνι (€26). Κλείνεις με ενδιαφέρουσα επιλογή ελληνικών τυριών από τον Αραπιάν ή με τάρτα λεμόνι με καβουρντισμένη μαρέγκα και κουλί φράουλας. Το γεγονός ότι δηλώνει –και είναι, όσον αφορά το μέγεθος και την ατμόσφαιρά του– ένα πανέμορφό μπιστρό, δεν εμποδίζει το Shy Horse να τηρεί στην κουζίνα προδιαγραφές επιλογής πρώτων υλών και μαγειρική αντίληψη που θα έκαναν κάθε εστιατόριο που δηλώνει και θέλει να είναι «μεγάλο» να το ζηλεύει. Και όταν ο φωτισμός χαμηλώνει, ο Αλέξανδρος σχολιάζει: «Κλείνουμε τα φώτα γιατί εδώ μπορούμε να τρώμε με κλειστά τα μάτια».

The Shy Horse: Ένα ξεχωριστό μπιστρό στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Ωραίο πιάτο αποδείχτηκε το ελληνικό χταπόδι, μαγειρεμένο σε σουβίτ και περασμένο από τη σχάρα, που το συνόδευε φάβα με μαρμέλαδα κρεμμυδιών

☛ The Shy Horse, Πατριάρχου Ιωακείμ 43, Κολωνάκι, 210 7236541

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ