Τα εμβληματικά πιάτα στα εστιατόρια της Αθήνας

Τα εμβληματικά πιάτα στα εστιατόρια της Αθήνας Facebook Twitter
0
Τα εμβληματικά πιάτα στα εστιατόρια της Αθήνας Facebook Twitter
Η σαλάτα «Ο Κήπος του Σεφ» στη Hytra. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Σπονδή
Το θρυλικό αθηναϊκό εστιατόριο που και φέτος κρατάει επάξια τα δύο του αστέρια Michelin μας έχει συνηθίσει στις γαστρονομικές εκπλήξεις. Πολλά τα πιάτα που αγαπάμε στη Σπονδή, ας μιλήσουμε όμως για δύο από τα καινούργια του: μια μους σφυρίδας σε ζωμό από κρεμμύδια και άγρια βότανα και ένα τηγανητό φουά γκρα με καραμελωμένα ποπ κορν, πιπέρι Τασμανίας και μουσελίν από καλαμπόκι.


Cookoovaya

Ντολμάς από λάχανο με γέμιση μαγειρίτσα. Ένα εμπνευσμένο πιάτο με ελληνικές καταβολές και σύγχρονη άποψη. Η ομάδα των πέντε σεφ (αδελφοί Λιάκου, Νίκος Καραθάνος, Περικλής Κοσκινάς, Μάνος Ζουρνατζής) που έστησαν το πιο πολύκροτο εστιατορικό γεγονός της χρονιάς μάς δίνει ενδιαφέρουσες γευστικές προτάσεις και υπόσχεται ακόμα καλύτερες για το μέλλον.


Botrini's

Πολυβραβευμένος με αστέρι Michelin, ο Έκτορας Μποτρίνι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημιουργικής ελληνικής κουζίνας. Στο πρόσφατο μενού του έφτιαξε ίσως το πιο εμβληματικό πιάτο της χρονιάς, «Σαν καρμπονάρα με αυγά από τη γη και τη θάλασσα». Παιχνίδι τεχνικής, υφών και εντυπώσεων. Πρόκειται για μια αλλιώτικη καρμπονάρα, όπου το καλαμάρι είναι δουλεμένο και κομμένο σαν πάστα και συνοδεύεται από αυγά αχινού, αυγό κότας, μπέικον και τρούφα. Πιάτο που δεν ξεχνιέται.


Funky Gourmet

Για τους Νίκο Ρούσσο και Γεωργιάννα Χιλιαδάκη η μαγειρική είναι τρόπος έκφρασης συναισθημάτων, μια μορφή τέχνης. Στο δυάστερο εστιατόριο του Κεραμεικού μαγειρεύουν με βαθύ δημιουργικό στοχασμό και παιχνιδιάρικη διάθεση. Κάθε πιάτο τους είναι μοναδικό, όπως τα σαλιγκάρια, που συνοδεύονται με ένα «ριζότο» από κριθάρι, με μυρωδικά, μανιτάρια και τρούφα.


Μεγάλη Βρετανία Roof Garden
Ο Αστέριος Κουστούδης δημιουργεί πιάτα με τη λάμψη του αστεριού Michelin, με το οποίο έχει αξιολογηθεί. Πιάτα αψεγάδιαστα, αλλά ταυτόχρονα οικεία και δημιουργικά. Ψητός σολομός με παντζάρια κονφί, αγριοράπανο και σάλτσα μανταρίνι: μια ιδανική ισορροπία, υλικών, υφών και αρωμάτων.


Tudor Hall

Γιουβαρλάκια σφυρίδας και θαλασσινών, μαραθόριζα και ρύζι αυγολέμονο. Έκρηξη βαθιάς νοστιμιάς και αρωμάτων. Ο Σωτήρης Ευαγγέλου, ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, πρωτοπορεί, καθιερώνοντας τάσεις και ανοίγοντας νέους δρόμους.

Τα εμβληματικά πιάτα στα εστιατόρια της Αθήνας Facebook Twitter
Μους σφυρίδας σε ζωμό από κρεμμύδια και άγρια βότανα, στη Σπονδή. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Hytra
Ο σεφ Τάσος Μαντής μαγειρεύει με δημιουργικό οίστρο και στα πιάτα του ανακαλύπτεις τεχνική και νοστιμάδα. Από αρώματα και υφές ξεχειλίζει το πιάτο με ορτύκι που συνοδεύεται με σιτάρι ζέας, κάστανα, τρούφα και ξινοτύρι Κρήτης. Θαυμάστε επίσης τη σαλάτα Κήπος, η οποία δεν είναι μόνο μια έκρηξη γεύσεων αλλά και ένα οπτικό μικρό θαύμα.


Varoulko

Ψητή σουπιά που παντρεύεται στο πιάτο με καραμελωμένη φακή και σάλτσα πορτοκάλι. Οι γεύσεις ξεδιπλώνονται όμορφα στον ουρανίσκο με επίγευση από το εσπεριδοειδές. Ο Λευτέρης Λαζάρου καταφέρνει εδώ και χρόνια να βρίσκεται στην πρωτοπορία της ελληνικής κουζίνας, αποτελώντας μια αστείρευτη πηγή δημιουργικότητας.


Aleria
Από τη νέα γενιά των δημιουργικών σεφ, ο Γκίκας Ξενάκης τολμάει να τα βάλει με μια αγαπημένη κλασική αστική συνταγή. Δίνει τη δική του εκδοχή για παστίτσιο, αναδομώντας, ανακατανέμοντας, προσθέτοντας. Ζυμαρικό τύπου κανελόνι βρασμένο σε ζωμό δένει με ρευστή, αέρινη μπεσαμέλ, σιγομαγειρεμένη μοσχαρίσια ουρά, μανιτάρια σιτάκε και νιφάδες τραγανής παρμεζάνας.


1903 A Taste of Smyrna
Ο πάντα απρόβλεπτος Ηλίας Σκουλάς έφτιαξε ένα μαγαζί που σε ταξιδεύει στον χρόνο. Εμπνέεται από την παράδοση της Σμύρνης, αλλά στα πιάτα του ανακαλύπτεις τη δική του μαγειρική σφραγίδα. Μύδια κεμπάπ παναρισμένα με μπαχαρικά που έρχονται περασμένα στη σιδερένια σούβλα και συνοδεύονται από ελαφριά σκορδαλιά, φτιαγμένη από το ζουμί του χταποδιού και σερβιρισμένη μέσα σε μαύρα κελύφη από μύδια.


Vezene

Προσηλωμένος στην εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών, ο Άρης Βεζενές, με ανατρεπτική διάθεση στην κουζίνα, δημιουργεί μίνι wagyu beef burger με φουαγκρά και μαρμελάδα κρεμμύδι μέσα σε ψωμί μπριός. Μια «συμφωνία» υλικών που σε κάνει να ακούς τη μουσική της γεύσης.


Παπαδάκης
Η σιγομαγειρεμένη σε χόβολη παριανή ρεβιθάδα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, που τη συνοδεύει στο πιάτο με μια πινελιά ταραμοσαλάτα, εκφράζει το μεγαλείο της απλότητας. Όσες φορές κι αν τη δοκιμάσεις, ποτέ δεν είναι αρκετές. Βαθιά νοστιμιά που συναρπάζει.

Τα εμβληματικά πιάτα στα εστιατόρια της Αθήνας Facebook Twitter
Tηγανητό φουά γκρα με καραμελωμένα ποπ κορν, πιπέρι Τασμανίας και μουσελίν από καλαμπόκι, στη Σπονδή. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Premier
Ο Jean-Charles Métayer αξιοποιεί στην κουζίνα του με τον καλύτερο τρόπο τα φρέσκα, εποχικά υλικά που αναδεικνύουν γεύσεις της Μεσογείου με ένα γαλλικό «άγγιγμα». Ο καπνιστός μπακαλιάρος, τέλεια καραμελωμένος, συνοδεύεται από αφρό πατάτας με άρωμα βανίλιας κι έρχεται καλυμμένος με γυάλινη καμπάνα, φυλακίζοντας το «κάπνισμα», που σπάει ρουθούνια μόλις αποκαλυφθεί.


La Terrasse

Το αλλιώτικο γαλακτομπούρεκο με τραγανά καραμελωμένα φύλλα κρούστας, Sabayon βουτύρου και παγωτό από κατσικίσιο γάλα κρύβει στην καρδιά του ένα μικρό ζελεδάκι μελιού που αφήνει τη γλύκα του στην επίγευση. Ο Γιώργος Στυλιανουδάκης αξιοποιεί προχωρημένες τεχνικές και δημιουργεί πιάτα γαστρονομικών απαιτήσεων.


Matsuhisa Athens
Το Black cod yuzu miso είναι η παγκόσμια μαγειρική υπογραφή του τελειομανούς σεφ Nobu Matsuhisa. Δημιούργησε ουσιαστικά μια νέα μαγειρική τάση, συνδυάζοντας τη γιαπωνέζικη κουζίνα με τη λατινοαμερικάνικη παράδοση. Τα πιάτα του Nobu μοιάζουν απλά, αλλά είναι ακριβώς αυτή η λιτότητα που τα κάνει πλούσια.


Sale & Pepe
Ο νεαρός σεφ Πάνος Ιωαννίδης συνεργάζεται με τον Ιβάν Οταβιάνι και βγάζει πιάτα που ξεκλειδώνουν με έμπνευση τις γεύσεις της κεντρικής Ιταλίας. Μαθήματα γεύσης και τεχνικής δίνει το καπνιστό φρέσκο καρπάτσιο από μοσχαρίσιο φιλέτο, μαριναρισμένο με βότανα, σάλτσα σφαιροποιημένης κρέμας από παρμεζάνα και μαύρη τρούφα και παντζάρι σε διάφορες υφές.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ