Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φετινό Οινόραμα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φετινό Οινόραμα Facebook Twitter
0
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φετινό Οινόραμα Facebook Twitter
Τις ημέρες της έκθεσης πάνω από 130 οινοποιεία θα υποδεχθούν χιλιάδες φίλους του κρασιού στις όμορφες αίθουσες του Ζαππείου Μεγάρου.


Η έκθεση Οινόραμα έχει αναδειχθεί στο πέρασμα των χρόνων η σημαντικότερη ελληνική οινική εκδήλωση, όχι μόνο γιατί ήταν η πρώτη που ανέδειξε, το 1994, την ελληνική οινική παραγωγή και συνέβαλε ουσιαστικά σε αυτό που αποκαλούμε «αναγέννηση του ελληνικού κρασιού» αλλά και γιατί κατάφερε να εξελιχθεί ταυτόχρονα με την εικόνα των ελληνικών κρασιών.


Την ωρίμανση αυτή την επιβεβαιώνει και φέτος το Οινόραμα με την ποιότητα και την πρωτοτυπία των παράλληλων εκδηλώσεων που διοργανώνονται με κορυφαία την Athens Wine Week που θα τρέξει σε όλη την πόλη ως προπομπός της ίδιας της έκθεσης. Ως ημερομηνία διεξαγωγής του Οινοράματος 2015 έχει ορισθεί το τριήμερο Σάββατο 7, Κυριακή 8 και Δευτέρα 9 Μαρτίου ενώ η εβδομάδα κρασιού θα ξεκινήσει την ερχόμενη Κυριακή 1 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί τις 8 του μήνα.

Οι επισκέπτες παραλαμβάνουν στην είσοδο ένα αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας και τον κατάλογο εκθετών με όλα τα κρασιά της έκθεσης και στη συνέχεια δοκιμάζουν ελεύθερα όσα κρασιά επιθυμούν.


Τις ημέρες της έκθεσης πάνω από 130 οινοποιεία θα υποδεχθούν χιλιάδες φίλους του κρασιού στις όμορφες αίθουσες του Ζαππείου Μεγάρου. «Επιστρέφουμε στις ρίζες δηλώνει για την επιλογή του χώρου ο Ντίνος Στεργίδης επικεφαλής της εταιρίας Vinetum που διοργανώνει την έκθεση. Ο ίδιος προσθέτει: Πριν ταυτιστεί με την πολιτική, το Ζάππειο είχε σχεδιαστεί και χτιστεί από τον ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα ως εκθεσιακό κέντρο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα».


Η διαδικασία συμμετοχής στην έκθεση και στην οινική απόλαυση είναι απλή. Οι επισκέπτες παραλαμβάνουν στην είσοδο ένα αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας και τον κατάλογο εκθετών με όλα τα κρασιά της έκθεσης και στη συνέχεια δοκιμάζουν ελεύθερα όσα κρασιά επιθυμούν συνομιλώντας με τους ίδιους τους οινοπαραγωγούς που είναι παρόντες για να λύσουν κάθε απορία σχετικά με τα κρασιά τους. «Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες και πλέον ακριβές φιάλες του ελληνικού αμπελώνα, πολλές νέες κυκλοφορίες αλλά και σημαντικές ετικέτες από τον παγκόσμιο αμπελώνα. Φυσικά πρωτοστατεί η παρουσίαση της νέας εσοδείας (2014), η οποία έχει να δείξει πολύ ενδιαφέροντα κρασιά», λέει ο κ. Στεργίδης. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι 10:00-19:00 και τις τρεις ημέρες με μόνο περιορισμό ότι τη Δευτέρα θα είναι δεκτοί μόνο επαγγελματίες. Η είσοδος θα κοστίζει 12€ (10€ με προαγορά μέσω Viva).

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φετινό Οινόραμα Facebook Twitter

«Athens Wine Week»
Στοχεύοντας στην ακόμα μεγαλύτερη διάχυση του επώνυμου ελληνικού κρασιού, πέρα από τα τείχη της έκθεσης, το Οινόραμα εγκαινιάζει φέτος την εκδήλωση Athens Wine Week κατά τη διάρκεια της οποίας διοργανώνονται πολλές οινικές εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης.


«Το Athens Wine Week απευθύνεται σε καταναλωτές, τους οποίους προσεγγίζουμε μέσα από διάφορες καινοτόμες δραστηριότητες», εξηγεί ο κ. Στεργίδης και προσθέτει: «Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 1/03 έως 08/03, δεκάδες διαφορετικές οινο-γευσιγνωστικές εμπειρίες, ευχάριστες και απολαυστικές, παιδαγωγικές και καινοτόμες, οργανώνονται από τη Vinetum και τους συνεργάτες της σε όλη την πόλη. Κινητοποιούμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε που ασχολείται με την πώληση και την προώθηση του κρασιού, από τα εστιατόρια μέχρι τις κάβες και τις σχολές κρασιού. Στην καρδιά του εγχειρήματος βρίσκεται η επιθυμία όλων μας να στρέψουμε τον καταναλωτή προς καλύτερα και πιο ακριβά κρασιά τα οποία πιθανόν να μην αποτελούν μέρος της τυπικής καταναλωτικής του συμπεριφοράς. Στόχος μας δεν είναι, απλώς, να «πιει ο κόσμος κρασί», ούτε φυσικά να αναβιώσουμε τη «Γιορτή του Κρασιού», αλλά να βοηθήσουμε τον καταναλωτή να πιει καλύτερα».

Φιλοδοξούμε η εκδήλωση αυτή, που στο εφεξής θα συνοδεύει πάντοτε το Οινόραμα, να αναδειχθεί σε θεσμό που θα τον γνωρίζουν όλοι και να γίνει μία πλατφόρμα που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το κρασί να επικοινωνήσουν, να προβάλλουν και να προωθήσουν το επώνυμο εμφιαλωμένο, ελληνικό κυρίως, κρασί.


Το Athens Wine Week εμπνέεται από άλλες, παρόμοιες εκδηλώσεις του εξωτερικού, όπως το London Wine Week, το Madrid Wine Week, το Swiss Wine Week, το Bordeaux Fête Le Vin κ.ά. που οργανώνονται με μεγάλη επιτυχία εδώ και λίγα χρόνια. Ο κ. Στεργίδης εξηγεί: «Θέλουμε, όλοι μαζί, να αναδείξουμε το επώνυμο ελληνικό κρασί ως πρωταγωνιστή της πόλης και να φέρουμε τους δημιουργούς του στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Το Athens Wine Week λειτουργεί αμφίδρομα και υποστηρικτικά με το Οινόραμα. Θέλουμε να βγάλουμε το κρασί έξω από τα τείχη της έκθεσης και να το «απλώσουμε» σε όλη την πόλη. Φιλοδοξούμε η εκδήλωση αυτή, που στο εφεξής θα συνοδεύει πάντοτε το Οινόραμα, να αναδειχθεί σε θεσμό που θα τον γνωρίζουν όλοι και να γίνει μία πλατφόρμα που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το κρασί να επικοινωνήσουν, να προβάλλουν και να προωθήσουν το επώνυμο εμφιαλωμένο, ελληνικό κυρίως, κρασί. Ύστερα από 20 χρόνια οργάνωσης εκθέσεων για το κρασί έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι παράλληλες εκδηλώσεις που γίνονται μέσα στην έκθεση περισσότερα προβλήματα δημιουργούν απ' ό,τι λύνουν. Όσοι επισκέπτες τις παρακολουθούν παραμένουν με το ένα πόδι στην έκθεση και αγωνιούν να επιστρέψουν σε αυτήν, ενώ οι ίδιοι οι εκθέτες δεν μπορούν να αφήσουν τα περίπτερά τους για να τις παρακολουθήσουν ή για να οργανώσουν οι ίδιοι κάποιες από αυτές. Με το Athens Wine Week δίνουμε τη δυνατότητα στους εκθέτες μας, με αφορμή και αφετηρία την έκθεση, να οργανώσουν παράλληλες εκδηλώσεις με κοινό-στόχο ολόκληρη την πόλη. Από την άλλη, στο ίδιο το Οινόραμα οι επισκέπτες θα είναι αφοσιωμένοι 100% στα περίπτερα των εκθετών μας».


Χορηγός επικοινωνίας του Athens Wine Week είναι και η LiFO.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φετινό Οινόραμα Facebook Twitter


«Μαραθώνιος Οινικής Γνώσης»

Tο Athens Wine Week 2015 θα ξεκινήσει την Κυριακή 1η Μαρτίου με ένα «μαραθώνιο Οινικής Γνώσης» από τις 10:00 έως τις 18:00 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Τριάντα επαγγελματίες του κρασιού θα μιλήσουν ο ένας μετά τον άλλον για 10' ο καθένας και με τρεις ερωτήσεις από το κοινό, για ένα οινικό θέμα που τους είναι προσφιλές αλλά και ελκυστικό για το κοινό. Ο κόσμος μπορεί να ακούσει έναν ή όλους τους ομιλητές, με μικρή συμμετοχή (5€), και να δοκιμάσει κρασιά από «Κλασικές Ελληνικές Ποικιλίες».

«Επιθυμία μας είναι να οργανώσουμε μία ευχάριστη όσο και διδακτική ημερίδα για το κρασί που να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα», λέει ο κ. Στεργίδης και εξηγεί: «Προσκαλέσαμε 30 οινικές προσωπικότητες να μιλήσουν με περιεκτικό και όσο το δυνατόν πιο συναρπαστικό τρόπο, για ένα θέμα που να γνωρίζουν καλά και που θα ήθελαν να μοιραστούν με το ακροατήριό τους. Αναμένουμε ομιλίες μεστές, εκπαιδευτικές, σύντομες και, γιατί όχι, προκλητικές. Θα αφορούν θέματα «συμβατικής» οινικής γνώσης, αλλά θα είναι και προσωπικές καταγράφοντας εμπειρίες με το κρασί. Οι οινοπαραγωγοί θα μιλήσουν όλοι για το ίδιο θέμα, με τίτλο:Γιατί έγινα οινοπαραγωγός/γιατί παράγω κρασί».
Μεταξύ των εισηγητών που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στον Μαραθώνιο Οινικής Γνώσης είναι οι Ντίνος Στεργίδης, Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Θάνος Καραθάνος, Νίκη Μηταρέα, Γιάννης Κουλελής Γιώργος Μακρής, Ανδρέας Ματθίδης, Παναγιώτης Ταταρίδης, Απόστολος Μούντριχας , Γρηγόρης Μιχαήλος, Γιάννης Καρακάσης, Γιώργος Κοτσερίδης, Τεντ Λέλεκας, Κατσούλη Μαρία, Νίκος Λουκάκης, , Ελένη Μπλούχου & Πόπη Ουόλικ, Σίμος Γεωργόπουλος, Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης, Σοφοκλής Πετρόπουλος, Φωτεινή Παντζιά, , Άγγελος Ρούβαλης, Γιάννης Φλεριανός, Πάρις Σιγάλας.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φετινό Οινόραμα Facebook Twitter

«Αρμονία στη Γεύση»

Στη δράση «Αρμονία στη Γεύση», εστιατόρια της Αθήνας προτείνουν όλη την εβδομάδα τρία από τα εμβληματικά τους πιάτα με τρία κρασιά στο ποτήρι, ενώ wine bars και κάβες θα φιλοξενήσουν ενδιαφέρουσες θεματικές εκδηλώσεις γευσιγνωσίας. Μία ημέρα της εβδομάδας οι σχολές κρασιού της πόλης θα έχουν «Ανοιχτές Πόρτες» με δωρεάν σεμινάρια γευσιγνωσίας μια εκδήλωση που διοργανωτές φιλοδοξούν να καθιερώσουν κάθε χρόνο την ίδια ημέρα.


Τα wine bars που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της Athens Wine Week είναι: By the Glass, Fabrica de Vino, Heteroklito, Kiki de Grèce, Κλίμα – Κλήμα, Oinoscent, Sip Wine Βar, Vinarte, Wine in West, Wine Not, Wine Point. Στη λίστα των συνεργαζόμενων εστιατορίων περιλαμβάνονται: Aleria, Chefi, Cinco, Convento de l'Αrte, Coοcoοvaya, F+W, Καπετάν Fishaei, Μάνη Μάνη, Μόνο, Moouu, Mushroom, Nice and Easy, Paradiso, Petit Sommelier, Rock & Balls, Safka, Sale e Pepe, Scala Vinoteca, Rakkan. Την παρουσία τους στην εβδομάδα κρασιού δηλώνουν και οι σχολές που συμμετέχουν -WSPC, Οίνος ο αγαπητός, Μαθήματα μαγειρικής- όπως και οι κάβες, Κάβα Φαίδων-Faidon Delicatessen, Cava Vegera.


Την Τετάρτη 4/3 θα γίνει γευσιγνωσία-παρουσίαση και στη συνέχεια δείπνο στο εστιατόριο Cookoovaya με τα ελαιόλαδα των οινοποιών και τα κρασιά τους, στο πλαίσιο της δράσης «Τα Ελαιόλαδα των Οινοποιών/Olive Oils by Winemakers». Την Κυριακή 8/3 το site www.fnl-guide.com οργανώνει γαστρονομικό οινικό δείπνο στο εστιατόριο Tηλέμαχος BBQ Club. Επίσης, όλη την εβδομάδα, ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας θα παρέχει έκπτωση σε όλα τα βιβλία κρασιού ενώ σχεδιάζει και βιβλιοπαρουσιάσεις.

Τα ελαιόλαδα των οινοποιών

Όλοι γνωρίζουμε την επιτυχία των ιταλικών ελαιολάδων στη διεθνή αγορά. Πολλά από αυτά ―και μάλιστα μερικά από τα πιο ακριβά― ανήκουν σε αμπελοοινικές εκμεταλλεύσεις της Τοσκάνης, της Ουμβρίας, της Σικελίας κ.ά. συμβάλλοντας ουσιαστικά στον κύκλο εργασιών τους. Επιπλέον η παρουσία τους μέσα στην γκάμα των προϊόντων ενός οινοποιείου προσδίδει σε αυτό επιπλέον κύρος τονίζοντας τη σημασία της γεωγραφικής προέλευσης και της χειροποίητης, «artisanal», παραγωγής του, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ανοίξει και νέες αγορές για το κρασί.


«∆εν υπάρχει κανένας λόγος η παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας να μη γίνει, και στην Ελλάδα, τάση μεταξύ των οινοποιών. ∆εδομένης, μάλιστα, της τελειομανίας που γενικά διακρίνει τους Έλληνες οινοποιούς στη δουλειά τους, είναι βέβαιο πως τα ελαιόλαδά τους θα είναι αρίστης ποιότητας όπως συνέβη με όσους καταπιάστηκαν με την παραγωγή τσίπουρου και άλλων αποσταγμάτων», σχολιάζει ο κ. Στεργίδης. Ο ίδιος προσθέτει: « Θέλοντας να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της τάσης αυτής και να βοηθήσουμε τους οινοποιούς εκείνους που ήδη έχουν αρχίσει να παράγουν και να εμπορεύονται ελαιόλαδο, δημιουργούμε στο φετινό Οινόραμα ένα ομαδικό περίπτερο με τα Ελαιόλαδα των Οινοποιών».


Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την ελαιοπαραγωγή των οινοποιείων Gentilini (Κεφαλονιά), Κτήμα Αϊβαλή (Νεμέα), Κτήμα Γράμψα (Ζάκυνθος), Κτήμα Μανουσάκη (Χανιά), Κτήμα Μερκούρη (Ηλεία), Κτήμα Μπριντζίκη (Ηλεία), Κτήμα Παπαργυρίου (Κορινθία), Κτήμα Ρίρα (Αχαΐα), Οινοποιία Βρυνιώτη (Εύβοια), Οινοποιία Λαφαζάνη (Νεμέα) και Tsantali (Άγιον Όρος). Το περίπτερο θα στελεχώσει η Μαρία Κατσούλη, οινοχόος, γευσιγνώστης ελαιολάδου διαπιστευμένη από το Ε.ΣΥ.∆ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) και η μοναδική «Olive Oil Sommelier» της Ελλάδας.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φετινό Οινόραμα Facebook Twitter

Δρυός ανάγνωσμα, τα βαρέλια παίρνουν το λόγο
Το Οινόραμα, θα δώσει φέτος το λόγο στους αφανείς ...«ήρωες» της οινοποίησης: τα δρύινα βαρέλια. Κάθε χρόνο, στα υπόγεια κελάρια των οινοποιών, εκατοντάδες μεταχειρισμένα βαρέλια αντικαθίστανται με καινούργια, αποστολή των οποίων είναι να εμπλουτίσουν το κρασί με πολύτιμες ουσίες. Τα παλιά βαρέλια, μετά από σύντομη καριέρα μερικών μόνον ετών, και άχρηστα πλέον για τους οινοποιούς ως πάροχοι γευστικής επίτασης, αναζητούν νέους ρόλους ως απλά δοχεία.

Στο πλαίσιο του Οινοράματος, τριάντα καλλιτέχνες μεταμορφώνουν ισάριθμα βαρέλια τύπου «barrique» των 225 lt σε έργα τέχνης και τα παρουσιάζουν στο οινόφιλο κοινό στο πλαίσιο της έκθεσης.


«Άδοξο τέλος για έναν από τους πρωταγωνιστές της οινοποίησης» σχολιάζει ο κ. Στεργίδης και προσθέτει: «Κι όμως, για όσο διάστημα φιλοξενούν κρασί στα σωθικά τους, τα δρύινα βαρέλια βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με αυτό, εμπλουτίζοντας το με αρωματικά συστατικά, με τανίνες και άλλες ουσίες, λειαίνοντας ταυτόχρονα τις άγριες τανίνες που προέρχονται από τα κουκούτσια και τη φλούδα του σταφυλιού. Πόσα πράγματα θα μπορούσαν να μας πουν, αν μπορούσαν να μιλήσουν... Τώρα, με όχημα την Τέχνη, 30 βαρέλια που έχουν φιλοξενήσει μερικά από τα καλύτερα κόκκινα ελληνικά κρασιά μάς μιλούν και λένε την ιστορία τους. Η φαντασία του καλλιτέχνη σε διάλογο με τη δρυ, αποκαλύπτει τα εσώψυχα του βαρελιού, μετουσιώνοντάς το σε έργο τέχνης».


Στο πλαίσιο του Οινοράματος, τριάντα καλλιτέχνες μεταμορφώνουν ισάριθμα βαρέλια τύπου «barrique» των 225 lt σε έργα τέχνης και τα παρουσιάζουν στο οινόφιλο κοινό στο πλαίσιο της έκθεσης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει η Ίρις Κρητικού. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δάφνη Αγγελίδου, Χριστίνα Ακτίδη, Άννα Αμπαριώτου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Μάριος Βουτσινάς, Σάββας Γεωργιάδης, Όλγα Γουλανδρή, Γιάννης Δέδες, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, μάρκος Καμπάνης, Κώστας Λάβδας, Αλίνα Μάτσα, Τίμος μπατινάκης, Χαρίτων μπεκιάρης, Παναγιώτης μπελντέκος, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Πέρρος, Στέλιος Πετρουλάκης, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, Χάρης Πρέσσας, μαίρη Σαμόλη, Γιώργος Σαμψωνίδης, Γιώργος Ταξίδης, Δάφνη Στεργίδη, Ελευθερία Τσέικο, Αντώνης Φίκος, Παύλος Χαμπίδης, Μανώλης Χάρος, Νικόλας Χριστοφοράκης.


Τα δρύινα βαρέλια δώρισαν τα οινοποιεία: Κτήμα Αϊβαλή, Κτήμα Άλφα, Κτήμα Αβαντίς, Κτήμα Γεροβασιλείου, Κτήμα Γαία, Gentilini, Κτήμα Δουλουφάκη, Κατώγι-Αβέρωφ, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Κτήμα Σκούρα, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Κτήμα Νέμειον, Οινοφόρος, Κτήμα Παλυβού, Mediterra Wines, Κτήμα Σιγάλα, Κτήμα Χατζημιχάλη, Tsantali Wines, La Tour Melas, Κτήμα Μερκούρη, Σεμέλη Οινοποιητική, Κτήμα Τσέλεπου, Οινοποιία Λαφαζάνη, Μπουτάρη, Κτήμα Κοκοτού, Κτήμα Δρυόπη, Κτήμα Βογιατζή, Κτήμα Βιβλία Χώρα, Οινοποιία Μπαϊρακτάρη.

Περισσότερες πληροφορίες: www.oenorama.com & www.athenswineweek.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ