Κολλημένοι με το σούσι!

Κολλημένοι με το σούσι! Facebook Twitter
Στην Αθήνα μπορείς να το «προσκυνήσεις» σε δύο εστιατόρια που το σερβίρουν εξαιρετικά (το Nobu στον Αστέρα Βουλιαγμένης και το Kiku στο Κολωνάκι), δίνοντας την πρέπουσα σημασία στη φρεσκάδα του ψαριού και σεβασμό στην όλη προετοιμασία του...Εικονογράφηση: Emi Ito
4

Η έκφραση «πάμε για σούσι σήμερα το βράδυ» πρωτοακούστηκε πριν από τέσσερις δεκαετίες στην Αθήνα, που έκτοτε δείχνει να προτιμά περισσότερο τα γιαπωνέζικα ρολάκια από το ινδικό tandoori, την κινέζικη peking duck ή τα μεξικάνικα τάκος, όταν επιλέγει κάτι πέρα από το ελληνικό ή ιταλικό φαγητό.

Ο σεφ Πολυχρόνης Δαμαλάς θυμάται το 2000, όταν το take away σούσι στην Αθήνα κόστιζε ανά ρολάκι πιο πολύ απ' ό,τι στο Nobu... της Νέας Υόρκης...


Αντιπροσωπευτικό φαγητό της γιαπωνέζικης κουζίνας, η οποία όμως με κανέναν τρόπο δεν εξαντλείται εκεί, το σούσι δίνει την αίσθηση της υγιεινής, ελαφριάς επιλογής για φαγητό αναγκαστικά εκτός σπιτιού, γιατί πόσοι είναι εκείνοι που καταφέρνουν να ρολάρουν τέλεια το εύθραυστο φύλλο από φύκι και να ισορροπήσουν το ξινό, το γλυκό και το αλμυρό στο ρύζι ατμού ή να προμηθευτούν τόνο και γαρίδες ημέρας; Ελάχιστοι από μας! Όπως ελάχιστα είναι και τα εστιατόρια που σερβίρουν αυθεντικό σούσι, προετοιμασμένο με ολόφρεσκο ψάρι και σε ακριβείς αναλογίες που στο μάσημα δεν αφήνουν να κυριαρχήσει η γεύση του ρυζιού στον ουρανίσκο, αλλά αντίθετα να ξεχωρίσουν όλες οι απαλές νότες του φρέσκου ψαριού και των λαχανικών με μια νοστιμιά που επιτρέπει στη δεύτερη μπουκιά την ελάχιστη προσθήκη σόγιας και όχι έναν ολοκληρωτικό εμβαπτισμό!

Κολλημένοι με το σούσι! Facebook Twitter
Μπορείς ακόμα να το προμηθευτείς από ορισμένα σούπερ-μάρκετ σε ειδικά σκαφάκια, κομπλέ με τη σόγια και το wasabi του, για να το απολαύσεις μόνος στο σπίτι ή ως εναλλακτικό μεσημεριανό στη δουλειά... Εικονογράφηση: Emi Ito


Στην Αθήνα μπορείς να το «προσκυνήσεις» σε δύο εστιατόρια που το σερβίρουν εξαιρετικά (το Nobu στον Αστέρα Βουλιαγμένης και το Kiku στο Κολωνάκι), δίνοντας την πρέπουσα σημασία στη φρεσκάδα του ψαριού και σεβασμό στην όλη προετοιμασία του. Μπορείς, στο άλλο άκρο, να το γευτείς χωρίς να ξοδευτείς στο Koi, που πέρσι πρωτοάνοιξε στο κέντρο, ταράζοντας τα νερά της «σουσο-Αθήνας» με τις χαμηλές του τιμές, σερβίροντάς το ως οικονομικό street food (!), όπως και στο αγαπημένο Αθηναίων και τουριστών Furin Kazan της Απόλλωνος. Μπορείς ακόμα να το προμηθευτείς από ορισμένα σούπερ-μάρκετ σε ειδικά σκαφάκια, κομπλέ με τη σόγια και το wasabi του, για να το απολαύσεις μόνος στο σπίτι ή ως εναλλακτικό μεσημεριανό στη δουλειά.


Ο σεφ Πολυχρόνης Δαμαλάς θυμάται το 2000, όταν το take away σούσι στην Αθήνα κόστιζε ανά ρολάκι πιο πολύ απ' ό,τι στο Nobu... της Νέας Υόρκης (τότε γινόντουσαν οι διορθωτικές ευρώ-δραχμής!), αλλά και πόσο κακής ποιότητας ήταν τότε το ελληνικό σούσι. Στο εξαιρετικό κολωνακιώτικο Kiku πάντως, που φέτος κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας, εκτός από τον ίδιο, που του αρέσει να προσθέτει ασιατικές κι ελληνικές νότες στη γιαπωνέζικη κουζίνα (η μελιτζάνα ταιριάζει πολύ με το miso, με διαβεβαιώνει!), υπάρχει ειδικός σεφ για τα σούσι και ειδικός τεχνίτης για την τεμπούρα (τα τηγανητά της γιαπωνέζικης κουζίνας). Ο Γιαπωνέζος μάστερ πληρώνεται πανάκριβα για να εκτελεί κάθε βράδυ το τέλειο σούσι, σασίμι και νιγκίρι, τα ψάρια σπαρταράνε και ανανεώνονται κάθε μέρα, τα κοκτέιλ είναι εξαιρετικά και η όλη εμπειρία στο κομψό εστιατόριο ανεβάζει τον λογαριασμό ψηλά, ιδίως όταν παραγγέλνεις σούσι. Αν παραγγείλεις, όμως, μια σαλάτα κι ένα γιαπωνέζικο κυρίως πιάτο, τότε «ξεφεύγεις», με 50 ευρώ το άτομο.


Όποια κι αν είναι η επιλογή, το σούσι παραμένει το αγαπημένο έθνικ φαγητό στην Αθήνα, που στις τέσσερις δεκαετίες της παρουσίας του σχεδόν όλοι μας το δοκιμάσαμε σίγουρα παραπάνω από μια φορά! Οι πιο πολλοί, πάντως, από εμάς... κολλήσαμε!

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

4 σχόλια
Όταν έκανα τον μετανάστη στην Αυστραλία για ένα πεντάμηνο (ναι, ξαναγύρισα στην Ελλάδα, ωστόσο δεν ήρθα πίσω επειδή το εγχείρημα απέτυχε, όμως αυτό είναι μια άλλη ιστορία), έτρωγα πολύ κινέζικο/γιαπωνέζικο/ινδικό φαγητό. Ήταν πολύ καλό, ποιοτικό και πολύ φτηνό φαγητό σε αντίθεση με τα $12 που έκανε ένα ελληνικό (ο Θεός να το κάνει δηλαδή) σουβλάκι για παράδειγμα. Εκεί λάτρεψα το σούσι. Ο λόγος: Επειδή δεν είχε (μόνο) ψάρι. Ναι, καλά διαβάσατε. Εν Ελλάδι σιχαινόμουν το σούσι, καθώς σιχαίνομαι τα θαλασσινά. Αν θα φάω, τρώω μόνο τόνο κι αυτόν με κλειστή μύτη και μπόλικη μαγιονέζα. Στην Αυστραλία όμως και συγκεκριμένα στη Μελβούρνη όπου ήμουν, το γιαπωνέζικο σούσι είχε πολλές παραλλαγές χωρίς ψάρι. Με τηγανιτό/ψητό κοτόπουλο, με σκέτα λαχανικά, με μοσχαρίσιο κιμά, με κομμάτια μοσχαρίσιου/αρνίσιου κρέατος. Με $1,50 μάξιμουμ $2 το ρολάκι, (και μιλάμε για ρολό όχι τις κουτσουλιές που έχω δει εδώ), έτρωγα 2 το μεσημέρι κι έσκαγα! Αγαπημένα αυτά με το κοτόπουλο ή τα λαχανικά καθότι δεν είμαι φαν του κόκκινου κρέατος.Αλήθεια πώς και δεν έχει σκεφτεί κανείς αυτές τις παραλλαγές εδώ; Και μην ακούσω δικαιολογίες τύπου: «ιεροσυλία, το "αυθεντικό" σούσι είναι μόνο με ψάρι» γιατί άντε... Στη Μελβούρνη μια χαρά το έφτιαχναν οι Ιάπωνες πάντως κι ας "μαγάριζε" την κουλτούρα τους!
Το sushi δεν είναι ποτέ αδιάφορο. Ή το σιχαίνεσαι ή το λατρεύεις. Για μένα είναι λατρεία. Το δυστύχημά μου ήταν την περίοδο που τα είχα με κάποιον ο οποίος το σιχαινόταν. Πίκρααααα...
Ως λατρης του σουσι, το οποιο παιρνω σπανια πλεον λογω οικονομικης στενοτητας, η γνωμη που εχω σχηματισει ειναι η εξης:- Το καλυτερο σουσι το τρως επι τοπου σε εστιατοριο, αλλα δυστυχως παραμενει δυσαναλογα πανακριβο.- Το σουσι απο ντιλιβερυ ειναι το χειροτερο, δε γινεται ο καταλογος να εχει 250 επιλογες και να ειναι και οι 250 φρεσκιες, φανταζομαι οτι παιζει πολλη καταψυξη.- Αυτο το σουσι στα σκαφακια στα σουπερ μαρκετ ειναι μια πολυ καλη μεση λυση, ακριβο κι αυτο βεβαια αλλα πεντανοστιμο, με τις γευσεις απο τα μακι να εκρηγνυνται μια μια στο στομα - μια στο τοσο αξιζει να κανεις κι ενα γευστικο δωρακι στον εαυτο σου.