Η αυλη της Nόνας στα Πετράλωνα

Η αυλη της Nόνας στα Πετράλωνα Facebook Twitter
Η αυλή της Νόνας σε ταξιδεύει στη δεκαετία του '50... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
0

Όταν ανοίγει ένα καινούργιο φαγάδικο στα Πετράλωνα, έχει ήδη στα χέρια του ένα πλεονέκτημα: την τοποθεσία. Τα Πετράλωνα αυτή την περίοδο συνδυάζουν τη νοσταλγικότητα της γειτονιάς μιας άλλης εποχής με το πιο σύγχρονο σημείο διασκέδασης της Αθήνας. Έτσι και το Νόνα πήρε τη θέση του σε αυτό το σκηνικό, ενισχύοντας αυτή την εικόνα με την αισθητική του. Άφθονα πλεκτά σεμεδάκια, πλακάκια ρετρό, σερβίτσια από την προίκα της γιαγιάς, κίτρινα σιδερένια τραπεζάκια και λευκές καρέκλες καφενείου. Η αυλή δίπλα ακριβώς σε ταξιδεύει στη δεκαετία του '50 και το αδιαχώρητο που επικρατούσε τη βραδιά που το επισκέφτηκα φανέρωνε ότι ο κόσμος το έχει ήδη αγκαλιάσει.

Στο φαγητό τώρα, το τηγάνι είναι ο πρωταγωνιστής στην ανοιχτή κουζίνα. Πιάτα της ώρας. Τα κεφτεδάκια (5,50) δικαιώνουν την αίσθηση του παλαιού σπιτικού που θέλει να δώσει το εστιατόριο. Αρτυμένα με μπόλικο δυόσμο και ροδοτηγανισμένα, ήταν μικρές ευωδιαστές μπουκιές που τρώγονταν ευχάριστα. Το ίδιο και οι μετσοβίτικες φλογέρες (€5,50) με τυρί που ήρθαν χρυσαφένιες, φανερώνοντας ότι αυτός που χειρίζεται το τηγάνι στην κουζίνα ξέρει καλά την τεχνική, ώστε να αποφεύγει τα «αμαρτήματα». Στο ίδιο γευστικό μήκος κύματος ήταν και τα τραγανά μπουρεκάκια μελιτζάνας (€5,50) που τα συνόδευε ντοματένια σάλτσα με δυόσμο. Τα βλίτα και τα βραστά κολοκυθάκια (€5) ήρθαν σωστά βρασμένα και σε καλή θερμοκρασία. Καλοφτιαγμένες ήταν και οι τηγανητές πατάτες σε ροδέλες με τη φλούδα τους (€4), ενισχυμένες με λιωμένο τυρί κασέρι. Από τη λίστα των κρεατικών δοκιμάσαμε τα σουτζουκάκια με γιαούρτι (€7,50) που ήταν αφράτα και με διακριτικό άρωμα του κύμινου. Τα χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί (€5) δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες που είχαν γεννήσει και αυτό γιατί το ρύζι της γέμισης δεν ήταν η κατηγορία που τους ταιριάζει. Το Νόνα έχει και πιάτα ημέρας που παίζουν με τον βυθό, όπως αθερίνα, μύδια αχνιστά και γαριδάκι τηγανητό. Κρασί χύμα, τσίπουρα και ούζα και σέρβις ευγενικό και γρήγορο. Γλυκά του κουταλιού από τον γυναικείο συνεταιρισμό Πορταριάς Πηλίου. Το Νόνα είναι μια καλή πρόταση ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής και το μόνο που έχει να φοβηθεί είναι ο εαυτός του (αν καταφέρει να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο σε βάθος χρόνου) και, προφανώς, το μαγαζί που ενδεχομένως θα ανοίξει στην επόμενη γωνία με τις ίδιες περίπου γευστικές προτάσεις.

☛Νόνα, Τρώων 66, Άνω Πετράλωνα, 211 4020463

 

Η αυλη της Nόνας στα Πετράλωνα Facebook Twitter
Το Νόνα είναι μια καλή πρόταση ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής και το μόνο που έχει να φοβηθεί είναι ο εαυτός του... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ