Στον Κιούρτο

Στον Κιούρτο Facebook Twitter
0
Στον Κιούρτο Facebook Twitter
Το πραγματικό ατού του Κιούρτου είναι η ταράτσα του...


Όταν ξεκίνησα να επισκεφτώ το εστιατόριο «Κιούρτος» στην παραλιακή οι προσδοκίες μου ήταν μεγάλες, ξέροντας ότι την κουζίνα έχει επιμεληθεί ο Μιχάλης Ντουνέτας. Ο έμπειρος και ικανός σεφ έχει αποδείξει στο πέρασμα του χρόνου ότι μπορεί να χειριστεί με μαεστρία και τέχνη τις κουζίνες πολλών εστιατορίων με διαφορετικές προσεγγίσεις και στοχεύσεις. Στην πράξη διαπίστωσα ότι το μενού που έχει στήσει εκεί ο Μιχάλης σε συνδυασμό με έναν φιλόξενο χώρο υπερέβησαν τις προσδοκίες μου. Εδώ, με δυο λόγια, θα φας καλά και θα περάσεις όμορφα. Ο Κιούρτος έχει στηθεί σε έναν χώρο με μεγάλη ιστορία στο φαγητό, αφού εκεί τις δεκαετίες του '50 και του '60 μεσουρανούσε η ταβέρνα «Μαρίδα» που μπορείς να τη δεις σε πολλές ασπρόμαυρες σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου. Η διακόσμηση της σάλας κρατάει θαλασσινά βήματα, με τους κιούρτους σε ρόλο φωτιστικών. Αλλά το πραγματικό ατού του για τους πολλούς μήνες που τα τραπεζάκια «παίζουν έξω» είναι η ταράτσα του, στημένη σε χαλαρό ύφος, με λαμπιόνια και καναπεδάκια με πλούσιες μαξιλάρες κι ελεύθερο πεδίο να χαρείς τα αστέρια του αττικού ουρανού.

Στον Κιούρτο Facebook Twitter

Στο φαγητό το πρώτο που πρέπει να ξέρεις είναι ότι στον Κιούρτο αναζητούν τις καλές πρώτες ύλες μικρών παραγωγών από διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Αν ρωτήσεις, θα σου πουν ότι οι ντομάτες έρχονται από τις Μηλιές Πηλίου, οι πατάτες από τη Δράμα, τα τυριά από την Απείρανθο της Νάξου, τα ψάρια από την Πολύαιγο και την Κίμωλο, το νησί καταγωγής του ιδιοκτήτη. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μενού με νοστιμάδα. Το ανακαλύπτεις στη λαδένια Κιμώλου (€5) που φτιάχνεται τη στιγμή που θα την παραγγείλεις. Ωραία, χειροποίητη ζύμη, τραγανή, που η γεύση της τονίζεται από το καλό λάδι, το κρεμμύδι και τη φρέσκια ντομάτα. Τα τηγανητά μπαστουνάκια κολοκυθιού (€4,30) που συνοδεύονται με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού τρώγονται ευχάριστα. Απνευστί καταναλώνεται η τραγανή αλμύρα με ντοματίνια, που στην κορυφή της φιγουράρει ψητό μαστέλο Χίου (€7). Σε βαθύ τσίγκινο πιάτο έρχεται το τηγανητό χταπόδι (€9) με πατατούλες, κόκκινη πιπεριά, μια ιδέα σκορδάκι και πικάντικες νότες που χαρίζει η πάπρικα. Ωραίος μεζές τα πολίτικα κεφτεδάκια (€6,50) γεμισμένα με γραβιέρα και σερβιρισμένα σε σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας που ευωδιάζει δυόσμο – συνοδεύονται με τραγανές πίτες, ό,τι πρέπει για να βουτήξεις στη σάλτσα. Μου άρεσε η ιδέα τα τηγανητά, αφράτα μπαλάκια φέτας (€6) να ακομπανιάρονται από γλυκό μελιτζανάκι και σουσάμι. Ιδανικό ο γάμος αλμυρού-γλυκού. Τα παστουρμαδοπιτάκια (€5,50) με χειροποίητο φύλλο και σπιτικό πρόβειο παστουρμά σου αφήνουν γευστική ανάμνηση που διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Τραγανό το φύλλο που θυμίζει γιουφκά και πλούσια γεύση που ισορροπεί χωρίς να σε βαραίνει. Από τα κυρίως πιάτα με ψάρι που υπάρχουν στον κατάλογο, το φιλέτο τσιπούρας με χόρτα φρικασέ που ευωδιάζουν άνηθο και λεμονάκι είναι καλή επιλογή (€13). Θα κλείσεις γλυκά με πολίτικο χαλβά φτιαγμένο με γάλα, μέλι και κανέλα (€3,90) και θα φύγεις χορτασμένος, με διάθεση να επιστρέψεις για να δοκιμάσεις και τα άλλα πιάτα του μενού και να νιώσεις τη ζεστή φιλοξενία του σέρβις.

☛Κιούρτος, λεωφ. Ποσειδώνος 22 & Αμφιθέας, Άλιμος, 210 9810174

 

Στον Κιούρτο Facebook Twitter
Στον Κιούρτο αναζητούν τις καλές πρώτες ύλες μικρών παραγωγών από διάφορες γωνιές της Ελλάδας...

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ