Ο Δημήτρης Πιατάς σκηνοθετεί τον Θεοδόση Πελεγρίνη

Ο Δημήτρης Πιατάς σκηνοθετεί τον Θεοδόση Πελεγρίνη Facebook Twitter
0

 

Ο Δημήτρης Πιατάς σκηνοθετεί τον Θεοδόση Πελεγρίνη Facebook Twitter

Δευτέρα μεσημέρι, στο θέατρο Ακάδημος, γωνία Ακαδημίας και Ιπποκράτους. Ο Δημήτρης Πιατάς που κάθε βράδυ, Τετάρτη με Κυριακή υποδύεται τη Nonna, τη μεγάλη του παλιά επιτυχία, γυρίζει ως σκηνοθέτης, με φόντο το ίδιο σκηνικό της θεατρικής παράστασης, την πρώτη του κινηματογραφική ταινία. Το σενάριο είναι επίσης δικό του και έχει τον τίτλο Παν-δη-Μία....Όλα λοιπόν Ένα. Βρισκόμαστε στο πλατό μιας δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής. 

Ο Δημήτρης Πιατάς σκηνοθετεί τον Θεοδόση Πελεγρίνη Facebook Twitter

Ο Μπος είναι μία τηλεπερσόνα της εποχής μας. Στην εκπομπή του «Πρόσκληση σε γεύμα με ένα υποψήφιο καλεσμένο» η οποία κτυπάει 70αρια τηλεθέασης, φέρνει καλεσμένους τους οποίους κανιβαλίζει. Βρίσκει τα τρωτά τους απόκρυφα και τους ξεμπροστίαζει, σε σημείο που τους διαλύει. Έτσι, φέρνει και έναν ανταγωνιστή του, τον Κώστα Ανδρέου, μεγαλοδημοσιογράφο έγκριτου καναλιού, ο οποίος περνάει μία προσωπική κρίση, μια κλιμακτήριο τόσο στα επαγγελματικά του όσο και στη ζωή του. Ο Μπος έχει στη διάθεση του στοιχεία που θα εκθέσουν τον Ανδρέου ανεπανόρθωτα. Ο τελευταίος πριν 40 χρόνια, επί εποχής κρατικής ΥΕΝΕΔ, χρησιμοποίησε ένα ψεύτικο ρεπορτάζ χάρη στο οποίο η φήμη του εκτινάχτηκε στα ύψη. Είχε προβάλει μία ταινία μυθοπλασίας ως κανονικό γεγονός. Κάποιος εμφανιζόταν στην οθόνη βρίζοντας στη μέση της κανονικής ροής του προγράμματος.

«Ένας αμφισβητίας ο οποίος έριξε τις πρώτες χριστοπαναγίες στην ελληνική κρατική τηλεόραση, κάτι που κατά κάποιο τρόπο είναι ο καθρέπτης μιας κοινωνίας. Έγινε σκάνδαλο, παραιτήθηκε ο διευθυντής της τηλεόρασης και παραλίγο να πέσει και η κυβέρνηση. Μαθαίνω ως Μπος το γεγονός αυτό, ότι το ρεπορτάζ ήταν μαϊμού και ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για ταινία, και φέρνω στην εκπομπή μου τους συνεργάτες του Ανδρέου εκείνης της εποχής οι οποίοι όλοι έχουν αλλάξει πια δουλειά. Αποκαλύπτω το ψέμα κι εκείνος καταρρέει. Παράλληλα καταρρέει και ένα ολόκληρο σύστημα μιας κοινωνίας. Μια πανδημία! Φυσικά ούτε ο Μπος είναι λιγότερο φαύλος. Η ταινία καταγράφει την τηλεοπτική ζούγκλα» εξηγεί ο πρωταγωνιστής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας Δημήτρης Πιατάς.  Γιατί επέλεξε τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη για τον κεντρικό ήρωα Κώστα Ανδρέου και όχι έναν ηθοποιό να τον υποδυθεί; «Ήθελα μία τηλεοπτική περσόνα στον ρόλο, αλλά δεν βρήκα έναν δημοσιογράφο. Καθώς πρόκειται για ένα ψευδο-ντοκιμαντέρ ο Πελεγρίνης φέρει την προσωπική του αλήθεια κι όχι την υποκριτική του αλήθεια. Εννοώ, τη δυναμική που έχει να επικοινωνεί και να συνδιαλέγεται. Το συζητούσαμε να συνεργαστούμε χρόνια πριν και μόνο τώρα βρέθηκε η κατάλληλη στιγμή»

Ο Δημήτρης Πιατάς σκηνοθετεί τον Θεοδόση Πελεγρίνη Facebook Twitter

Ο Πρύτανης Πελεγρίνης, παρών στο γύρισμα με το κοστούμι του Κώστα Ανδρέου, απαντάει σε μερικές ερωτήσεις:

Πώς αποφασίσατε να παίξετε στην ταινία του κ. Πιατά;  Όπως και με το θέατρο, εντελώς τυχαία. Όχι ότι δεν το ήθελα, όχι ότι δεν με ενδιέφερε, να ασχοληθώ με την υποκριτική, αλλά ειδικά με το που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου στο πανεπιστήμιο, μία τέτοια επιλογή έσπαγε κάποια ταμπού. Η πρόταση του Πιατά είναι μια φυσική εξέλιξη της ενασχόλησής μου με το θέατρο. Με τον Δημήτρη είχαμε συναντηθεί τη δεκαετία του ’90 όταν ως παραγωγός είχα ανεβάσει τον Δον Ζουάν του Μολιέρου και εκείνος έπαιζε τον Σγαναρέλο. Όταν μου ήρθε η πρόταση, δέχτηκα αμέσως.

Ήταν το θέμα που σας έκανε να το αποφασίσετε αμέσως; Το θέμα το έμαθα μετά. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην καλλιτεχνική αξία και κυρίως στη σκέψη του Πιατά. Φαντάστηκα ότι θα ήταν κάτι πολύ ενδιαφέρον και όταν διάβασα το σενάριο, η διαίσθηση μου επιβεβαιώθηκε.

Ο Δημήτρης Πιατάς σκηνοθετεί τον Θεοδόση Πελεγρίνη Facebook Twitter

Υποδύεστε έναν διεφθαρμένο δημοσιογράφο της τηλεόρασης…. Ο ήρωας γενικά είναι η τυπική τηλεπερσόνα που έχει στο μυαλό του ο κόσμος. Ένας άνθρωπος αδίστακτος που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το κάθε τι. Είχε μία ιλιγγιώδη εξέλιξη χάρη σε ένα ψέμα, έγινε ο κυρίαρχος του τηλεοπτικού χώρου και έρχεται ο Πιατάς και τον αποκαθηλώνει μπροστά στην κάμερα. Υπάρχει μία πτώση που όμως δε συμβαίνει μόνο στα επαγγελματικά του, αλλά και στην ίδια του τη ζωή. Ο Πιατάς ως άλλη τηλεπερσόνα τού δίνει το τελειωτικό  κτύπημα. Κι όλα αυτά γίνονται μέσα στο πλαίσιο καταρράκωσης της κοινωνίας. Υπάρχει η πανδημία, που είναι ένας ιός που καταστρέφει τους ανθρώπους, αλλά και η χρεωκοπία της χώρας. Ένα εφιαλτικό σκηνικό. Η αντανάκλαση ενός τόπου όπως η Ελλάδας ή η Αργεντινή, που γίνεται βορά των μεγάλων συμφερόντων.

Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία ή θέατρο;   Ο άνθρωπος δεν είναι μονοσήμαντος, έχει πολλές δυνατότητες, αρκεί να δουλεύει. Εγώ έχω μηδενίσει την κοινωνική μου ζωή, αφιερώνοντας τον ελεύθερο μου χρόνο στο να θέατρο. Κυρίως γράφοντας αλλά και παίζοντας. Κάθε πρωί εμφανίζομαι στο γραφείο μου στο Πανεπιστήμιο στις 6:30 και δεν παραμελώ τα καθήκοντα μου. Ακόμα και για το Παρίσι που έγινε θέμα όταν πήγα και έπαιξα εκεί, ήταν στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου. Δεν ενοχλώ κανέναν. Αν θα στραφώ ολοκληρωτικά στην τέχνη, αυτό θα το δείξει η εξέλιξη των πραγμάτων.

Το θέατρο ήταν ένα παλιό σας απωθημένο;  Δε θα το έλεγα. Είχα ανέκαθεν φίλους στον χώρο του θεάτρου, αλλά ποτέ δεν θα το τολμούσα -γιατί περί τόλμης πρόκειται να βγω στη σκηνή-, αν δεν βρισκόντουσαν οι σωστοί συνεργάτες. Άλλο να γράφεις ή να σκηνοθετείς και άλλο να εμφανίζεσαι στο κοινό. Παρολ΄ αυτά δεν το θεωρώ περίεργο. Για μένα είναι πάρα πολύ φυσικό. Απεναντίας θα το θεωρούσα αφύσικο να έχω να πω κάτι μέσα από την τέχνη, είτε γράφοντας ένα θεατρικό έργο είτε μέσα από την υποκριτική, και να μην το έκανα.

Πάντως είναι η πρώτη σας κινηματογραφική ταινία... Όχι. Έπαιξα και σε μία αγγλόφωνη μικρού μήκους δύο νέων παιδιών της Δέσποινας Χαραλάμπους και του Παναγιώτη Παπά που λεγόταν Memory loaded. 

Ο Δημήτρης Πιατάς σκηνοθετεί τον Θεοδόση Πελεγρίνη Facebook Twitter

 Ρεπορτάζ: Χρήστος Παρίδης φωτογραφίες: Τριανταφυλλιά Μελέτη

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ