Μια παράσταση για το φαγητό

Μια παράσταση για το φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Κώστας Κουτάγιαρ
0

Η πρόσκληση μας κέντρισε το ενδιαφέρον πριν ακόμα δούμε την περφόρμανς «Νύχτες Νόστιμες»: «Σπάνια πια τρώνε οι οικογένειες μαζί και τα φιλικά καλέσματα έχουν γίνει κοινωνικές υποχρεώσεις και δημόσιες σχέσεις».

Είναι όντως μια δυσάρεστη διαπίστωση που πλέον έγινε και έναυσμα για θεατρική παράσταση: η ποιότητα, η ποσότητα της τροφής μας, αλλά κυρίως ο κοινωνικός χαρακτήρας του μαγειρέματος και του φαγητού άλλαξαν πολύ μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια. Τα μέλη μιας οικογένειας τρώνε διαφορετικό φαγητό σε διαφορετικές ώρες και το γιορτινό τραπέζι στρώνεται όλο και πιο σπάνια με φαγητό και κρασί για τις σημαντικές στιγμές της ζωής μας. Το μαγείρεμα, αντί για μια ευκαιρία για καλή παρέα και κουβεντούλα, μεταμορφώνεται σταδιακά σε αντιγραφή και μηχανική εκτέλεση κάποιας συνταγής.

Tο θεατρικό έργο που εκτυλίσσεται σε μια κουζίνα, δείχνει τους δυο καλλιτέχνες να ετοιμάζουν μια φρουτοσαλάτα, αναφέροντας αυτά που τους απασχολούν. Όπως, δηλαδή, κάνουμε όλοι μας όταν μαγειρεύουμε με φίλους!

Οι δυο ηθοποιοί της περφόρμανς «Νύχτες Νόστιμες» («κοινό τραπέζι με το κοινό», όπως την αποκαλούν οι ίδιοι) δεν είναι επαγγελματίες ερμηνευτές ούτε ασχολούνται επαγγελματικά με το φαγητό. Ο εικαστικός Δημήτρης Κοροβέσης και ο μουσικός Μιχάλης Κλαπάκης είναι δυο γνωστοί καλλιτέχνες και φίλοι που χαίρονται να μαγειρεύουν και να τρώνε με τους δικούς τους ανθρώπους, διαπιστώνοντας με αγωνία όμως ότι «το κοινό τραπέζι, που αποτελούσε τελετουργία επικοινωνίας, αποσύρεται, αφήνοντάς μας μόνους όσο ποτέ πριν». Από την εισαγωγή του έργου καταλαβαίνει ο θεατής ότι πρόκειται για έναν παραλληλισμό του φαγητού και με την κοινωνική κατάσταση:

Φαγητό χωρίς λιπαρά,
μπίρα χωρίς αλκοόλ
καφές χωρίς καφεΐνη
Σοκολάτα χωρίς κακάο
Γλυκά χωρίς ζάχαρη
Έρωτας χωρίς πόνο

Η σκηνοθέτις Ελένη Γεωργοπούλου («Κοραή 4-Προσβάσιμος Χώρος», «Δωδέκατη Νύχτα», «Των Ήχων Πανσπερμία») εμπνεύστηκε την παράσταση ένα καλοκαίρι στην Τζια όσο άκουγε τους δυο φίλους να συνομιλούν περί γεύσεων και φαγητών και τους πρότεινε «να τα μαγειρέψουν και να τα σερβίρουν» σε μια παράσταση. Οι σκέψεις τους και οι κουβέντες τους έγιναν αυτό το θεατρικό έργο που εκτυλίσσεται σε μια κουζίνα, δείχνοντας τους δυο καλλιτέχνες να ετοιμάζουν μια φρουτοσαλάτα, αναφέροντας αυτά που τους απασχολούν. Όπως, δηλαδή, κάνουμε όλοι μας όταν μαγειρεύουμε με φίλους! Τη σημασία αυτής της πολύτιμης κοινωνικής και οικογενειακής συνεύρεσης, που εκτός από μαγείρεμα είναι και αγάπη, ποίηση και αρμονία, θέλει να παρουσιάσει η παράσταση με έναν πρωτότυπο τρόπο.

Μια παράσταση για το φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Κώστας Κουτάγιαρ

Τα σκηνικά είναι έργα του Δημήτρη Κοροβέση (πιρούνια με πολύχρωμα σπαγγέτι, καρέκλες με χταπόδια αντί για πόδια, μάτια-ψάρια), ενώ ο έτερος ερμηνευτής, ο μουσικός Μιχάλης Κλαπάκης, επιτυχημένα επενδύει μουσικά την παράσταση με ήχους από σκεύη και εργαλεία μαγειρικής αλλά και τα ίδια τα σώματα των ερμηνευτών.

Είναι μια ωριαία, διαφορετική περφόρμανς που γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα στον όμορφο χώρο της γκαλερί Μαρνέρη στην Πλάκα. Μετά την παράσταση το κοινό και οι συντελεστές του έργου απολαμβάνουν μαζί μια φρουτοσαλάτα-προσφορά του εστιατορίου Nice 'n Easy και κρασί από το οινοποιείο Σκούρα.

Μια παράσταση για το φαγητό Facebook Twitter
Φωτο: Κώστας Κουτάγιαρ

Info:

Νύχτες Νόστιμες

el.marnerigalerie

Λεμπέση 5-7 & Πορίνου 16, Μακρυγιάννη, πλησίον σταθμού Μετρό Ακρόπολη

Παίζουν-συνθέτουν: Μιχάλης Κλαπάκης, Δημήτρης Κοροβέσης
Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργοπούλου
Κείμενα: Δημήτρης Κοροβέσης
Δραματουργική επεξεργασία: Νίκος Φλέσσας - Ελένη Γεωργοπούλου
Φωτογραφίες: Κώστας Κουτάγιαρ

28 Φεβρουαρίου-29 Μαρτίου 2015
Για 10 μόνο παραστάσεις, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20:30.
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 210 8619488, 210 8668195.
Τιμή εισιτηρίου: 10€ (στο τέλος της παράστασης προσφέρονται κρασί και συνοδευτικά εδέσματα)

www.elenimarneri.com, [email protected]

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ