Μπαγκλαντές, ένας νέος χώρος στο κέντρο της Αθήνας

Μπαγκλαντές, ένας νέος χώρος στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
1

Μπαγκλαντές, ένας νέος χώρος στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Τρεις φίλοι –σκηνοθέτες και ηθοποιοί-, η Βάσω Καμαράτου, ο Κώστας Κουτσολέλος και ο Βασίλης Νούλας ενώνουν τις δυνάμεις μας σε ένα εγχείρημα αυτοδιαχείρισης...

Aυτό είναι το Μπαγκλαντές: ένας νέος χώρος, στο κέντρο της Αθήνας, αφιερωμένος στις παραστατικές τέχνες. Τρεις φίλοι –σκηνοθέτες και ηθοποιοί-, η Βάσω Καμαράτου, ο Κώστας Κουτσολέλος και ο Βασίλης Νούλας ενώνουν τις δυνάμεις μας σε ένα εγχείρημα αυτοδιαχείρισης ενός χώρου ανοιχτού στον πειραματισμό, την τόλμη, την καλλιτεχνική ελευθερία. Με τη βοήθεια φίλων και συνεργατών, επιθυμούν να δημιουργήσουν μια νησίδα, στο κέντρο της πόλης μας, όπου να κάνουν τα πράγματα που θέλουν, όπως αυτοί  τα θέλουν!
 
Το Μπαγκλαντές έχει ήδη μια μικρή ιστορία που μας αρέσει: για κάποιο διάστημα μαζευόντουσαν εκεί μέλη της μπαγκλαντεσιανής κοινότητας της Αθήνας και οργάνωναν εκδηλώσεις, κυρίως έπαιζαν μουσική και τραγούδια από τον τόπο τους.
 
Οι δημιουργοί του χώρου λένε: "Το Μπαγκλαντές είναι ένα υπόγειο στην οδό Χαλκοκονδύλη 35, πίσω από την Ομόνοια, σε μια δύσκολη και υποβαθμισμένη περιοχή, στην καρδιά της Αθήνας. Μακριά από τις «εκ των άνω» λογικές gentrification μεγάλης ή μικρής κλίμακας που κατά καιρούς επιχειρούνται στο πολύπαθο κέντρο της πόλης από διάφορους φορείς, η δική μας ανάγκη έγκειται απλά στο να υπάρχουμε, να κάνουμε βόλτες, να βρισκόμαστε και να δημιουργούμε στο μητροπολιτικό κέντρο, διότι αυτό πάντα αποτελούσε και αποτελεί την κύρια πηγή της έμπνευσής μας".  
 
Μπαγκλαντές, ένας νέος χώρος στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Η δική μας ανάγκη έγκειται απλά στο να υπάρχουμε, να κάνουμε βόλτες, να βρισκόμαστε και να δημιουργούμε στο μητροπολιτικό κέντρο, διότι αυτό πάντα αποτελούσε και αποτελεί την κύρια πηγή της έμπνευσής μας...
 
Το Μπαγκλαντές έχει ήδη μια μικρή ιστορία που μας αρέσει: για κάποιο διάστημα μαζευόντουσαν εκεί μέλη της μπαγκλαντεσιανής κοινότητας της Αθήνας και οργάνωναν εκδηλώσεις, κυρίως έπαιζαν μουσική και τραγούδια από τον τόπο τους. Τα ίχνη τους (αφίσες, μικρές αρχιτεκτονικές επεμβάσεις) διατηρούνται ακόμη στο χώρο και είναι αυτά που μας οδήγησαν στην επιλογή του ονόματος. Έχοντας πίσω μας την σημαντική και πολυεπίπεδη εμπειρία του Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ (ο Κώστας Κουτσολέλος και ο Βασίλης Νούλας είναι μέλη της Κίνησης Μαβίλη, της ομάδας  που ξεκίνησε την ενεργοποίηση του ΕΜΠΡΟΣ το 2011, και η Βάσω Καμαράτου ήταν εξ αρχής αρωγός και συνοδοιπόρος στην περιπέτεια του ΕΜΠΡΟΣ) εγκαινιάζουν  το νέο αυτό  πείραμα συνεργασίας – αυτοδιαχείρισης – δημιουργίας που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ζωντανό εναλλακτικό πόλο συσπείρωσης γύρω από την περφόρμανς.

 
Το Μπαγκλαντές ανοίγει την Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014 με τις «Ωδές στον πρίγκιπα», μια περφόρμανς από την ομάδα NovaMelancholia. 
 
 
Μπαγκλαντές, ένας νέος χώρος στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Ωδές στον Πρίγκιπα
 

 Η παράσταση «Ωδές στον πρίγκιπα» είναι μια ελεγεία για την απώλεια (ή το ανέφικτο) του έρωτα. Μαζί, και μια ελεγεία –άλλα κι ένα ξόρκι- για τη μελαγχολία των ημερών μας, για την πόλη της Αθήνας («Η θέση σου είναι στην Αθήνα, Πρίγκιπα»), για ό,τι μας αφορά. Οι «ωδές» πραγματεύονται όψεις της ερωτικής επιθυμίας: τα όρια ανάμεσα στην επιθυμία, τη φαντασίωση, τη ματαίωση, τη λαχτάρα και την ανάμνηση.

 

Ο έρωτας ως νοσταλγία του χαμένου παραδείσου, ως κρυμμένη μέσα μας μνήμη / γνώση, ή ως αέναη προσδοκία μιας έλευσης, μιας φανέρωσης. Ταυτόχρονα, οι «Ωδές» τραγουδούν το σαδομαζοχιστικό παιχνίδι εξουσίας του έρωτα αλλά και τη δύναμη υπονόμευσης της εξουσίας, την αναρχία του έρωτα.

Η παράσταση φιλοδοξεί να στήσει ένα πρόσκαιρο ζωντανό μνημείο για τους χαμένους ή τους ξανακερδισμένους έρωτες της ζωής μας, αποτίνοντας φόρο τιμής σ’ έναν από τους πλέον ερωτικούς  ποιητές της νιότης μας, τον Νίκο Αλέξη Ασλάνογλου.


Παίζουν: Αντώνης Γκρίτσης, Λήδα Δάλλα, Αθανάσιος Κουβούσης, Αλέξια Σαραντοπούλου, Κώστας Τζημούλης, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νούλας
Σκηνικά- Κοστούμια: Nova Melancholia
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελισάβετ Ξανθοπούλου

Κάθε βράδυ συμμετέχουν φίλοι  στην απαγγελία των ποιημάτων.

Από 19 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου 2014.
Κυριακή – Δευτέρα – Τρίτη, στις 9:30 το βράδυ.

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια