Φιλοκτήτης Σοφοκλή στην Επίδαυρο

Φιλοκτήτης Σοφοκλή στην Επίδαυρο Facebook Twitter
0

Φιλοκτήτης Σοφοκλή στην Επίδαυρο Facebook Twitter

 

Η τραγωδία Φιλοκτήτης του Σοφοκλή αφηγείται την ιστορία του ομώνυμου ομηρικού ήρωα, ο οποίος, μετά από ένα δάγκωμα φιδιού, εγκαταλείφθηκε από τους συντρόφους του στη Λήμνο για δέκα ολόκληρα χρόνια. Tον θυμούνται μόνο όταν ένας χρησμός αποφαίνεται ότι οι Αχαιοί δεν θα κυριεύσουν την Τροία, αν δεν βοηθήσει το τόξο του Ηρακλή, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του. Τότε στέλνονται ο Οδυσσέας και ο Νεοπτόλεμος, ώστε να του αποσπάσουν το τόξο και τα βέλη, ακόμα και με δόλο. Ο Φιλοκτήτης, πληγωμένος από την ξεδιάντροπη στάση των συντρόφων του, αντιστέκεται σθεναρά.


Γραμμένο το 409 π.Χ. από τον Σοφοκλή σε βαθιά γεράματα, σε ηλικία 85 ετών, διαφέρει από όλα τα προηγούμενα έργα του. Δεν ακολουθεί τη συνήθη φόρμα, δεν υπάρχει καν κάθαρση ή κάποιος θάνατος στο τέλος και ο Χορός έχει μικρή παρουσία. Είναι ένα έργο που δημιουργεί δυσκολίες και αμηχανία σε όποιον αποφασίζει να το ανεβάσει. Ο Κώστας Φιλίππογλου, ο οποίος έχει υπάρξει ηθοποιός του Théâtre de Complicité, ανέλαβε να το σκηνοθετήσει για λογαριασμό του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σωματοποποιώντας τον λόγο, αποκαθιστώντας τη συμβολή του Χορού και δίνοντας, με αυτό τον τρόπο, νέα ώθηση σ' αυτή την «ατελή» τραγωδία.


Δύο κόσμοι συγκρούονται στο έργο, εκείνος που εκπροσωπεί ο πανούργος βασιλιάς της Ιθάκης, Οδυσσέας, η αίσθηση της κοινής ωφέλειας, και ο άλλος, του Φιλοκτήτη, του πληγωμένου ατομικισμού, ενώ ο αγαθός Νεοπτόλεμος βρίσκεται κάπου στη μέση. Τα θέματα που τίθενται από τον Σοφοκλή ανελέητα είναι η εξορία, ο ανθρώπινος πόνος και η εγκατάλειψη, η σχέση ατομικής και πολιτικής συνείδησης, η προσωπική τιμή και το καθήκον. Παρ' όλα αυτά, η αντιπαράθεση αποδεικνύεται γόνιμη και τα γεγονότα καθοριστικά για τα πρόσωπα που εμπλέκονται.


Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Κένι Μακλέλλαν, η μουσική των Lost Bodies, οι φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου και η κίνηση της Φρόσως Κορρού. Φιλοκτήτης είναι ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, Οδυσσέας ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νεοπτόλεμος ο Αιμίλιος Χειλάκης, και ο Χορός αποτελείται από τους: Γιάννη Γιαννούλη, Τάσο Δημητρόπουλο, Κώστα Κορωναίο, Δημήτρη Κουρούμπαλη, Γιώργο Παπανδρέου, Κρις Ραντάνοφ και Γιώργο Ρουστέρη.

 

Φιλοκτήτης του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου
ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας & Αptivities
18 & 19 Ιουλίου
(Ώρα έναρξης: 21:00)
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ