Σεισμός

50 συγκλονιστικές φωτογραφίες απο την τραγωδία της Βοστόνης

50 συγκλονιστικές φωτογραφίες απο την τραγωδία της Βοστόνης Facebook Twitter
34
Φωτογραφία
34

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

16 σχόλια
δεν πιστευα οτι θα το ελεγα αυτο ποτε, και δεν το ειπα καν την 11η Σεπτεμβριου που ζουσα στην Αμερικη (και ναι ειχα δει και τοτε φωτο και βιντεο)...περιεργως ομως ασυναισθητα επιασα το μυαλο μου να λεει "Today, we are all American"....Υ.Γ...και θα βαρεθω απιστευτα αν ξαναδιαβασω σχολια τυπου...."γιατι, Ιρακινη, Αφγανη κλπ κλπ κλπ δεν νιωθεις?" ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΤΑ ΜΠΛΕΚΟΥΜΕ ΟΛΑ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ!!!! ΝΑΙ, νιωθω και Ιρακινη....ΚΟΥΛΑΡΕΤΕ δηθεν ανθρωπιστες Α ΛΑ ΚΑΡΤ!
Δεν θα σχολιάσω το γεγονός αυτό καθεαυτό, καθώς θεωρώ πως αποτελεί κοινό λογικό τόπο οτι οποιαδήποτε πρωτοβουλία παραβιάζει το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα είναι κατακριτέα και καταδικαστέα και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πόσο μάλλον σε τέτοιες "πρωτοβουλίες" που όχι απλά παραβιάσανε, αλλά και στερήσανε το δικαίωμα αυτό σε ανθρώπους.Αυτό που με έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες παρακολουθώντας τις ειδήσεις σου συρρέουν από παντού είναι η δημοσιοποίηση τέτοιων φωτογραφιών ωμής βίας από τα ΜΜΕ παγκοσμίως. Δεν θεωρώ σωστό να λογοκρίνουμε η να περνάμε από κόσκινο τις πληροφορίες που δημοσιεύονται, αλλά το γεγονός ότι για πρώτη φορά δημοσιοποιούνται τέτοιες φωτογραφίες τόσο επιδεικτικά απροκάλυπτα, είναι κατ'εμέ αξιοπερίεργο. Δεν έχει να κάνει με αισθητική, αλλά με την αίσθηση που αφήνουν, τις σκέψεις που γεννούν στους ανθρώπους που τις βλέπουν. Φαντάζομαι τον φανατισμό και την οργή που θα μπορούσαν (που έχουν ήδη προκαλέσει) να προκαλέσουν, τη στοχευμένη αντίδραση, την κατευθυνόμενη οργή. Δεν θέλω να πω καθαρά ότι είναι όλα στα πλαίσια της τρομοκρατίας του κόσμου, της μαζικής χειραγώγησης, αλλά γιατί τέτοιες εικόνες; δεν υπήρχαν ποτέ στον κόσμο αντίστοιχα συμβάντα με παρόμοιες φωτογραφίες; γιατί τώρα δημοσιεύονται έτσι απροκάλυπτα; πολύ φοβούμαι, δίχως να θέλω να υποστηρίζω θεωρίες συνωμοσίας, πως τα ΜΜΕ εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυσμενείς αυτές συνθήκες για να εξυπηρετήσουν τα όποια συμφέροντα υπαγορεύονται άνωθεν...
εγώ απλά σκέφτομαι τους τύπους με τις βόμβες-χύτρες, που θα έχουν δει τώρα τις εικόνες..το κατόρθωμα τους..τη φρίκη που σκορπίσανε. και σκέφτομαι πως νιώθουνε τώρα..υπερήφανοι; που τα κατάφεραν; χαρά για την επιτυχία; το γιορτάζουν; τι στο δάβολο; γιατί τόση παράνοια; τόση ηλιθιότητα μαζεμένη σε αυτό το είδος;
ενταξει φρικτες εικονες! να δουμε ομως και την φρικη των χωρών που εχουν ριξει οι Αμερικανοι τις βομβες... Βιετναμ, Αφγανισταν, Ιρακ, Κοσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κουβέιτ και το χειροτερο χιροσιμα-ναγκασακι! υπαρχουν και αλλες "επιχειρήσεις" ψαξτε να τις βρειτε στο ιντερνετ! δεν ειναι και αγιοι οι Αμερικανοι...
10 και 24 με διαφορά οι χειρότερες. Λογικά στη 10 είναι η κοπέλα που σκοτώθηκε, Κρύσταλ-Μαρί.Όσο για τα άλλα σχόλια, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση (ως συνήθως). Σαφώς και είναι σοκαριστικό το γεγονός στη Βοστώνη, αλλά πχ την ίδια μέρα σκοτώθηκαν δεκάδες και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι σε πάνω από 20 επιθέσεις στο Ιράκ (που πλέον ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εμπόλεμη ζώνη, σωστά; γιατί ειπώθηκε αυτή η δικαιολογία) και δεν το μάθαμε καν στις ειδήσεις.
Κλασσικο φαινομενο των μμε, εαν κλεψει ενας αλβανος θα το δειξουν 15 καναλια για δυο 24ωρα, ενω εαν σκοτωσει ελληνας εναν αλλοδαπο θα πουνε οτι εγινε συμπλοκη και οτι ο αλλοδαπος τραυματιστηκε θανασιμα. Δεν μειωνω την σημαντικοτητα του γεγονοτος, αλλα μου φαινεται αδικο για τον τοσο αμαχο πληθυσμο που σκοτωνεται καθημερινα στις χωρες της μεσης ανατολης και της αφρικης.Γενικα, τα μμε υποκινουν την προσοχη των μαζων προς τα εκει που θελουν για διαφορους σκοπους και απο οτι φαινεται το καταφερνουν αριστα. Κλεινοντας, θα επρεπε πιστευω να αναλογιστει πολυ καλα ο καθενας μας για το ποιος κρυβεται πισω απο αυτην την επιθεση..οι "γνωστοι" τρομοκρατες η οι πραγματικοι τρομοκρατες?
Καλώς το και το μωρό της Ρόζμαρι. Επειδή βαρέθηκα να ακούω τη συγκεκριμένη καραμέλα, σου έχω ιδέα. Όπως καταλαβαίνεις, ο μεγάλος βαθμός κινδύνου για τους δημοσιογράφους στις αφρικανικές και γενικά στις εμπόλεμες χώρες είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να καλυφθούν πλήρως δημοσιογραφικά τα-εξίσου τραγικά εννοείται-περιστατικά βίας εκεί. Γιατί λοιπόν δε δηλώνεις εθελοντής? Και θα ενημερώνεις τον κόσμο από εκεί που δεν τολμάει κανείς να πάει και η χώρα σου θα ξαλαφρώσει από έναν γτπ "ανθρωπιστή"
"...είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να καλυφθούν ΠΛΗΡΩΣ δημοσιογραφικά..." Και δεν αναφέρομαι στα αμερικανικά μέσα μόνο. Αν δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά δεν μπορώ να βοηθήσω.
σε αντίθεση με ορισμένους παρακάτω σχολιαστές, θα σας επαινέσω που δείχνετε έτσι τις εικόνες αυτές. ο κόσμος συνειδητοποιεί καλύτερα τη φρίκη και τον πόνο που προκαλούν τέτοιες πράξεις κι ενδεχομένως κάποιες λογικές που υπάρχουν από πίσω, θιασώτες των οποίων βρίσκονται και ανάμεσα στους σχολιαστές. Για να είμαι απόλυτα ειληκρινής, πιστεύω πως τέτοιες ωμές εικόνες θα έπρεπε να προβάλλονται συστηματικά, σε ό,τι έχει να κάνει με τροχαία δυστυχήματα. Μόνο τότε πολύς κόσμος θα καταλάβαινε την έκταση της μη τήρησης των σχετικών νόμων.
η φωτο με τον ανθρωπο στο αναπηρικο καροτσακι και τα διαμελισμενα ποδια, στην πρωτη τον δειχνετε κανονικα και στην 2η φωτο κρυβετε το προσωπο...?? ο λογος?? οσο για την φωτο θεωρω οτι δεν θα επρεπε καν να μπει ασχετα αν γραφετε "πολυ δυσαρεστες εικονες"
Ο ξεφτιλισμός και η υποκρισία του ανθρώπου! Στην Αφρική ΚΑΘΕ χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι (καλά ακούσατε ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ) πεθαίνουν από τη πείνα και τη λειψυδρία. Στο δυτικό <<πολιτισμένο>> κόσμο μας δολοφονήθηκαν 3εις και έγινε παγκόσμιο θέμα!!! Ας αναλογιστούμε πόσες Αμερικανικές βόμβες εκπολιτισμού έχουν πλήξει άμαχο πληθυσμό ανα την υφήλιο ή πόσες βόμβες εκρήγνυνται καθημερινά σε Λιβύη, Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη κτλπ. Το <<κτλπ>> δείχνει βεβαίως την έκταση του Αμερικανικού εκπολιτισμού σε αυτή τη γη. Είμαι ενάντια στη βία από όπου και αν προέρχεται και θλίβομαι για τις 3εις ψυχές που χάθηκαν. Τείνω να δίνω την ίδια αξία σε οποιαδήποτε ψυχή που χάνεται. Δεν θα έπρεπε ποτέ να τίθεται ποσοτικά ή αριθμητικά ο θάνατος και η απώλεια ψυχών. Αλλά όπως και να το κάνουμε άλλη νοηματολογική προσέγγιση γίνεται στην απώλεια και τον τρόπο που χάνεται μια ή δύο ψυχές και άλλη όταν επρόκειται για γενοκτονία ολόκληρη. Αυτό που θέλω να τονίσω εντέλει είναι η δημοσιότητα που έλαβε το γεγονός. Αν τύχει και φτερνιστεί Αμερικανός θα αρρωστήσει ο πλανήτης! Ενώ για την εκμετάλευση για παράδειγμα των Αφρικανικών χωρών ολόκληρος ο πλανήτης κωφαίνει. Εν ολίγις λυπούμε και καταδικάζω την βομβίστική επίθεση αυτή αλλά από την άλλη μας έχουν πρήξει το συκώτι οι νταβάδες του πλανήτη οι Αμερικανοί.Τέλος, αναμένω ταξιδιωτική οδηγία από το Ελληνικό υπουργείο εξωτερικών που θα συμβουλεύει τους Έλληνες πολίτες απανταχού γης να αποφεύγουν να ταξιδεύουν προς τις Η.Π.Α. λόγω της αύξησης των βομβίστικών επιθέσεων (Την ίδια καραμέλα που χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι εκπολιτιστές δηλαδή).
η διαφορά είναι ότι στην αφρική οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν εξ' αιτίας των διενέξεων και των πολέμων (χωρίς να βάζει το χεράκι του ο λευκός ειρήσθω εν παρόδω). Ο δυτικός κόσμος είναι πολιτισμένος, ακριβώς επειδή αυτά τα προαναφερθέντα τα κατήργησε. Και προφανώς όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο από 'κει που δεν το περιμένεις και χωρίς να ξέρεις γιατί, σε σοκάρει περισσότερο. Α, και συνέχισε να συγκρίνεις τον "αμερικάνικο εκπολιτισμό" με, ξέρω 'γω τον "ισλαμικό εκπολιτισμό".
σοβαρα? δεν μπορεις να αντιληφθεις την διαφορα του να πεθαινει ενας ανθρωπος που ζει σε εμπολεμη ζωνη απο βομβα και ενας ανθρωπος που βγηκε απλα μια πρωινη βολτα απο βομβα?δεν ειναι ο θανατος αυτος καθ'αυτος που τρομαζει, αλλα η αισθηση της ανασφαλειας που σου προκαλει, καθως πιο ευκολα θα ταυτιστεις με τον Αμερικανο που βγηκε βολτα (λογω συνθηκων), παρα με τον Συριο που τρεχει καθε μερα να κρυφτει απο τις σφαιρες. κανεις δεν κωφαινει, και κανεις δεν εχει επιλεκτικο ανθρωπισμο, αλλα τι να κανουμε ρε ανθρωπε? κι εμενα πιο πολυ με συγκλονισε ο θανατος της Ζωης απο την Ξανθη, καθ'οτι γυναικα και στην ιδια φαση με την Ζωη (σκεπτομενη οτι θα μπορουσα να ειμαι στην θεση της), παρα ο θανατος του ηλικειωμενου που σκοτωσαν προχθες σε διαρρηξη. για ποιον λυπαμαι περισσοτερο? και για τους δυο. τι με σοκαρε περισσοτερο? σιγουρα η Ζωη.
Μπράβο, ρε Υπερίωνα (δες όνομα που διάλεξε ο μεγάλος), αυτό έχεις να συνεισφέρεις; Ηθέλα να ήξερα τι θα έλεγες αν καμμιά 17 Ν έβαζε τέτοιου είδους βόμβες στις πορείες που συχνάζεις και ήσουν εσύ ένα από τα θύματα. Μεγάλο παράδειγμα για τους υπόλοιπους είσαι. Κουβαλάς από μικρός το κόμπλεξ κατωτερώτητας για τους Αμερικανούς; Θέλεις ταξιωδιτική οδηγία; Άντε παληκάρι μου, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Να σε δω, φτιάξε την οδηγία, πλέρωσε από τη τσέπη σου και στείλε την οδηγία σε όλους τους Έλληνες της επικράτειας.
Υπο-είρωνα, κάτι σαν κι εσένα με κάνουν να αναρωτιέμαι-αν και αριστερός-τι κοινό έχω με μια μερίδα αριστερών (του κ..ου) αυτού του τόπου. Όταν λές-παραβλέπω την ορθογραφία- "Εν ολίγις λυπούμε και καταδικάζω την βομβίστική επίθεση αυτή αλλά από την άλλη μας έχουν πρήξει το συκώτι οι νταβάδες του πλανήτη οι Αμερικανοί", σε τι ακριβώς διαφέρεις από αυτούς που λένε "δεν είμαι χρυσή αυγή αλλά..." και τους κράζουμε ως υποκριτές? Σε τίποτα, είσαι το ίδιο υποκριτής και στοιχηματίζω πως στο άκουσμα της είδησης το ψιλοευχαριστήθηκες κιόλας.Όσο για την κάλυψη των γεγονότων στη μία και στην άλλη περίπτωση, δε θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβεις πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ο ίδιος αριθμός ρεπόρτερ και τηλεοπτικών συνεργείων στη Σομαλία ή στο Ιράκ και στη Νέα Υόρκη ή στη Βοστώνη... Το γιατί, φαντάζομαι πως μπορείς να το καταλάβεις ακόμα κι εσύ.
Cynic George: όνομα και πράμα. Άντε παιδιά, ευκαιρία να βγάλετε τη χολή που έχετε για τους Αμερικανούς. Αυτό πράγματι σας κάνει λαμπρούς απογόνους των αρχαίων υμών προγόνων. Θα ήταν υπερήφανοι με το τρόπο που αντιμετωπίζετε το πόνο του συνανθρώπων σας. Κάτσε, θυμήθηκα, Αμερικανάκια είναι, δε μετράνε.Ντροπή σας.
Κομπλεξάρας Ελληνάρας. Το γεγονός είναι ένα: ο πόνος, η βία και η τρομοκρατία είναι ίδια απ'όπου κι αν προέρχονται. Ποιος σου είπες εξυπνάκια ότι το ένα αναιρεί το άλλο; Θες να μας πεις ότι επειδή πάθαμε σοκ από αυτό είμαστε αδιάφοροι για τα θύματα των βομβαρδισμών; Έλεος με την ζυγαριά σου!Τα υπόλοιπα είναι πολιτικάντικες παπαρίτσες...
Μαλιστα... και ξερετε φυσικα γιατι δειχνουν οι Αμερικανοι τετοιες εικονες ε? Για να στρεψουν και αλλο τον κοσμο κατα του Ιραν κλτ, και φυσικα να περασουν και αλλους νομους.Δεν μασαμε ομως!
Η βία είναι παντού η ίδια, Scrat.Το δικαίωμα ενός Ιρανού να κυκλοφορεί ελεύθερος σε μια πόλη της χώρας του (θα έπρεπε να) είναι ακριβώς ίσο με το δικαίωμα ενός Αμερικανού.Μικροπολιτικές αηδίες του στυλ "το κάνουν για να στρέψουν τον κόσμο κατά του Ιράν" δεν κολλάνε με τέτοιες εικόνες, γιατί όποιος και αν το έκανε και για όποιο λόγο και να το έκανε και αυτό και οτιδήποτε κοστίζει τη ζωή και τραυματίζει ανθρώπους, το αποτέλεσμα είναι οι παραπάνω φωτογραφίες.
Ναι ναι ...Να μην σου πω οτι τις βομβες τις παρηγγειλε ο ιδιος ο Ομπαμα για προβοκατσια. Μα πας καλα ανθρωπε μου??????? Εαν συνεβαινε τετοιο πραγμα στην Κυπρο ,ας πουμε, θα επρεπε να μην δημοσιευτουν φωτογραφιες για να μην μας πουν οτι εμμεσα κατηγορουμε την Τουρκια?????? Συνελθετε παιδιαααααααα....Καποιες στιγμες ας αφησουμε πισω την μικροπολιτικη και τον ραγιαδισμο, και ας νιωσουμε απλα.....ΑΝΘΡΩΠΟΙ!
Αι καλα! Καμια σχεση, εχει παρερμηνευτει εντελως το σχολιο μου. Δηλαδη διαφωνειτε οτι η Αμερικη προσπαθει να τα ριξει ολα στους Ιρακινους,Ιρανους κλτ για την απαισια επιθετικη πολιτικη που ασκει? Οτι οταν δουν αυτην την φωτο οι Αμερικανοι πολιτες δεν θα πουν οτι για ολα φταινε οι μουσουλμανοι. Ολα γινονται για περασουν νεους αντιτρομοκρατικους και καλα νομους οπως η καταργηση του ιδιωτικου απορρητου που εγινε μετα τους πυργους. Ειδε κανεις να αναφερω πουθενα οτι την επιθεση την Βοστωνη την εκανε η Αμερικανικη κυβερνηση? Μην λετε πραγματα τα οποια δεν ειπα!Διαβαστε λιγο για την δυναμη της εικονας και του βιντεο στον πληθυσμο!
τι να πω? σε ποια τερατα εχει χαθει ο ανθρωπισμος ?ασχημο αλλα ευχομαι τα τερατα που το εκαναν να πληρωσουν με το χειροτερο...αλλα πως ?πως θα ερθουν στη θεση τον γονιων που χασανε τα παιδια τους , των παιδιων που χασαν τους γονεις τους? τους φιλους συγγενεις ?και εκεινων που αναγκασαν να ειναι καθηλωμενοι σε αναπηρικο καροτσακι για την υπολοιπη ζωη τους , χωρις χερια , ποδια ..και ποιος δεν ειναι συγκλονισμενος απο την φωτογραφια του χλωμου νεαρου που λειπει ολο του το ποδι και εχει βγει στην κυριολεξια το κοκκαλο εξω?γιατι δεν τους εφτανε ο τραυματισμος, εβαλαν στους εκρηκτικους μηχανισμους καρφια για περισσοτερους τραυματιες ...και εκει που πολλοι μεταναστευουν για να ζησουν καλυτεραερχονται κατι τερατα , στα καταρριπτουν ολα και σκεφτεσαι να αλλαξεις πλανητη..
με ολη την εκτιμηση, καποιες φωτογραφιες θα μπορουσαν να λειπουν...δεν μου αρεσει η ιδεα οτι σιγα-σιγα και χαριν της ειδησης, οχι μονο εδω αλλα και σε αλλα περιστατικα, θα συνηθισουμε εικονες φρικης...
Διαφωνώ κάθετα.Βρισκόμαστε ωραία ωραία σε sites και παρέες και κουβεντιάζουμε περί ανέμων και υδάτων για τη βία, το ρατσισμό, το φασισμό...Και αναπτύσσουμε θεωρίες για τις πηγές τους, για τους εκφραστές τους για τα αίτια και τα αιτιατά τους.Και ξέρετε τι καταφέρνουμε;Τίποτα.Τις χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο απ'ότι νομίζετε αυτές τις εικόνες.Πρέπει να βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια πως η βία είναι κάτι περισσότερο από λέξεις σε βιβλία και εντυπωσιακές ανατινάξεις σε ταινίες δράσης.Όσο για τη συνήθεια, αν κάποιος έχει έστω και λίγη ανθρωπιά μέσα του δε διατρέχει κίνδυνο να τις συνηθίσει, μη φοβάσαι.Θα του προκαλούν πάντα την ίδια αναγούλα, τον ίδιο θυμό και την ίδια αηδία για το πόσο μακριά είναι κάποιοι άνθρωποι από τη λέξη "ανθρωπιά" και ίσως...λέω ίσως... κάποια στιγμή σηκωθεί και κάποιος από την καρέκλα του και βάλει και αυτός ένα χεράκι να σταματήσει όλο αυτό.