Η ιστορία του βαγονιού των Προσκόπων Περισσού

Η ιστορία του βαγονιού των Προσκόπων Περισσού Facebook Twitter
0

Οι Πρόσκοποι Περισσού μας ενημέρωσαν για ένα επίπονο και φιλόδοξο project που υλοποιούν αυτό τον καιρό. Οι δραστηριότητές του συστήματός τους στεγάζονται σε ένα παλιό ξύλινο βαγόνι του Η.Σ.Α.Π. που χρονολογείται απ'το 1920, τη συντήρηση του οποίου ανέλαβαν άτυπα. Η επίτευξη του στόχου τους θεωρείται σημαντική τόσο λόγω του ότι στεγάζει τις δραστηρίοτητες των 100 και πλέον ενεργών μελών του συστήματος, όσο και λόγω της ιστορικότητας του συγκεκριμένου βαγονιού. Όπως είναι φυσικό η διαδικασία αυτή είναι αρκετά δύσκολη για ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο και από τεχνικής και από οικονομικής πλευράς. Γι'αυτό λοιπόν ξεκίνησαν μια καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Η ιστορία του βαγονιού των Προσκόπων Περισσού Facebook Twitter

Λένε:

Ταξιδεύοντας με τοn ηλεκτρικό του Η.Σ.Α.Π., σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ένα ακινητοποιημένο ξύλινο βαγόνι ανάμεσα στους σταθμούς Πευκάκια και Ν. Ιωνία. Το βαγόνι που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Ηρακλείου 190, χρονολογείται απ' το 1920 και έχει συνεισφέρει στις μετακινήσεις χιλιάδων πολιτών τις περασμένες δεκαετίες. Πρόκειται για ένα απ' τα ελάχιστα ξύλινα βαγόνια τέτοιου τύπου που έχουν απομείνει σήμερα και έτσι λοιπόν λόγω της παλαιότητάς του, αλλά και της σπανιότητάς του αποτελεί ένα απ'τα σημαντικότερα ιστορικά κειμήλια τόσο της περιοχής όσου και του ΗΣΑΠ, και παράλληλα αποτελεί πόλο έλξης των πολιτών της Ν. Ιωνίας.

Η ιστορία του βαγονιού των Προσκόπων Περισσού Facebook Twitter

Το βαγόνι αυτό στεγάζει από το 1998 τις δραστηριότητες των Προσκόπων Περισσού, οι οποίοι έχουν «αναλάβει» άτυπα και τη συντήρηση του. Η παραχώρηση έγινε από το δήμο Νέας Ιωνίας, ο οποίος ανέλαβε και τα αρχικά έξοδα της ανακατασκευής του.

Η ιστορία του βαγονιού των Προσκόπων Περισσού Facebook Twitter

Οι Πρόσκοποι Περισσού, σεβόμενοι την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας υλοποιούν από το 2010 - μέσω της εθελοντικής εργασίας των μελών και των φίλων του Συστήματος, ένα πολύπλευρο πρόγραμμα διαμόρφωσης τόσο του περιβάλλοντος χώρου που βρίσκεται παραπλεύρως του Βαγονιού, όσο και του εσωτερικού του.

Η ιστορία του βαγονιού των Προσκόπων Περισσού Facebook Twitter

Ήδη το μεγαλύτερο μέρος της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου έχει ολοκληρωθεί και πλέον το 2013 θα γίνουν εργασίες συντήρησης στο Βαγόνι: απομάκρυνση μεταλλικής στέγης και μόνωση οροφής, λουστράρισμα ξύλινου πατώματος, ανακατασκευή του μέρους που βρίσκονταν ο οδηγός και σήμερα χρησιμεύει ως κουζίνα και wc, διακοσμητικός εξωτερικός φωτισμός και αντικατάσταση σπασμένων παραθύρων.

Οι προσπάθειές μας, αλλά και η ιστορία του βαγονιού, αποτυπώνονται στο παρακάτω βίντεο

Λόγω της παλαιότητας, αλλά και του τρόπου κατασκευής του η συντήρησή του καθίσταται δύσκολη, κυρίως από οικονομικής πλευράς. Γι' αυτό λοιπόν συγκεντρώνουμε χορηγίες μέσω paypal απ ευθείας από το site μας www.4perissou.gr.

Η ιστορία του βαγονιού των Προσκόπων Περισσού Facebook Twitter

Kαι λίγη ιστορία

Το 4ο Σύστημα Προσκόπων Περισσού αποτελεί ένα από τα πιο δραστήρια και ιστορικά συστήματα της περιοχής. Απαριθμεί 110 ενεργά μέλη και 60 χρόνια ιστορίας, ενώ οι δράσεις του, αποτελούν σημείο αναφοράς για την περιοχή μας.

Η ιστορία του βαγονιού των Προσκόπων Περισσού Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ