Το NP-Complete του Larry Gus στα καλύτερα κομμάτια της εβδομάδας για το NME

Το NP-Complete του Larry Gus στα καλύτερα κομμάτια της εβδομάδας για το NME Facebook Twitter
0
Το NP-Complete του Larry Gus στα καλύτερα κομμάτια της εβδομάδας για το NME Facebook Twitter
Φωτογραφία: Tonje Thilesen

Στα δέκα κομμάτια κατά το ΝΜΕ -το πιο παλιό μουσικό έντυπο της Βρετανίας, κάποτε η βίβλος των νέων πραγμάτων- που αξίζει να ακούσεις αυτή την εβδομάδα βρίσκεται και το «NP-Complete» του Larry Gus. To πρώτο κομμάτι από το νέο (δεύτερο) άλμπουμ του στην DFA I Need New Eyes μαζεύει εξαιρετικά σχόλια παντού και όσοι δεν τον είχαν προσέξει μπορούν να πάρουν μια γεύση από τον απίθανο κόσμο του Larry.

Το αποτέλεσμα είναι απίθανο, το κομμάτι είναι καθαρά Larry Gus αλλά πολύ πιο ολοκληρωμένο και με κλασική δομή τραγουδιού, με ρεφρέν και την αφρο-φανκ μπασογραμμή να το κάνει ακαταμάχητο.

Χθες, λίγο πριν επιλέξουν το κομμάτι στα καλύτερα της εβδομάδας στο ΝΜΕ, διάβαζα μια κριτική για την εμφάνισή του στο Sonar από τον Μ.Μ. που ήταν ιδιαίτερα θερμή και συγκινητική:

«Ειλικρινά δεν ήμουν πιστός. Μάλλον έφταιγε που περίμενα το Stitches να είναι εφάμιλλο του Donuts και ο ίδιος μετενσάρκωση του Jay Dilla. Στην πραγματικότητα, ενώ το πρώτο του άλμπουμ δεν ήταν άσχημο, του έλειπε ο δρόμος και η βρωμιά. Πέρα από τις αυξημένες μου ανεκπλήρωτες προσδοκίες το πραγματικό μου πρόβλημα ήταν πως ο Σπιραλάκος επέμενε διαρκώς πως μοιάζουμε κι αυτό πλήγωνε το ναρκισσισμό μου. Πήγαινα να δω τον Larry Gus αρνητικά προκατειλημμένος. Και μες στο Sonar Dome είδα το φως το αληθινό. Όχι απλά προσηλυτίστηκα, αλλά δεσμεύομαι να διαδώσω το Λόγο του παντού. Από τον μονόλογο της αρχής που δήλωνε την απέχθεια του για τα μωρά και έδινε την ειλικρινέστερη γεμάτη σιχαμάρα και αγάπη περιγραφή της Ελλάδας μίλησε στην καρδιά μου. Τα καινούργια τραγούδια κολακεύουν την DFA που έχει την τιμή να τα εκδώσει κι όχι το αντίστροφο. Η πυρετώδης ερμηνεία του είναι μια κατάθεση ψυχής, που έκοβε την ανάσα του κοινού που δεν σταμάτησε στιγμή να χορεύει. Όσοι ήμασταν εκεί βλέπαμε ένα άνθρωπο να το δίνει όλα στην σκηνή και αυτό που νοιώθαμε ήταν σαν να μας έκανε ηλεκτροσόκ με την παρουσία του. Μοναδική πικρή γεύση πως φυγαδεύτηκε γρήγορα μετά το live και δεν μπόρεσα να τον αγκαλιάσω και να του δώσω όρκους αιώνιας αγάπης».

«Άρχισα να γράφω/ηχογραφώ το ‘NP-complete’ το Μάρτιο του 2014» γράφει ο Larry στο facebook του, «ενώ είχα πάρει μια υπερβολικά μεγάλη δόση από Caetano Veloso και Jorge Ben, προσπαθώντας κάπως να αντιγράψω τον ήχο του Caetano στο Bicho και στο Transa, αλλά και τις μελωδίες και το συναίσθημα του Jorge στο Solta o Pavão και στο Africa Brasil. (…)

Νομίζω ότι έγραψα τους στίχους σε ένα απόγευμα και ήταν ίσως η δεύτερη φορά σε ολόκληρη τη ζωή μου που έβαλα τον άσχημο κώλο μου στην καρέκλα, αναγκάζοντας τον εαυτό μου να γράψει ένα ολόκληρο τραγούδι (το Years Not Living δεν είχε πραγματικούς στίχους, μόνο φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς και περίεργα μουρμουρητά)».

Το αποτέλεσμα είναι απίθανο, το κομμάτι είναι καθαρά Larry Gus αλλά πολύ πιο ολοκληρωμένο και με κλασική δομή τραγουδιού, με ρεφρέν και την αφρο-φανκ μπασογραμμή να το κάνει ακαταμάχητο.

Τους στίχοι του «NP-complete» μόνο ο Larry θα μπορούσε να τους γράψει.  

All plans are the distance
From this to another dream
The weight of our failures
And those who can hold it in
Our past days
They fell upon us
Boulders that came apart
You spelt love
With timid incoherence
While we simply failed
And then you told me “don’t forget
You’re the subset of this infinite set;
Thus, you contain the set itself
And infinite members as well”
Tonight i need
I need new eyes
And dreams of infinite lines
Tonight i need
I need new eyes
And pairs of infinite lives
Tonight i see
This hole in me
Is covering everything
Infinity
Is here with me
My failures NP-complete
For every thought of yours
I played out all the scenarios
And every word in your mouth
Small rivers and pink clouds
Tonight i need
I need new eyes
And dreams of infinite lines
Tonight i need
I need new eyes
And pairs of infinite lives
Tonight i see
This hole in me
Is covering everything
Infinity
Is done with me
My future NP-complete

Το Tonight I Need New Eyes κυκλοφορεί στις 2 Οκτωβρίου από την DFA.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM