Αν ένα πράγμα επιθυμεί η Olga Kouklaki, είναι να δημιουργεί ήχους απ' την αρχή

Αν ένα πράγμα επιθυμεί η Olga Kouklaki, είναι να δημιουργεί ήχους απ' την αρχή Facebook Twitter
«Τα άλλα παιδιά έπαιζαν στη γειτονιά κι εγώ έπαιζα πιάνο κι έγραφα τραγούδια.»
0

To 2008, o Μ. Ηulot έγραψε ένα απ' τα πρώτα άρθρα γι' αυτήν, εδώ στη LIFO. To INTRODUCING OLGA KOUKLAKI ξεκινούσε ως εξής: «Το νέο αστέρι της γαλλικής F Communications που ζει στα νότια προάστια της Αθήνας κυκλοφόρησε μόλις το ντεμπούτο άλμπουμ της και κάνει ήδη καριέρα διεθνή. Πραγματική.»

Κι η ίδια, στη συνέντευξή της του είχε πει: «Όταν είχα ξεκινήσει να γράφω μουσική εδώ στην Ελλάδα και πήγα το δίσκο μου σε εταιρεία, μου τον πέταξαν στα μούτρα και για δυο μήνες έκλαιγα. Τον ίδιο δίσκο τον έστειλα στο εξωτερικό σε πέντε εταιρείες και οι πέντε ενδιαφέρθηκαν να τον κυκλοφορήσουν!»

Αν ένα πράγμα επιθυμεί η Olga Kouklaki, είναι να δημιουργεί ήχους απ' την αρχή Facebook Twitter

7 χρόνια μετά, κι ενώ η Όλγα συνεχίζει να φτιάχνει ωραία μελωδική μουσική, επέστρεψε, με νέο τραγούδι, στο οποίο συνεργάζεται με την Nomi Ruiz.

«Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία με την Nomi Ruiz;» τη ρώτησα, και η κουβέντα μας ξεκίνησε.

 

Με την Νόμι γνωριστήκαμε σε μια συναυλία μου στην Θεσσαλονίκη. Καλλιτεχνικά την γνώριζα και την εκτιμούσα ήδη πολύ από τον δίσκο της ως JESSICA6 αλλά και από τους Hercules & The Love Affair. Ετοίμαζα λοιπόν τότε ένα κομμάτι, το « Fist » το οποίο δεν είχα ολοκληρώσει και σκέφτηκα πόσο θα ταίριαζε η φωνή της και η προσωπικότητά της σε αυτό. Ετσι, το άκουσε και δοκιμάσαμε να συνεργαστούμε.

Το «Love is Gone» προέκυψε στην πορεία της γνωριμίας μας με την Νομι. Είναι ένα κομμάτι που γράφτηκε με πολύ συναίσθημα και που αρχικά θα το παρουσιάζαμε ως B-Side του «Fist». Τελικά όμως μας συνεπήρε, και αποφασίσαμε να είναι αυτό το Single. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω και τον ΝΤΕΙΒΙΝΤ που με βοήθησε στη μίξη των κομματιών και τον οποίο εκτιμώ επίσης ιδιαίτερα.

To βιντεοκλιπ ήταν ιδέα της Βάσιας Αναγνωστοπούλου, και είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένες με το αποτέλεσμα. 

Παρότι έχεις πολύ όμορφη φωνή συχνά επιλέγεις άλλες γυναίκες για τα φωνητικά σε τραγούδια σου. Γιατί; 

Θεωρώ ότι είναι πολύ ενδιαφέρον και δημιουργικό να συνεργάζεσαι με άλλους καλλιτέχνες. Προσφέρουν πάντα κάτι από τον εαυτό τους - κάτι που έχουν ζήσει και νιώσει διαφορετικό από εσένα. Είμαι πολύ ευγνώμων για τις συνεργασίες μου με την Melanie Pain, Liset Alea, Tim Keegan και τώρα με την Nomi.

Τι μουσική άκουγες όταν ήσουν παιδί; 
Έχω ακούσει πολύ διαφορετικά πράγματα. Ένα από αυτά το ομότιτλο album του Steve Strange/ Visage με το «Fade To Grey» αλλά και New Order με το «Blue Monday». Ακόμα και σήμερα βρίσκω ευχαρίστηση να ξαναακούω αυτές τις μουσικές.

Και πότε κατάλαβες ότι θέλεις να ασχοληθείς με τη μουσική;
Δεν έκανα συνειδητά ποτέ αυτή την επιλογή... Εννοώ ότι ασχολούμουν πάντα με την μουσική. Τα άλλα παιδιά έπαιζαν στη γειτονιά κι εγώ έπαιζα πιάνο κι έγραφα τραγούδια. Έπειτα, με διασκέδαζε να παίζω σαν dj την μουσική που μου αρέσει, να συνθέτω και να γράφω αλλά και να πειραματίζομαι με τα προγράμματα μουσικής παραγωγής...

Τι είναι αυτό που σε τραβάει συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική μουσική;
Η μαγεία του να δημιουργείς ήχους από την αρχή!

Σε κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ τη μουσική σου, ποιο τραγούδι σου -πέρα απ' το νέο single- θα του έβαζες να ακούσει;

Νομίζω το «Getalife». Είναι ένα τραγούδι που με έχει σημαδέψει. Αλλά και που χάρη στο οποίο ξεκίνησα τη δισκογραφία μου.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιρροές σου;
Η κλασσική μουσική σίγουρα έπαιξε ρόλο στις επιρροές μου... αλλά σίγουρα και η Dance/ Εlectronica που παρακολουθώ και αγαπώ πολλά χρόνια τώρα. Επιρροές έχω κι από την Pop/ Synth Pop αλλά κι από την New Wave/ Post Wave.

Πώς είναι η καθημερινότητά σου όταν δεν ηχογραφείς και δε δίνεις συναυλίες;
Η καθημερινότητα για εμένα θέλω να είναι πάντα διαφορετική και ανεξάρτητα από το σε ποιο μέρος βρίσκομαι, προσπαθώ «να την ζω» με ό,τι αυτό σημαίνει.

Αν ένα πράγμα επιθυμεί η Olga Kouklaki, είναι να δημιουργεί ήχους απ' την αρχή Facebook Twitter

Ετοιμάζεις νέο δίσκο; Τι σε εμπνέει όταν φτιάχνεις νέα μουσική;
Ετοιμάζω ένα νέο δίσκο στο Παρίσι. Είναι μάλιστα σχεδόν έτοιμος αλλά δεν μπορώ να πω ακόμα πολλά. Δουλεύω επίσης σε νέα κομμάτια με την Νόμι αλλά και με άλλους μουσικούς και παραγωγούς. Εμπνέομαι κυρίως από τους ανθρώπους, από ιστορίες που ακούω αλλά και από πολύ λεπτά πράγματα που μπορεί να παρατηρήσω γύρω μου ή να νιώσω. Δεν υπάρχει όμως κάποιος κανόνας.

Αν μπορούσες να είχες επενδύσει εσύ μουσικά μια ταινία, ποια απ' τις ήδη υπάρχουσες θα επέλεγες, και πώς θα έφτιαχνες τη μουσική της;
Μία που μου έρχεται τώρα στο μυαλό είναι το Blue Velvet του David Lynch! Φαντάζομαι θα έφτιαχνα κάτι μυστήριο, αναπάντεχο και ατμοσφαιρικό όσο και η ταινία.

(Aυτό είναι το δικό μου αγαπημένο απ' τα κομμάτια της)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM