Οι υπέροχα θορυβώδεις Psychedelic Trips To Death

Οι υπέροχα θορυβώδεις Psychedelic Trips To Death Facebook Twitter
0
Οι υπέροχα θορυβώδεις Psychedelic Trips To Death Facebook Twitter
Φωτο: Ελευθερία Πανούση/LIFO

Οι Psychedelic Trips to Death ξεκίνησαν να παίζουν το 2010, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους ίδιους η βάση της μουσικής τους είναι το rock n roll, μία βάση στην οποία προστίθενται με τον καιρό και άλλες μουσικές παράμετροι. 

Στα αυτιά μας, η επιρροή του θορύβου των Jesus and Mary Chain ή του σκοταδιού των Joy Division, είναι εμφανής. «Σίγουρα ο θόρυβος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ήχου μας», μου λένε όταν τους ρωτάω σχετικά, «αλλά η βάση μας παραμένει το rock n roll το οποίο ντύνουμε άλλες φορές με θόρυβο κι άλλες με αρκετή μελωδία.»


Οι Psychedelic Trips To Death είναι ο Lostinthe (μπάσο, φωνή), ο Jimmy Galax (κιθάρα), και ο Macubert (πλήκτρα). Ο Jimmy Galax είναι ο frontman των Kid Galax, ενώ ο Macubert παίζει σαξόφωνο και τραγουδά και στους Me.Damaged.

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει δύο δουλειές, το self released "Malibu" και το πιο πρόσφατο EP "Love & Death". Κομμάτια τους έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό -όπως η βέλγικη κυκλοφορία "The Psychedelic Underground Generation vol.4″- ενώ πέρσι εμφανίστηκαν στο Berlin Psych Fest.

Απόψε το βράδυ εμφανίζονται στο Death Disco, μαζί με τους The Steams. Τους συναντήσαμε.



Ποιες μπάντες λειτούργησαν ως βασικές αναφορές κατά τη δημιουργία των Psychedelic Trips to Death;
Τα μουσικά μας ακούσματα διαφέρουν αρκετά από τότε που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα. Σταθερά ονόματα παραμένουν οι Stooges, οι Spacemen 3, Suicideκαι Brian Jonestown Massacre.


Και τι ακούτε αυτόν το καιρό; Ποια άλμπουμ συνέθεσαν για εσάς το soundtrack του 2014;

Πολλές μουσικές, όσο το δυνατόν καινούρια για μας πράγματα. Τα ακούσματά μας φαίνονται καλύτερα από τις διασκευές που κάνουμε. Προσωπικά, σαν Lostinthe, την χρονιά που μας πέρασε άκουσα αρκετά 60s garage, blues, και μία συλλογή που λέγεται "Classic Mountain Songs by Smithsonian Folkways".

Οι υπέροχα θορυβώδεις Psychedelic Trips To Death Facebook Twitter
Φωτο: Ελευθερία Πανούση/LIFO

Ελληνικές μπάντες που ξεχωρίζετε;
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν πολλές και καλές μπάντες που ξεχωρίζουν. Οι Alien Mustangs, οι Acid Baby Jesus, οι Basements, Budalah, και The Steams είναι μερικές από αυτές.


Διαλέξατε από την πρώτη στιγμή τον ξένο στίχο. Θα μπορούσαν ποτέ οι Psychedelic Trips To Death να εκφραστούν διαφορετικά;

Ίσως και να μπορούσαμε, ναι. Η επιλογή όμως του ξένου στίχου ήταν εξ αρχής μία απόλυτη απόφαση, μιας που ακούμε αποκλειστικά σχεδόν ξένη μουσική. Δεν νομίζω όμως ότι ο ελληνικός στίχος είναι τόσο δεσμευτικός για μία μπάντα όσο θα πίστευε κανείς. Στην εποχή μας το εγχώριο κοινό δεν χρειάζεται πια τον ελληνικό στίχο για να ταυτιστεί με τη μουσική, όπως δεν χρειάζεται απαραίτητα και ο ξένος στίχος για να ακουστείς στο εξωτερικό.

Στην σκηνή της Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλη βοήθεια ανάμεσα στις μπάντες, και χαιρόμαστε πολύ που είμαστε μέρος της

Πώς γεννιέται συνήθως ένα τραγούδι σας, στιχουργικά;

Συνήθως υπάρχει μία αρχική ιδέα την οποία δουλεύουμε έπειτα όλοι μαζί στο στούντιο. Τις περισσότερες φορές οι στίχοι γράφονται αφού γραφτεί η μουσική, κι αυτό επειδή κάθε κομμάτι λειτουργεί σαν soundtrack προσωπικών βιωμάτων. Η μουσική σου δημιουργεί εικόνες, τις οποίες προσπαθείς να κάνεις λέξεις.

Οι υπέροχα θορυβώδεις Psychedelic Trips To Death Facebook Twitter
Φωτο: Ελευθερία Πανούση/LIFO


Από τι συναισθήματα λοιπόν θα λέγατε ότι προκύπτει η μουσική σας, και τι συναισθήματα θα θέλατε να προκαλεί;

Τα πιο έντονα συναισθήματα είναι συνήθως αυτά τα οποία θέλεις να εκφράσεις, να μεταδώσεις, στον κόσμο. Δεν είναι εύκολο να μοιράζεσαι τη χαρά, τη λύπη, ή ό,τι άλλο σκέφτεσαι και νιώθεις, και αισθανόμαστε τυχεροί που μπορούμε να το κάνουμε μέσω της μουσικήςς


Είναι πιο δύσκολο για μία μπάντα να ξεκινάει από την Θεσσαλονίκη;

Το θέμα είναι πόσα είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις από την καθημερινότητα σου για τη μουσική που φτιάχνεις, και πόσο θέλεις να αφοσιωθείς σε αυτή. Στην σκηνή της Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλη βοήθεια ανάμεσα στις μπάντες, και χαιρόμαστε πολύ που είμαστε μέρος της.

 


 

Το πρώτο σας άλμπουμ ήταν μία self released κυκλοφορία. Πώς είναι σήμερα τα πράγματα για μία νέα μπάντα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι δυσκολίες;

Οι δυσκολίες είναι οι ίδιες παντού, είτε δημιουργείς στην Ελλάδα είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Όλοι έχουν λογαριασμούς να πληρώσουν. Στην χώρα μας ίσως λίγους περισσότερους, αλλά αυτό δεν μπορεί να σε σταματήσει από το να δημιουργείς.


Πέρσι κυκλοφόρησε η δεύτερή σας δουλειά, το EP "Love & Death". Πώς θα λέγατε ότι διαφέρει ο ήχους του σε σχέση με το "Malibu";

Οι ηχητικές διαφορές των δύο άλμπουμ είναι αρκετές, κι αυτό λόγω της χρήσης του drum machine/programming, αλλά και της γενικότερης αλλαγής μας στην προσέγγιση της μουσικής. Τα πράγματα που ακούγαμε και μας επηρέαζαν όταν γράφαμε το "Malibu" είναι πολύ διαφορετικά απ' αυτά που ακούγαμε όταν γράψαμε το Ep. Τέλος, το Malibu είναι περισσότερο μία συλλογή ηχογραφήσεων ενώ το 'Love & Death" έχει μία συνέχεια.

Γενικά ο ήχος μας έχει αλλάξει πολύ και προς μία κατεύθυνση αντίθετη σχεδόν απ' αυτό που θέλαμε να βγάλουμε στην αρχή, πριν τέσσερα χρόνια. Για μας είναι μία φυσική συνέχεια. Η εξέλιξη που θα πρέπει τελικά να συμβαίνει σε όλους.

Οι υπέροχα θορυβώδεις Psychedelic Trips To Death Facebook Twitter
Φωτο: Ελευθερία Πανούση/LIFO

  

Υπάρχουν μπάντες που στηρίζονται πολύ στο κομμάτι των συναυλιών, και άλλες πιο εσωστρεφείς. Προς τα πού κλίνετε εσείς;

Η δημιουργία της μουσικής είναι πιο πλατωνική σε σχέση με τον κόσμο. Γράφεις κάτι που σε ευχαριστεί προσωπικά, κι αν ευχαριστεί και κάποιους άλλους ακόμα καλύτερα. Οι συναυλίες από την άλλη είναι πιο άμεσες. Για μας και οι δύο καταστάσεις είναι εξίσου σημαντικές και ενδιαφέρουσες.


Πώς βλέπετε το ελληνικό κοινό, αλήθεια;

Οι Έλληνες στηρίζουν τις εγχώριες μπάντες, είτε αγοράζοντας δίσκους είτε πληρώνοντας για να τις δούνε. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην ενθουσιαζόμαστε με μία ελληνική μπάντα όσο με μία μπάντα που έρχεται απ' έξω.


Τι να περιμένουμε από το σημερινό live;
Θα είναι ένα από τα πρώτα live που εκτός από τις μέχρι τώρα κυκλοφορίες θα παιχτούν και κομμάτια καινούρια, που δεν έχουν ακουστεί ως τώρα. Δεδομένης της αλλαγής του γενικότερου ύφους των Psychedelic Trips To Death , ελπίζουμε ότι θα είναι ένα live τουλάχιστον ενδιαφέρον.

 

____________________________________________

Psychedelic Trips to Death Facebook

Psychedelic Trips to Death w/ The Steams
Πού: DEATH DISCO
Ωγύγου 16 και Λεπενιώτου 24, Ψυρρή
Πότε: Πέμπτη, 5 Μαρτίου, στις 20:00

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM