Η επιστροφή των Magic De Spell

Η επιστροφή των Magic De Spell Facebook Twitter
Φωτο: Χρήστος Διαμάντης
0

Οι Magic de Spell εμφανίστηκαν στη δισκογραφία το 1981 με αγγλόφωνες συνθέσεις επηρεασμένες από το new wave/ punk ιδίωμα της εποχής τους. Τραγούδια στα αγγλικά έλεγε και ο Γιάννης Παλαμίδας, εκείνος λίγα χρόνια πριν με το συγκρότημα των Apocalypsis και το πρώτο τους άλμπουμ. Ένα άλμπουμ που δεν είχε καμία τύχη, καθώς το progressive rock είχε ήδη διεθνώς παραγκωνιστεί.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά οι Magic de Spell καλούν τον Γιάννη Παλαμίδα να τραγουδήσει στη διασκευή τους στο ''Σαμποτάζ'' των Λένας Πλάτωνος - Μαριανίνας Κριεζή και σύντομα η συνεργασία επεκτείνεται. Το ένα τραγούδι γίνεται ακόμη ένα και μετά ακόμη ένα, ώσπου μοιραία μοιράζονται από κοινού ολόκληρη τη δισκογραφική δουλειά.

Η επιστροφή των Magic De Spell Facebook Twitter
Φωτο: Χρήστος Διαμάντης

Το άλμπουμ με τίτλο ''Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες;'' κυκλοφόρησε πρόσφατα και περιέχει 14 κομμάτια που συνυπογράφουν συνθετικά όλα τα μέλη της μπάντας. Διότι από στιχουργικής άποψης, εκτός από την εργασία του ντράμερ Θοδωρή Βλαχάκη και του τραγουδιστή Δημήτρη ''Pixel'' Δημητριάδη σ'αυτόν τον τομέα, ξεχωρίζουν τα λόγια των ποιητών και οι λογοτεχνικές αναφορές του συγκροτήματος.

Ούτως ή άλλως, αν οι Magic de Spell απόκτησαν ένα πιο mainstream κοινό με ρυθμικά τραγούδια τύπου ''Σεράγεβο'', τους χρεώνεται ακόμη η πρώτη δισκογραφημένη μελοποίηση στην Κατερίνα Γώγου (''Εμένα οι φίλοι μου'').

Στο ''Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες;'' μας μαθαίνουν τον Λατινοαμερικανό Roque Dalton, που εκτέλεσαν οι ίδιοι οι ιδεολογικοί συνοδοιπόροι του, στη μετάφραση του Κύπριου Λουκά Κακουλλή. Μελοποιούν ακόμη τη Ντέπυ Χατζηκαμπάνη και τον Κύπριο Πάμπο Φιλίππου, δύο ποιητές που είχαν ασχοληθεί μαζί τους και στο παρελθόν. Τον Δημήτρη Ποντίκα, ακόμη, μέσα από το εμβληματικό βιβλίο του ''Το συν+θυμα'' του 2010. Τέλος, τον Γιώργο Χρονά και το ποίημα του, ''Η αγάπη είναι'', με τη φωνή του ίδιου του ποιητή να ακούγεται στην ηχογράφηση.

Η επιστροφή των Magic De Spell Facebook Twitter
Φωτο: Χρήστος Διαμάντης

Και στο συγκεκριμένο άλμπουμ, οι Magic de Spell διατηρούν τον ηλεκτρικό rock ήχο τους: Επιλέγουν να κάνουν έναρξη με την ''Παράσταση 1933'' που διαθέτει την ειρωνεία ενός α λα Stranglers πάνκικου δρώμενου για να φλερτάρουν στη συνέχεια με τις κλίμακες των blues και το hard rock. Δεν ενδιαφέρονται για προσμίξεις με άλλα είδη, όπως λόγου χάριν τη χρήση ηλεκτρονικών στοιχείων του παρελθόντος, αλλά φαίνεται να ροκάρουν αμετανόητα τονίζοντας το έντονο πολιτικοποιημένο περιεχόμενο των στίχων που συγκίνησαν πρωτίστως τους ίδιους. Για την ακρίβεια, τα κομμάτια ''Στο όνομα Εκείνων (Κατηγορητήριο)'' και ''Το καθεστώς των αριθμών'' είναι δύο πολιτικά τραγούδια με τρόπο άμεσο και ευθύβολο κι εδώ θα συμφωνήσω με τον Φώντα Λάδη, ο οποίος στο βιβλίο του ''Καθημερινός φασισμός'' λέει τα εξής: ''Σήμερα κι όσο οι συνθήκες δεν είναι επαναστατικές, το πολιτικό τραγούδι πρέπει να παρακολουθεί και να βοηθάει άλλου είδους αγώνες''. Λεπτομέρεια: Ο Λάδης πρωτοδημοσίευσε τη μελέτη του για το πολιτικό τραγούδι στον ''Ριζοσπάστη'' του 1979 κι έρχονται οι Magic de Spell του 2014 με ένα άλμπουμ που δεν υμνεί απλά τους αγώνες των καταπιεσμένων, αλλά αντικατοπτρίζει με τρόπο σαρκαστικό κυρίως τους κινδύνους που διατρέχουν αυτούς ακριβώς τους λαϊκούς αγώνες.

Άφησα για το τέλος τον Γιάννη Παλαμίδα και τον ρόλο που επωμίστηκε στη συνεργασία του με τους Magic de Spell. Κανονικά ρόλος, εφόσον ο Παλαμίδας πάνω απ' όλα είναι ένας αδιαφιλονίκητος rock performer, one man show που λέμε, ίδιον της περσόνας του που - κατά τη γνώμη μου - είχε φανερώσει μόνο στις live παραστάσεις των Apocalypsis και στην ερμηνεία του στο ιστορικό ''Σαμποτάζ'' της Πλάτωνος. Σήμερα μοιάζει να ξαναβρίσκει τον εαυτό του μέσα σε ένα rock συγκρότημα κι αυτό ο ακροατής το εισπράτττει 100%, πόσω μάλλον ο θεατής των κοινών εμφανίσεων του με τους Magic de Spell που ήδη ξεκίνησαν.

Η επιστροφή των Magic De Spell Facebook Twitter

Χαιρετίζω λοιπόν τη σύμπραξη αυτή και χαρακτηρίζω το ''Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες;'' των Magic de Spell σαν ένα από τα πλέον πολιτικοποιημένα ελληνικά rock άλμπουμ της χρονιάς που φεύγει. 

* οι τρεις πρώτες φωτογραφίες είναι του Χρήστου Διαμάντη και δημοσιεύονται αποκλειστικά στο LIFO.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM